Χάος και ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό σε Μετρό, ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ
Κωμικοτραγικές καταστάσεις βιώνουν καθημερινά οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι επισκέπτες της πόλης που προσπαθούν να εκδώσουν εισιτήριο, μιας και τα συστήματα που είναι εγκατεστημένα στο μετρό αλλά και εντός των λεωφορείων του ΟΑΣΘ δεν λειτουργούν ορθά δημιουργώντας εικόνες χάους και ταλαιπωρίας.
Στο μετρό τα μηχανήματα δεν δίνουν ρέστα και δεν λειτουργεί ακόμα το σύστημα pos, ενώ οι ουρές στα εκδοτήρια είναι καθημερινό φαινόμενο. Ακόμα όμως και στα εκδοτήρια υπάρχουν μαρτυρίες πολιτών που δεν εξυπηρετήθηκαν, γιατί οι υπάλληλοι τους είπαν ότι δεν είχαν να δώσουν ρέστα από χαρτονόμισμα των 20 ευρώ.
Στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και του ΚΤΕΛ που κάνουν τα υπεραστικά δρομολόγια για λογαριασμό του Οργανισμού, η μετάβαση στη νέα εποχή έκδοσης εισιτηρίου και επικύρωσης αυτού από τα νέα μηχανήματα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως προβληματική, αφού τα μηχανήματα σε πολλά λεωφορεία καθημερινά δεν λειτουργούν με τους επιβάτες τελικά να τρέχουν και να ταλαιπωρούνται στις ουρές για να προμηθευτούν παλαιού τύπου εισιτήρια και μηνιαίες κάρτες.
Το ενιαίο σύστημα συλλογής κομίστρου που έχει υλοποιηθεί για λογαριασμό του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) αποδεικνύεται σπαζοκεφαλιά με τελικό αποδέκτη το επιβατικό κοινό που ταλαιπωρείται απίστευτα, ενώ χρονικά η επίλυση του προβλήματος διαρκώς μετατίθεται.
«Υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες, κάποια τεχνικά θέματα που δεν λύνονται εύκολα. Υπάρχει ένα θέμα συντήρησης και εγκατάστασης των μηχανημάτων τα οποία εμφανίζουν τεχνικές δυσχέρειες» είπε στην «Κarfitsa» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας αναφερόμενος για τα νέα μηχανήματα έκδοσης και επικύρωσης εισιτηρίων στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μόλις αρχίσουν και λειτουργούν τα μηχανήματα, την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα πρέπει να περάσει τεχνικός να κάνει ξανά συντήρηση» προσθέτοντας ότι αυτό αφορά και τα «μηχανήματα που έχουμε στο πεδίο τα ΑΜΕΚ αλλά και για τα μηχανήματα εντός των λεωφορείων».
Ο κ. Τόσκας παραδέχτηκε ότι «δεν είναι όλα τα μηχανήματα απόλυτα λειτουργικά» και επισήμανε ότι για να λυθεί το θέμα «θα πρέπει τα λεωφορεία (σ.σ. αυτά που παρουσιάζουν το πρόβλημα στα μηχανήματα εισιτηρίων) να αποσυρθούν για κάποιες ώρες για να ελεγχθούν τα μηχανήματα», ωστόσο μια τέτοια τακτική θα προκαλέσει όπως ανέφερε πρόβλημα στην υλοποίηση των δρομολογίων. «Όταν λοιπόν δεν έχουμε αυτή την 100% επιτυχία ο κόσμος ταλαιπωρείται» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ.
Ο ΟΑΣΘ από την πλευρά του, όπως ανέφερε στην «Κarfitsa» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του, Κώστας Ταγγίρης έως ότου ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο σύστημα κομίστρου συνεχίζει τη διάθεση των κλασικών χάρτινων εισιτηρίων για να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό.
«Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους επιβάτες έως ότου ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο σύστημα κομίστρου του ΟΣΕΘ, συνεχίζει τη διάθεση των κλασικών, χάρτινων εισιτηρίων, τα οποία διατίθενται με τις νέες, μειωμένες τιμές. Το ίδιο πράττουμε και με τις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών και γι’ αυτό συνεχίζουμε τη διάθεσή τους και για τον μήνα Ιανουάριο από τα 16 εκδοτήρια του ΟΑΣΘ. Καθώς τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του ΟΑΣΘ έχουν αποσυρθεί από τα λεωφορεία μας και ταυτόχρονα τα νέας γενιάς μηχανήματα του ΟΣΕΘ που εγκαθίστανται δεν λειτουργούν στο σύνολό τους, καλούμε τους επιβάτες να ανεβαίνουν στα λεωφορεία έχοντας ήδη προμηθευτεί εισιτήρια. Τα εισιτήριά μας πωλούνται τόσο στα 16 εκδοτήρια του ΟΑΣΘ, όσο και σε περισσότερα από 750 καταστήματα – σημεία λιανικής, σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Εν κατακλείδι, το χρονικό διάστημα που απαιτείται έως ότου εγκατασταθεί και λειτουργήσει κατά 100% το νέο σύστημα κομίστρου, εμείς στον ΟΑΣΘ στηρίζουμε και εξυπηρετούμε τους επιβάτες, όπως κάνουμε αδιάλειπτα από το 1957», τόνισε ο κ. Ταγγίρης.
Ταλαιπωρία όμως σημειώνεται και για το επιβατικό κοινό του μετρό Θεσσαλονίκης καθώς η εταιρεία που έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα ακόμα δεν έχει λύσει τα ζητήματα. Ο ΟΣΕΘ επί της ουσίας απλά παρακολουθεί το θέμα καθώς, όπως είπε ο κ. Τόσκας, δεν μπορεί να υπεισέλθει, δεδομένου ότι η «Ελληνικό Μετρό» και η «THEMA» που διαχειρίζεται το μετρό συνεργάζονται με την εταιρία Conduent που έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα και προσπαθούν να λύσουν τα όποια ζητήματα σημειώνονται. «Στο μετρό όμως όπως γίνεται αντιληπτό, καθώς το εισιτήριο δεν είναι ενιαίο και είναι ζήτημα της «Ελληνικό Μετρό» και της «THEMA», εκεί εμείς δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε γιατί η Conduent συνεργάζεται με τις δύο εταιρείες. Έχουν πέσει όλοι πάνω σε αυτό και ευελπιστώ ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα λυθούν τα θέματα» κατέληξε ο κ. Τόσκας.
Ταλαιπωρία επίσης υπάρχει και για το επιβατικό κοινό του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα δρομολόγια που εκτελεί σε άλλους νομούς. Συγκεκριμένα οι επιβάτες βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία καθώς ενώ κλείνουν ηλεκτρονικά το εισιτήριο, πληρώνοντας το μάλιστα, καλούνται πριν επιβιβαστούν στα λεωφορεία να πάνε στα εκδοτήρια και να το τυπώσουν. Αποτέλεσμα όλης αυτής της τακτικής είναι ουρές επιβατών μπροστά από τα εκδοτήρια, εκνευρισμός, ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνου που χάνουν το λεωφορείο τους στην προσπάθεια τους να εκτυπώσουν το εισιτήριο.
Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Στέφανος Τσόλης μιλώντας στην «Κarfitsa» τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ταλαιπωρία των επιβατών καθώς η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και γνωστή. «Αυτός που κλείνει μέσω Ίντερνετ παίρνει έναν αριθμό και πάει στο εκδοτήριο 20 λεπτά πριν φύγει το λεωφορείο, δίνει τον αριθμό που έκλεισε και του δίνουν το απόκομμα του εισιτηρίου και με αυτό επιβιβάζεται. Παντού έτσι γίνεται», είπε ο κ. Τσόλης, προσθέτοντας ότι ο επιβάτης που κλείνει μέσω διαδικτύου τη θέση για το δρομολόγιο που επιθυμεί, πραγματοποιεί και την πληρωμή.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σε ΚΤΕΛ άλλων νομών δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, καθώς έχουν φροντίσει να εγκαταστήσουν ολοκληρωμένο το πακέτο της πλατφόρμας e- ticket, έτσι ώστε οι επιβάτες μέσω αυτής να πληρώνουν διαδικτυακά το εισιτήριο, να κλείνουν τη θέση τους, ενώ αμέσως το σύστημα τους αποστέλλει ένα QRcode, το οποίο απλά επιδεικνύουν στον υπάλληλο, ο οποίος και το σκανάρει κατά την επιβίβαση τους στο λεωφορείο. Έτσι οι επιβάτες δεν ταλαιπωρούνται και επιβιβάζονται γρήγορα και άνετα χωρίς άγχος και εκνευρισμούς.