Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί τον χάρτη που καθοδηγεί τη χώρα μας στο επόμενο βήμα, με την πυξίδα στραμμένη στη σωστή κατεύθυνση τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Αποτελεί καθήκον μας να επικοινωνήσουμε στους πολίτες ότι η στρατηγική που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε αριθμούς και στατιστικά στοιχεία. Αντίθετα, πρόκειται για ουσιαστικές παρεμβάσεις που στοχεύουν να κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη κι ευκολότερη.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν αποτελεί ασφαλώς κάποιο μαγικό ελιξίριο που λύνει όλα τα προβλήματα. Ωστόσο, με βασικούς άξονες τη δημοσιονομική σύνεση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αποτυπώνει την κεντρική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, ότι πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται ο άνθρωπος κι ότι κάθε πολιτική που υλοποιείται πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας είναι οι δέκα παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μέτρα όπως ο μηδενισμός χρεώσεων στις πληρωμές λογαριασμών μέσω τραπεζών και η μείωση έως και 80% στις χρεώσεις εμβασμάτων προσφέρουν άμεση οικονομική ελάφρυνση καθώς οι αλλαγές αυτές μειώνουν το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών, άρα και τα έξοδα που επιβαρύνουν τους πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το επίδομα επικινδυνότητας που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Πρόκειται για την τρίτη χρονικά αύξηση που θα δουν οι ένστολοι στις απολαβές τους, μετά την αύξηση της αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης και του κατώτατου μισθού. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά 150.000 γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων μας.
Την ίδια στιγμή, η κοινωνική μέριμνα ενισχύεται μέσα από πρωτοβουλίες όπως η στήριξη των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στα φάρμακά τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες αυτοί θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Η κοινωνική πολιτική δεν έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβερνητικής στρατηγικής. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με τις αυξημένες δαπάνες σε καίριους τομείς όπως, η Υγεία, η Παιδεία και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι αυξημένες κατά 74% σε σχέση με το 2019, ενώ και οι δαπάνες για την Παιδεία ακολουθούν αντίστοιχη ανοδική πορεία, αποδεικνύοντας ότι αναγνωρίζεται πως η κοινωνική πολιτική αποτελεί το θεμέλιο μιας πιο δυναμικής κοινωνίας στο μέλλον.
Η κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, επιτυγχάνεται τη στιγμή που η Ελλάδα έχει επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ταυτόχρονα ενδυναμώνει την οικονομία της. Η χώρα μας συνεχίζει να μειώνει φόρους και ανεργία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντικές οικονομικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, να σημειώσει τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιτύχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ. Επιπλέον, θα μειώσει το έλλειμμά της σχεδόν στο μηδέν, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις δημόσιες επενδύσεις.
Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, υπάρχουν ακόμη κενά που πρέπει καλυφθούν. Βαδίζουμε όμως με υπευθυνότητα, όραμα και σταθερά βήματα, μέχρι η οικονομία να είναι τόσο δίκαιη και ανθεκτική, που δεν θα αναπτύσσεται μόνο σε αριθμούς, αλλά θα είναι απόλυτα αισθητή στην καθημερινότητα όλων των πολιτών.
της Μαρίας-Νεφέλης Χατζηιωαννίδου
Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ