Τι είπε για την Κύπρο
Προκλητικός για μια ακόμη φορά ο Χουλουσί Ακάρ, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο στην Προύσα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ως βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο Καστελόριζο στο «οποίο μπορούν να κολυμπήσουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί», όπως ισχυρίστηκε, στα τουρκικά συμφέροντα στην Κύπρο και στη Συρία χωρίς να κρύβει ότι στόχος της Άγκυρας είναι η επίτευξη συμφωνίας για ΑΟΖ.
«Ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό. Η Τουρκία έχει μια ακτή 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Έχουμε την ισχύ να το κάνουμε. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν έχουμε κάνει πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντι μας. Κατά κάποιο τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά, και κατέληξε να ανήκει στους Έλληνες. Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές μας σχολές μπορούν να κολυμπήσουν δύο χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, το νησί είναι σε απόσταση που μπορούν να το φτάσουν οι κολυμβητές. Οι Έλληνες φίλοι είπαν, «Τότε κολυμπήστε». Είπαμε, «Θεού θέλοντος, θα έρθει μια μέρα που θα το κάνουμε» δήλωσε.
«Θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Όταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι… Δεν θα το δεχτούμε αυτό».
Αναφερόμενος στην Κύπρο είπε: «Ο σκοπός μας εκεί δεν θα τελειώσει ποτέ. Έχουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας εκεί στο πλαίσιο των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας μας. Ό,τι κι αν κάνουν οι άλλες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, είμαστε εγγυητές εκεί σύμφωνα με τις συμφωνίες. Ως εκ τούτου, έχουμε εκπληρώσει τα καθήκοντα και τις ευθύνες του εγγυητή μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το πιο σημαντικό ζήτημα στην Κύπρο είναι ότι ο νότος βλέπει τον βορρά ως προσφυγική ζώνη, ως δεύτερης κατηγορίας περιοχή). Εμείς λέμε «όχι, είναι ίσοι». Αλλά τελικά λέμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει εδώ και 50 χρόνια, 60 χρόνια. Τώρα τελείωσε, δεν υπάρχει «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», υπάρχει «Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου». Είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε τους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σε αυτό το θέμα».