Λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ΠτΔ, αλλά και την ανακοίνωση
του «εκλεκτού» του Μεγάρου Μαξίμου για την θέση του πρώτου πολίτη της χώρας το paraskhnio.gr έκανε μια ακόμα δημοσκόπηση για το θέμα της Προεδρίας στην Ελλάδα.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 6 Ιανουαρίου 2025 έως τις 9 Ιανουαρίου 2025. Σε αυτήν έλαβαν μέρος 1428 άτομα (1166 άνδρες, 254 γυναίκες και 8 «άλλο) και το ερωτηματολόγιο αφορούσε στην επιλογή του προσώπου, στο τι θα ήθελαν οι πολίτες από τον/ην ΠτΔ και στο κατά πόσο είναι σημαντικός ο θεσμός.
Τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και πάμε να τα δούμε ένα-ένα:
Ανδρας ή γυναίκα;
Οι συμμετέχοντες επέλεξαν σε ποσοστό 75,9% άνδρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε παλαιότερη έρευνα το ποσοστό αυτό ήταν περίπου ίδιου και στην ερώτηση «γιατί;», η απάντηση που δόθηκε (και από τις γυναίκες οι οποίες ερωτήθηκαν) ότι υπάρχουν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής μας Τουρκίας όπου ο ρόλος της γυναίκας δεν θα ήταν «βοηθητικός» ώστε να προωθηθούν οι ελληνικές θέσεις.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το παραπάνω γράφημα όπου οι γυναίκες σε ποσοστό 52,4% θα επέλεγαν άνδρα Πρόεδρο!
Θα πρέπει να είναι και να «ανήκει»…
Οι ερωτηθέντες επέλεξαν ξεκάθαρα έναν Πρόεδρο παρεμβατικό και με δικαίωμα «βέτο», ενώ προκρίνεται προσωπικότητα είτε από τον κεντρώο χώρο ή εκτός πολιτικής… Είναι δεδομένο δε, ότι για τις παραπάνω απαντήσεις μέτρησε (στους παλαιότερους) η ιστορική ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου το 1999 απέναντι στον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.
Και το όνομα αυτού/ης…
Δύο είναι τα πρόσωπα που κυριάρχησαν σε αυτό το ερώτημα: Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και «συγκυβερνήτης» της κυβέρνησης Σαμαρά Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεδομένου του γεγονότος ότι ο κ. Καραμανλής έχει επί πολλές φορές ότι δεν τον ενδιαφέρει το Προεδρικό Μέγαρο, «νικητής» (πέρα από το “Κανένας”) είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, του οποίου το όνομα ακούγεται πολύ έντονα ως επικρατέστερη επιλογή του Πρωθυπουργού για το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού.
Θα μπορούσε να προκαλεί εντύπωση η εξαιρετικά «χαμηλή πτήση» της νυν Προέδρου (3%), όμως αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί, διότι η ευρύτερη κεντροαριστερά της «χρεώνει» την… άτολμη θέση που πήρε τόσο στο θέμα των υποκλοπών όσο και στην τραγωδία των Τεμπών.
Ποιος πρέπει να τον επιλέγει;
Το Σύνταγμα της Ελλάδος έχει αποφασίσει τον τρόπο επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ερώτημα όμως αυτό (όπως και το επόμενο) είχε ως στόχο να διερευνηθεί εάν οι πολίτες ενδιαφέρονται για τον ύψιστο θεσμό της χώρας. Η απάντηση «να εκλέγεται από τον λαό» και «μόνο με αυξημένη πλειοψηφία» από το 78,5% (συνολικά) δείχνει οτι οι πολίτες θέλουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την διαδικασία και το ότι θα έπρεπε να εκλέγεται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία δείχνει τον ενωτικό ρόλο τον οποίον θα έπρεπε να έχει.
«Διακοσμητικός» ή ουσιαστικός;
Ήδη τα προηγούμενα ποσοστά δείχνουν ότι ο ΠτΔ έχει ρόλο ύπαρξης και ουσιαστικό ρόλο. Σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο πρώτος πολιτειακός άρχοντας έχει ρόλο ύπαρξης!
Εν κατακλείδι οι απαντήσεις των 1428 συμμετεχόντων στην έρευνα, δείχνουν την σοβαρότητα με την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι δεν χωρούν «μικροκομματικά παιχνίδια», που σημαίνει οτι η Βουλή θα πρέπει να επιλέξει όχι το πρόσωπο που θα τους «βολέψει» κομματικά αλλά ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να ενώσει τη χώρα και να υψώσει το ανάστημα όπου και όποτε κριθεί αναγκαίο!