Τι δήλωσε ο υπεύθυνος γραμμής Βοήθειας στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
Τα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από τη χρήση του διαδικτύου, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σχολίασε ο υπεύθυνος γραμμής Βοήθειας στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. «Είναι τεχνολογικά μέτρα στην ευχέρεια και στη χρήση των ανθρώπων που παρέχουν προστασία στα παιδιά. Εάν δεν υπάρξει συνειδητοποίηση από τους γονείς, αυτά τα μέτρα προφανώς δεν θα έχουν κανένα νόημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορμάς
Το ζήτημα, συνέχισε ο κ. Κορμάς, είναι πιο πολύπλοκο και έχει να κάνει και με το πόσο οι γονείς αποτελούν μέρος αυτού του συστήματος που ουσιαστικά το διαδίκτυο θεωρεί καταναλωτές προϊόντων.
«Θεωρώ ότι το ζητούμενο είναι μέτρα και συνειδητοποίηση της οικογένειας αλλά όχι μόνο, ολόκληρης της πολιτείας για το πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι πολύ σύνθετο το θέμα. Δεν είναι τόσο απλό. Έχει να κάνει με συμπεριφορά ζωής και των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Το διαδίκτυο όπως έχει φτιαχτεί, ειδικά τα social media, ουσιαστικά είναι ένα μέρος διαφήμισης και τρόπος κατανάλωσης, με τα πρότυπα που προάγει και όλη αυτή τη διαδικασία που ακολουθεί. Εάν τώρα οι γονείς επηρεάζονται, το πού θα ταξιδέψουν, το τι ρούχα θα αγοράσουν, τι αυτοκίνητο θα πάρουν, όλα αυτά προέρχονται από τις στοχευμένες ή μη διαφημίσεις, ιδίως στο διαδίκτυο, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να πείσεις το παιδί σου να απέχει από τα σόσιαλ μίντια και ιδίως στο δημοτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όταν έχουμε το 70% των παιδιών του δημοτικού στα social media, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι κανένα από αυτά, όταν οι γονείς δεν κάνουν αυτό που έπρεπε, τον γονικό τους έλεγχο και τα εκθέτουν πολλές φορές τα παιδιά άθελά τους σε πορνογραφικό περιεχόμενο, προφανώς πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα εδώ. Γιατί για μια κοινωνία το ζητούμενό της είναι τα παιδιά της» προσέθεσε ο κ. Κορμάς.
«Πρέπει να το δούμε συνολικά το θέμα και όχι αποσπασματικά. Βέβαια οι κυβερνήσεις προφανώς φτάνουν μέχρι το σημείο της γενικότερης προστασίας. Δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω, ή κάποια εκπαίδευση ενδεχομένως, που είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινωθεί» συμπλήρωσε.
«Μια έρευνα πρόσφατη που κάναμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας σε 4.000 μαθητές γυμνασίου δείχνει ότι τα παιδιά θεωρούν σε ένα ποσοστό 80% ότι το μεγάλο πρόβλημα του διαδικτύου είναι η βία. Ένα ποσοστό 48% των παιδιών έχει δει βίαιες σκηνές στο περιβάλλον το διαδικτυακό και ένα 18% έχει δεχτεί βία μέσω του διαδικτύου. Είναι ένα θέμα που σε εξοικειώνει στο φαινόμενο, αν μη τι άλλο. Και πολλοί εκπαιδευτικοί, ειδικά της πρωτοβάθμιας, μας λένε ότι τα παιδιά και λόγω των games που παίζουν εμφανίζουν στο σχολείο έντονη επιθετικότητα» ανέφερε ακόμα ο κ. Κορμάς.
Είναι η πρώτη αιτία τσακωμών και έντασης στο σπίτι η ιστορία με το διαδίκτυο. Δηλαδή, η κατάχρηση του διαδικτύου. Είναι η αιτία όπου οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρή πίεση οικονομική χάριν των προτύπων του διαδικτύου και της πίεσης που έχουν τα παιδιά να πάρουν ένα ακριβό κινητό, να πάρουν ακριβά ρούχα. Όλο αυτό δημιουργεί πίεση και στην οικογένεια και βέβαια είναι ότι τα παιδιά έχουν παραμελήσει το σχολείο τους, έχουν παραμελήσει το διάβασμα γενικότερα και έχουν μπει σε μία άλλη διάσταση.