«Θα έρθει ξανά η ώρα ενός συνασπισμού της προόδου και της οικολογίας,
με απαραίτητο το δεύτερο σκέλος»
«Μεγάλες πληγές άφησε πίσω του ο άκαπνος Κασσελάκης, που μας στέρησε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», παραδέχεται στο «Π» ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θεωρεί ενθαρρυντικό ότι «προσήλθαν στις κάλπες 70.000 για την εκλογή νέου προέδρου», ωστόσο κρίνει και αναγκαίο να υπάρξει, «άμεσα παραγωγή νέων ιδεών για την προγραμματική ανανέωση του κόμματος».
Ο ίδιος, μιλώντας στο «Π», κρίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ανακάμπτει, ενώ το σχέδιο Κασσελάκη και κύκλων του συστήματος περί ρευστοποίησής του ήδη αποτυγχάνει». Ταυτόχρονα πιστεύει πως πρέπει γίνει «νέα προοδευτική συμφωνία, όπου όλα τα κόμματα θα έχουν την αυτοτέλειά τους», με «εθνική στρατηγική». Σε αυτό το εγχείρημα, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το “know how”, αφού πέτυχε να συσπειρώσει από το 2004 ένδεκα συνιστώσες», να συσπειρώσει και τώρα την Κεντροαριστερά, δημιουργώντας «το αντίπαλο δέος στη Δεξιά».
Δεν ερωτώ τον Πάνο Τριγάζη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον βετεράνο της Αριστεράς, που έχει ζήσει διασπάσεις, επανενώσεις, ήττες και νίκες. Είστε ικανοποιημένος με τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ; Πέρασε η περίοδος εσωστρέφειας και τοξικότητας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυτραυματίας. Μεγάλες πληγές άφησε πίσω του ο άκαπνος Κασσελάκης, που μας στέρησε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό κι αν ήταν πραξικόπημα! Άντεξε όμως το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, κυρίως διότι έχει λαό πίσω του που δεν διασπάται, ούτε άγεται και φέρεται από μωροφιλόδοξους. Σκεφτείτε πώς θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, αν δεν είχαν προσέλθει σε εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου πλέον των 70.000 μελών. Εννοείται ότι αυτό δεν αρκεί, απαιτείται άμεσα η παραγωγή νέων ιδεών για την προγραμματική ανανέωση του κόμματος. Στην ιστορία κερδίζουν πάντα οι φορείς νέων, θα έλεγα και επαναστατικών ιδεών.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε για πέντε χρόνια, έχουν προκύψει το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποχώρησε στην 5η θέση του πολιτικού σκηνικού, μπορεί να ανακάμψει και πώς;
Πάντοτε στα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα προκύπτουν διασπάσεις, ακριβέστερα αποχωρήσεις, είτε λόγω προσωπικών φιλοδοξιών είτε ιδεολογικών εμμονών. Θυμηθείτε πόσες αποχωρήσεις ή ομαδικές διαγραφές συνέβησαν στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, μετά το 1974. Ούτε η Δεξιά είναι συμπαγής, παράγονται συχνά και στον χώρο της διασπάσεις, παλαιότερα ΔΗΑΝΑ, ΠΟΛΑΝ και ΛΑΟΣ, που έφτασε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπέρ των μνημονίων. Τώρα, ξαναχτύπησε ο Σαμαράς που δεν είναι ένα πρόσωπο, αλλά εθνικιστικό ακροδεξιό ρεύμα εντός της ΝΔ, που έθρεψε η ρητορική Μητσοτάκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για ψηφοθηρικούς λόγους.
Πράγματι, κάποιοι στην Αριστερά επιλέγουν τον πολλαπλασιασμό διά της διαιρέσεως, αλλά τελικά αποτυγχάνουν. Μην κοιτάτε τις δημοσκοπήσεις που είναι φωτογραφία της στιγμής, η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ανακάμπτει, ενώ το σχέδιο Κασσελάκη και κύκλων του συστήματος περί ρευστοποίησής του ήδη αποτυγχάνει. Η νέα ηγεσία, που και ο ίδιος είχα προτείνει, τα πάει πολύ καλά, με την υποστήριξη και του Αλέξη Τσίπρα. Θα προσέξατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε τα πυρά Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, όχι το ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε το αντίπαλο δέος στη Δεξιά.
Ο κατακερματισμός της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς πώς μπορεί να ξεπεραστεί και να συνευρεθούν όλοι σε ένα νέο πολιτικό σχήμα, διεκδικώντας τη διακυβέρνηση της χώρας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το «know how», αφού πέτυχε το αδιανόητο, να συσπειρώσει από το 2004 σε ένα πρωτοποριακό συμμαχικό εγχείρημα ένδεκα συνιστώσες, από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι κομμάτια της Σοσιαλδημοκρατίας, πάντοτε σε προγραμματική βάση. Θα έρθει ξανά η ώρα ενός συνασπισμού της προόδου και της οικολογίας, με απαραίτητο το δεύτερο σκέλος, καθώς η κλιματική κρίση είναι σήμερα από τις μεγάλες απειλές, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.
Ποιο μπορεί να είναι το νέο αφήγημα και πάνω σε ποια κεντρικά θέματα, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, μπορεί να στηριχθεί;
Ένα και μοναδικό κόμμα η προοδευτική διέξοδος στα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας, που χρειάζεται και νέα εθνική στρατηγική, στην οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη υστερεί. Ο στόχος «να γίνουμε Ευρώπη» και να αποκτήσει η ΕΕ στρατηγική αυτονομία, δεν αναιρεί την εθνική στρατηγική, αλλά πρέπει να αποτελεί συστατικό της.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρείτε ότι μπορεί να συνεργαστεί με έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ ή σε ένα ευρύ κεντροαριστερό πολιτικό σχήμα;
Προφανώς, σε νέα προοδευτική συμφωνία, όλα τα κόμματα θα έχουν την αυτοτέλειά τους. Το ίδιο ισχύει για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, με υπεύθυνη προγράμματος την Άννα Διαμαντοπούλου, θα επιλέξει ένα εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα, που σήμερα δεν έχει, αλλά όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2027, θα το απαιτήσει και θα το επιβάλει ο ίδιος ο δημοκρατικός κόσμος.
Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα ποιος κρίνετε ότι μπορεί να είναι; Μπορεί να επιστρέψει ως ηγέτης ενός ευρύτερου σχήματος;
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανεκτίμητο κεφάλαιο για την Αριστερά και τον τόπο. Μπορεί και στην Ευρώπη να παίξει ρόλο. Μόλις 50 ετών και, για να χαριτολογήσω, θυμίζω το τραγούδι «Ο 50άρης είναι ένας νέος της εποχής».
Έχετε πάει σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό και δη στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Ποια είναι η άποψή σας για τα τεκταινόμενα στη Συρία;
Πολύπαθη η ιστορικά φίλη της Ελλάδας χώρα. Η πτώση του Άσαντ ήταν προδιαγεγραμμένη και δύσβατος ο δρόμος της ειρήνης με δημοκρατία. Δεν βλέπω τριχοτόμηση, όπως εκτιμούν πολλοί. Η Διεθνής Αριστερά θέλει και επιδιώκει προστασία της αυτοδιοικούμενης περιοχής των Κούρδων έναντι της Άγκυρας.