Ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ενώνει, να εμπνέει και να εκφράζει, ει δυνατόν, τους Έλληνες και τη χώρα, την Ελλάδα, ως πρώτος πολίτης της.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην «Political» περιγράφει το ευρύ πλαίσιο των προτεραιοτήτων σε έναν κρίσιμο τομέα για την Ελλάδα. Επιπλέον στέκεται στην παραλαβή των νέων Καναντέρ για την περαιτέρω αντιπυρική θωράκισης της χώρας, ενώ απαντά για το πρόσωπο στην Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και για την ακρίβεια.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στον τομέα της πολιτικής προστασίας για το 2025; Θα ενισχυθούν περαιτέρω οι δομές για την αντιπυρική περίοδο;
Το 2024 κάναμε μια τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιπυρική περίοδο. Η προετοιμασία αυτή, οι εκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις έγιναν με βάση τα χειρότερα σενάρια, τα οποία, δυστυχώς, τα είδαμε να γίνονται πραγματικότητα: Η περασμένη αντιπυρική περίοδος ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών, με τις πιο αντίξοεςπυρομετεωρολογικέςσυνθήκες: παρατεταμένη ξηρασία, πρόωρα ισχυρά μελτέμια, ρεκόρ θερμοκρασιών και οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες όλων των εποχών. Επομένως, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν στη χώρα, αν δεν είχαμε υλοποιήσει κρίσιμες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, η διακλαδικότητα όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία, εθελοντές, ΕΛΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, ΟΤΑ, ΕΚΑΒ κ.ά.),η κινητοποίηση εναέριων μέσων και ισχυρών επίγειων δυνάμεων στα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της κάθε πυρκαγιάς, οι έμφορτες περιπολίες ελικοπτέρων πάνω από περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και φυσικά ταdronesπου εντόπισαν περίπου 4.000 φωτιές. Η επιτυχία του στρατηγικού σχεδιασμού που αναπτύξαμε επιβεβαιώθηκε στην αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου, όπου αποτυπώθηκε ότι, παρά τις πολλές φορές ανυπέρβλητες μετεωρολογικές συνθήκες και τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών (τόσο συνολικά όσο και κοντά στον αστικό ιστό), τελικά οι καμένες εκτάσεις ήταν κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 χρόνων, ενώ μείωση 76,45% καταγράφηκε σε καμένα στρέμματα δάσους υψηλής αξίας συγκριτικά με τον αντίστοιχο μέσο όρο 20ετίας.
Η κλιματική κρίση με τους ρυθμούς που εξελίσσεται σε όλο τον πλανήτη-βλέπετε τι συμβαίνει τώρα στην Καλιφόρνια- δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Επομένως το 2025 συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της πολιτικής προστασίας: Με επιπλέον 831 μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, περισσότερες αερομεταφερόμενες μονάδες δασοκομάντος-τις οποίες θυμίζω ότι πέρυσι από 6 που ήταν τις αυξήσαμε σε 16 και φέτος θα φτάσουν τις 20-, με αναβάθμιση της υπηρεσίας του 112, που θα προσφέρει μεταξύ άλλων διαλειτουργικότητα με τους πολίτες,με εφαρμογή νέων ψηφιακών μοντέλων πρόγνωσης και εξέλιξης των κρίσεων και με περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με καμπάνια προσέλκυσης νέων εθελοντών, αλλά και σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς οικοπέδων, όπου στοχεύουμε το 2025 οι ιδιοκτήτες που θα καθαρίσουν τις περιουσίες τους να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.
Πότε θα παραλάβουμε τα νέα Καναντέρ; Γενικότερα,
ποια είναι η εξέλιξη του προγράμματος ΑΙΓΙΣ;
Το ΑΙΓΙΣ είναι ένα μεγάλο, εμβληματικό και «βαρύ» πρόγραμμα, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Εκτός από τα 7 νέα Καναντέρ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 3 αεροσκάφη ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων και 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη. Επίσης 1.200 πυροσβεστικά οχήματα και συνολικά 1.243 οχήματα για τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό, 98drones, τεχνητή νοημοσύνη, αναβάθμιση του 112, μετεωρολογικούς σταθμούς, ραντάρ και εξοπλισμό για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μας.
Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για άλλα πολύ σημαντικά έργα, μπορέσαμε μέσα σε μόλις έναν χρόνο να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρονοβόρες διαδικασίες και να δημοπρατήσουμε έργα αξίας 1,7 δισ. ευρώ, ενώ έργα ύψους μισού δισ. ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί. Επομένως, το ΑΙΓΙΣ βαίνει προς την ολοκλήρωσή του και οι παραλαβές ξεκινούν από φέτος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της πολιτικής προστασίας της χώρας, με πόρους που κατάφερε να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και το οποίο θα αποτελέσει πολύτιμη προίκα για τις επόμενες γενιές.
Θεωρείτε ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
να προέρχεται από την Κεντροδεξιά;Να είναι πολιτικό πρόσωπο ή όχι;
Ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δημιουργεί πλειοψηφική συναίνεση με την προσωπικότητά του. Να ενώνει, να εμπνέει και να εκφράζει, ει δυνατόν, τους Έλληνες και τη χώρα, την Ελλάδα, ως πρώτος πολίτης της. Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου ασφαλώς δεν περιορίζεται στην ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα, η προσωπικότητα είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών του. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι θέμα κεντροδεξιού ή κεντροαριστερού προσώπου, πολιτικού ή μη πολιτικού. Είναι θέμα σπουδαίας προσωπικότητας αντικειμενικά.
Η ακρίβεια και το Στεγαστικό μαζί με την ακρίβεια εξακολουθούν να απασχολούν
τους πολίτες. Θεωρείτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αρκούν σε αυτούς τους τομείς;
Το κόστος ζωής συνολικά, δηλαδή στέγαση, έξοδα παιδιών, σπουδών, διατροφή, μετακίνηση, υπηρεσίες, όπως ρεύμα, τηλέφωνο, ασφάλιστρα κ.λπ., είναι πράγματι υψηλό σε σχέση με το μέσο εισόδημα των Ελλήνων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.Αυτή η κυβέρνηση έχει στηρίξει όσο καμία άλλη μεταπολιτευτικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση και στον πληθωρισμό που ακολούθησε.Επιπλέον,επιβάλλει πρόστιμα, διενεργεί συνεχείς ελέγχους και λαμβάνει σειρά μέτρων με στόχο την έμμεση ή άμεση ενίσχυση του μέσου νοικοκυριού και των μικρών επιχειρήσεων.Κανείς σε αυτή την κυβέρνηση δεν υποτίμησε ή δεν αδιαφόρησε μπροστά στο πρόβλημα που, ας μην ξεχνάμε, οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες και πλήττει όλη την Ευρώπη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Political»