Καθησυχάζουν οι ειδικοί μετά το πρώτο κρούσμα
μεταπνευμονοϊού που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για έναν 71χρονο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν γνωστό εδώ και χρόνια ιό, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι σε έξαρση στην Κίνα. «Είναι ένας γνωστός ιός εδώ και χρόνια ο μεταπνευμονοϊός, ο οποίος προκαλεί μια λοίμωξη σαν κρυολόγημα ή γρίπη. Μπορεί να κάνει σοβαρές επιπλοκές σε μικρά παιδιά, ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και η Covid-19 και η γρίπη. Σε αυτούς τους ανθρώπους ο μεταπνευμονοϊός μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, βρογχίτιδα και να είναι πολύ βαριά η εικόνα. Εμφανίζεται κυρίως τον χειμώνα και κυρίως όμως είναι ήπια τα συμπτώματα», δηλώνει στην Karfitsa ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι παλιός ιός. Είναι κάτι που το ξέρουμε, απλώς υπάρχει αυτή η επιδημία στην Κίνα. Θα έρθουν κάποια κρούσματα και εδώ», συμπληρώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο μεταπνευμονοϊός μπορεί να αποβεί θανατηφόρος σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
«Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Τακτικό πλύσιμο των χεριών, παραμονή στο σπίτι εάν είμαστε άρρωστοι και αν αισθανόμαστε μια αδιαθεσία, θα πρέπει να φοράμε μάσκα σε δημόσιους χώρους. Επίσης όταν κάποιος έχει πυρετό και δύσπνοια θα πρέπει να απευθύνεται στους γιατρούς», σύμφωνα με τον κ. Κολλάρα.
Οι ομάδες που κινδυνεύουν είναι τα πολύ μικρά παιδιά, οι πολύ ηλικιωμένοι και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι, σύμφωνα με τον συντονιστή – διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Αδαμάντιο Χλωρό.
Μιλώντας στην Karfitsa, ο ίδιος εξηγεί πως ο μεταπνευμονοϊός «είναι ένας πολύ διαδεδομένος ιός στη φύση. Δεν κάνει μεγάλες επιδημίες. Μοιάζει με τον κορωνοϊό. Στην ηλικία των 10 περίπου ετών σχεδόν το 100% των παιδιών έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα, άρα έχουν γίνει μολύνσεις στο παρελθόν. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει από το κοινό κρυολόγημα, παρά μόνο με ειδικές εξετάσεις».
Ο 71χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παπανικολάου φέρεται να κόλλησε τον ιό από την κόρη του που είχε ταξιδέψει προ ημερών στην Κίνα. «Δεν εμφανίζονται αμέσως τα συμπτώματα, εάν έχει κολλήσει κάποιος. Εμφανίζονται σε τρεις με έξι μέρες. Μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει. Αυτό συμβαίνει και με τον κορωνοϊό και με όλα τα κρυολογήματα», σχολιάζει σχετικά ο κ. Χλωρός.
Τονίζει επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία στους πολίτες, πλην όμως να τηρούνται τα μέτρα προστασίας (μάσκα για όσους έχουν συμπτώματα ή βρίσκονται σε χώρο με συνωστισμό, πλύσιμο χεριών, οι κρυολογημένοι να μένουν στο σπίτι τους για να μη μεταδώσουν). Ειδικότερα: «Να πάρουν μέτρα προστασίας οι ευπαθείς ομάδες και αυτό αρκεί. Ας εφαρμόσουν τα μέτρα κι ας λείψει ο πανικός. Είναι απλά τα πράγματα κατά τη γνώμη μου».