Τι λέει πυρομετεωρολόγος για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες
και οι ομοιότητες με τη φωτιά στο Μάτι.
Για τo φαινόμενο των πρωτοφανών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια εν μέσω χειμώνα αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε για να μην ζήσουμε κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας μίλησε στην karfitsa.gr ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος.
«Στη χώρα μας πρέπει να αναθεωρήσουμε τι είναι αντιπυρική περίοδος» τονίζει ο κ. Γιάνναρος αλλά όπως εξηγεί αυτό δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα και θεωρητικά αλλά να βασίζεται σε ποσοτικοποιημένα στοιχεία, δηλαδή να δούμε πότε ξεκινάμε να έχουμε πυρκαγιές και πότε γίνονται ευνοϊκές οι συνθήκες εκδήλωσης φωτιάς. Όπως αναφέρει ο πυρομετεωρολόγος πλέον βλέπουμε πυρκαγιές να εμφανίζονται και μέσα στο φθινόπωρο και τον Μάρτιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και κατά πόσο χρειαζόμαστε και πότε τους εποχικούς πυροσβέστες.
Τι προκαλεί τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια εν μέσω χειμώνα
Αναφερόμενος στις βασικές αιτίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Λος Άντζελες ο κ. Γιάνναρος εξηγεί ότι οφείλεται:
1. Στους πολύ ισχυρούς ανέμους Santana, οι οποίοι είναι καταβάτες άνεμοι πάρα πολύ θερμοί, ξηροί και με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν ριπές που φτάνουν έως τα 120 χλμ/ ώρα.
2. Η περιοχή περίπου από το Μάιο του 2024 αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας, η οποία έρχεται μετά από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η περιοχή είχε αξιόλογες βροχές. Οπότε ο συνδυασμός των βροχών, η αύξηση της διαθέσιμης βλάστησης και η ξηρασία που επικρατεί από τον Μάϊο δημιούργησαν το “προσάναμμα” για να έχουμε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές.
3. Η Κλιματική αλλαγή αλλά σε ένα πολύ πιο ευρύ πλαίσιο. Δηλαδή οι πολύ πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε πλέον κατά τη διάρκεια και του χειμώνα αλλά και τα μεγαλύτερα διαστήματα ξηρασίας δημιουργούν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για πυρκαγιές.
4. Χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη πυρκαγιάς και στην περίπτωση του Λος Άντζελες όπως συμβαίνει και στη δική μας γειτονιά στη Μεσόγειο έχουμε στην ουσία την ανθρώπινη δραστηριότητα να μπαίνει μέσα στο φυσικό περιβάλλον, να έχουμε δηλαδή αυτή τη μίξη αστικών και ημιαστικών περιοχών με δασικά οικοσυστήματα που η βλάστηση κυριαρχεί και αυτό αυξάνει πάρα πολύ τον κίνδυνο να έχουμε μια έναρξη πυρκαγιάς.
Η περίπτωση να ζήσουμε αντίστοιχη πυρκαγιά στην Ελλάδα
και οι ομοιότητες με το Μάτι
«Η πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι το 2018 έχει αρκετές ομοιότητες με την φωτιά στην Καλιφόρνια όσον αφορά το κομμάτι του ανέμου που καθοδήγησε και τις δύο πυρκαγιές» αναφέρει ο κ. Γιάνναρος.
Όπως ο ίδιος εξηγεί έχει να κάνει κυρίως με τον μηχανισμό διάδοσης της φωτιάς. Δηλαδή και στο Λος Άντζελες αλλά και στο Μάτι είχαμε να κάνουμε με μια φωτιά που ξεκίνησε στις παρυφές των ορεινών όγκων, υπήρχαν πολύ ισχυροί καταβάτες άνεμοι που “καβαλούσαν” ορεινούς όγκους και κατέρχονταν προς την περιοχή που εξαπλώθηκαν οι φωτιές με αποτέλεσμα να ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία, να πέφτει πάρα πολύ η υγρασία και να δημιουργείται στην ουσία μια ραγδαία και πολλές φορές χαοτική εξάπλωση της φωτιάς. «Στη χώρα μας για το χειμώνα και το φθινόπωρο δεν θα απέκλεια τόσο μεγάλης έντασης πυρκαγιές, ωστόσο είναι κάτι που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μπορεί να έχουμε άμεσα τέτοιες πυρκαγιές» τονίζει ο πυρομετεωρολόγος Θ. Γιάνναρος.
Παρόλα αυτά εξηγώντας αναφέρει ότι αν δούμε την περσινή χρονιά είδαμε πυρκαγιές πολύ νωρίτερα και αυτό αποδίδεται στις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν πολύ νωρίτερα για να εκδηλωθούν και να επεκταθούν πυρκαγιές. Επίσης εξίσου ανησυχητικό για την Βόρεια Ελλάδα είναι ότι είχαμε πολλές πυρκαγιές σε μεγάλα υψόμετρα. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει σε ότι αφορά την γεωγραφία των πυρκαγιών στη χώρα μας.
Η βασική διαφορά μεταξύ Καλιφόρνιας και Ελλάδας
Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο, μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της Καλιφόρνιας και της Ελλάδας είναι ότι στην περίπτωση της Καλιφόρνιας είναι δεδομένο ότι θα μάθουμε από που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Αν για παράδειγμα ξεκίνησε από καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας η εταιρία που διαχειρίζεται το δίκτυο θα αναλάβει την ευθύνη, το κόστος αποκατάστασης και όλα τα υπόλοιπα.
«Στην χώρα μας στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν μαθαίνουμε από που ξεκίνησε μια φωτιά. Άρα αν δεν ξέρουμε από που ξεκίνησε αντίστοιχα δεν μπορούμε να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης» καταλήγει ο κ. Γιάνναρος.