Ο αγώνας που σημάδεψε τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας
Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιουνίου 1987, όταν στο ταμπλό το αποτέλεσμα έγραφε «Αμερική-Ελλάδα 101-103» . Η εμβληματική πρώτη νίκη που έγραψε ιστορία στο Ελληνικό μπάσκετ αποτυπώνοντας εκείνη τη νύχτα στο μυαλό των Ελλήνων, οι οποίοι πανηγύρισαν έξαλλα σε δρόμους και πλατείες!
Πριν από εκείνη την χρονολογία το μπάσκετ ήταν ένα αδιάφορο άθλημα για την Ελλάδα. Κάποιες φορές κτός του Ευρωμπάσκετ αλλά και όταν υπήρξε βρισκόταν σε πολύ χαμηλές θέσεις.
Ωστόσο, όλα άλλαξαν όταν το 1987 όλα άλλαξαν, βέβαια κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Η εθνική ομάδα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ εκείνης της χρονιάς με άλλον αέρα. Σημαντικός παράγοντας και η έναρξη των αγώνων στο νεόδμητο τότε Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που είχε εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου το 1985.
Η ιστορική 12αδα
Οι 12 παίχτες που συγκρότησαν την εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 1987 ήταν:
- Νίκος Γκάλης (29 ετών),
- Παναγιώτης Γιαννάκης (28 ετών),
- Παναγιώτης Φασούλας (24 ετών),
- Φάνης Χριστοδούλου (22 ετών),
- Μέμος Ιωάννου (29 ετών),
- Λιβέρης Ανδρίτσος (27 ετών),
- Αργύρης Καμπούρης (25 ετών),
- Νίκος Σταυρόπουλος (27 ετών),
- Νίκος Λινάρδος (23 ετών),
- Μιχάλης Ρωμανίδης (21 ετών),
- Νίκος Φιλίππου (24 ετών),
- Παναγιώτης Καρατζάς (21 ετών)
Ο μεγάλος τελικός
Στον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουνίου, ξαναβρήκε μπροστά της τη Σοβιετική Ένωση, η οποία στον άλλο ημιτελικό της διοργάνωσης είχε επικρατήσει της Ισπανίας με 113-96. Σύσσωμη η τότε πολιτική ηγεσία της χώρας και η αντιπολίτευση στις θέσεις των επισήμων με ελληνικές σημαίες στα χέρια περίμεναν με αγωνία τον τελικό.
Αδιαχώρητο στο ΣΕΦ και όλη η Ελλάδα καρφωμένη στην τηλεόραση. Στον πάγκο της Εθνικής και ο σπουδαίος Ρόνι Σεϊκέλι με πολιτικά, για να εμψυχώσει τους παίκτες, έστω κι αν πριν από ένα χρόνο αγωνίστηκε με τις ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ κι έχασε το δικαίωμα να φορέσει κάποια στιγμή τη «γαλάζια» φανέλα.
Ο αγώνας κρίθηκε στις δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου, που πήγε το ματς στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) και τις δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη στην εκπνοή της παράτασης, που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ 103-101 υπέρ της εθνικής μας.
Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ποιος να το φανταζόταν εκείνα τα χρόνια. Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης και τη χρυσή πεντάδα της διοργάνωσης συγκρότησαν οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία), Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις (ΕΣΣΔ) και Αλεξάντερ Βολκόφ (ΕΣΣΔ).