Η Κατερίνα Σπυριδάκη, βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επιχειρεί να αποτυπώσει το αντιπολιτευτικό στίγμα που θα εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής, κάνοντας λόγο για «μια αντιπολίτευση που θα κάνει τη διαφορά, όχι μόνο με προτάσεις, αλλά με λύσεις που γεννιούνται από την ίδια την κοινωνία, γιατί αυτός, άλλωστε, είναι και ο γενετικός μας κώδικας, το DNA μας».
Ποιο είναι το αντιπολιτευτικό στίγμα που θα εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής;
Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει πολύ πριν αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αντιπολιτευτικό του στίγμα: μια παραγωγική, αποτελεσματική και χρήσιμη για την κοινωνία αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που θα κάνει τη διαφορά, όχι μόνο με προτάσεις, αλλά με λύσεις που γεννιούνται από την ίδια την κοινωνία, γιατί αυτός, άλλωστε, είναι ο γενετικός μας κώδικας, το DNA μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι η ίδια η κοινωνία και οι δυναμικές της. Η αποστολή μας είναι να δώσουμε φωνή στις ανάγκες των πολιτών, να φέρουμε στο προσκήνιο τα μεγάλα θέματα -οικονομία, υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου, ανισότητες, δικαιώματα του ανθρώπου, περιβάλλον, παραγωγικό μοντέλο- και να διεκδικήσουμε ουσιαστικές αλλαγές για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές. Όμως, πάνω από όλα η αντιπολίτευσή μας είναι δημιουργική, με τροπολογίες, πρωτοβουλίες και προτάσεις που θα φέρνουν πραγματικές λύσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος και δεν είναι άλλος από το να δώσουμε στον κόσμο την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη. Να φέρουμε την αλλαγή που η κοινωνία επιζητά, να κάνουμε το πρόγραμμά μας πράξη, να δώσουμε πίσω την προοπτική και να χτίσουμε ένα κράτος που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο αύριο.
Πού υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Δυστυχώς για την κυβέρνηση, αλλά ευτυχώς για τη δημοκρατία μας, η συναίνεση δεν σημαίνει «λευκή επιταγή», ούτε μια «προπληρωμένη» αποδοχή των πάντων. Είναι μια διαδικασία που χτίζεται σε αρχές, καλή πίστη και πραγματική διάθεση συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αποκατάσταση αδικιών. Δεν πρόκειται για εντυπωσιασμούς ή τετελεσμένα, αλλά για έναν ουσιαστικό διάλογο, όπου κάθε πλευρά συμβάλλει με ειλικρίνεια. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κοινό έδαφος: η στεγαστική κρίση, το Δημογραφικό, η άνοδος της ακροδεξιάς, η ακρίβεια. Όμως, η συναίνεση απαιτεί σεβασμό και αναγνώριση των προτάσεων της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απορρίπτει πρωτοβουλίες, μόνο και μόνο για να τις παρουσιάσει αργότερα ως δικές της. Όσο και να μας χαροποιεί που διαμορφώνουμε την ατζέντα της κυβέρνησης, αυτό δεν σημαίνει πως δημιουργεί ένα καλόπιστο κλίμα για την οποιαδήποτε συναίνεση. Και φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η όποια καθυστέρηση της κυβέρνησης έχει αντίκτυπο στην κοινωνία, είτε οικονομικά, είτε ποιοτικά. Για εμάς, η συναίνεση δεν είναι ένα «αλισβερίσι συμφερόντων», ούτε μια καιροσκοπική ή ψηφοθηρική τακτική, αλλά μια υπεύθυνη στάση που προϋποθέτει κοινό όραμα και έμπρακτο σεβασμό στα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία.
Πώς αποτιμάτε την απόδοση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της πενθήμερης διαδικασίας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό;
Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε για άλλη μια φορά την ουσιαστική του παρουσία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2025 -ενός προϋπολογισμού «χαμένων ευκαιριών» όπως στοχευμένα τον χαρακτηρίσαμε. Όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας δώσαμε μια συντονισμένη μάχη, με παραγωγική κριτική, με αντιπροτάσεις και με ουσιαστικά ερωτήματα -που δυστυχώς έμειναν αναπάντητα. Η αντιπολίτευσή μας δεν ήταν γενική και αόριστη, αλλά βασίστηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, αποδομώντας τα όποια αφηγήματα της κυβέρνησης περί «υποκειμενικής φτώχειας» και αόριστων «αισθήσεων». Με συνέπεια και τεκμηρίωση, αναδείξαμε τα προβλήματα κάθε τομέα πολιτικής, παρουσιάζοντας εναλλακτικές, προοδευτικές προτάσεις που αποτελούν αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης με την κοινωνία. Ασκήσαμε έντονη πίεση στην κυβέρνηση και είναι σαφές πως βρέθηκε προ των ευθυνών της, με τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει τα δειλά μέτρα κατά της κερδοσκοπίας των τραπεζών, μια αναγκαιότητα την οποία είχαμε θίξει κατ’ επανάληψη με τις τροπολογίες που είχαμε καταθέσει στη Βουλή. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια σημαντική κοινοβουλευτική νίκη.
Έχει ωριμάσει ο πολιτικός χρόνος για να ξεκινήσει η αμφίπλευρη διεύρυνση που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πού θα πρέπει να μπουν τα όρια για μια τέτοια διαδικασία;
Η πολιτική διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί μια στιγμιαία απόφαση αλλά μια συνέχεια στις δυναμικές ζυμώσεις της παράταξής μας με την κοινωνία. Το κάλεσμά μας αφορά όλες εκείνες τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που αναζητούν έναν ιδεολογικό-πολιτικό χώρο που συνδυάζει αρχές, αξίες και όραμα. Οι ανοιχτές πολιτικές διαδικασίες και τα περιφερειακά συνέδρια που έρχονται είναι εκείνα που θα υλοποιήσουν τη διαδικασία αυτή με έναν οργανωμένο τρόπο. Τα όρια αυτής της διαδικασίας έχουν διατυπωθεί ξεκάθαρα και από τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη: «Δεν χωρούν στελέχη που πλήγωσαν το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα χρόνια». Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια ισχυρή, προοδευτική πλειοψηφία με υγιείς δυνάμεις, πολίτες που θέλουν να δουν μια πραγματική αλλαγή στη χώρα και να στηρίξουν ένα κράτος δίκαιο, διαφανές και χωρίς αποκλεισμούς. Όσο το ΠΑΣΟΚ εντάσσει στο πρόγραμμά του και στον δημόσιο διάλογο τα αιτήματα της εργατικής και της μεσαίας τάξης, με επίκεντρο τους νέους που ζουν σε καθεστώς απογοήτευσης, τους συνταξιούχους που νιώθουν την εγκατάλειψη, τους αγρότες που στενάζουν και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ασφυκτιούν, και όσο καταφέρνει να εκπροσωπήσει επάξια τους μη προνομιούχους και τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, τότε η διεύρυνση θα γίνεται φυσικά, ως απόδειξη της πολιτικής του αυθεντικότητας και αναγκαιότητας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Political»