Συνέπεια της ΝΔ στις δεσμεύσεις της – Πρόωρη η συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει βαθιά συμβολικό ρόλο», τονίζει ο Γιώργος Στύλιος, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής ολοκληρώνεται ομαλά και στο προβλεπόμενο μέγιστο χρονικό όριο. Ο ίδιος μιλάει στο «Π» για τη συνοχή της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και σχολιάζει την αντιπολιτευτική στάση του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες κρίνουν με ρεαλισμό, χωρίς να πιστεύουν τις υπερβολές και τα μεγάλα λόγια». Σχετικά με την άνοδο των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ και τη στάση της Αφροδίτης Λατινοπούλου, αναφέρει ότι η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και υιοθετεί πολιτικές που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την εθνική ασφάλεια.
Βρισκόμαστε στο παρά πέντε, λίγο πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει το όνομα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο ή όχι;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας. Στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει έναν βαθιά συμβολικό ρόλο. Βαρύνον στοιχείο για την επιλογή του είναι η καταλληλότητά του για να λειτουργήσει ως αρχηγός του κράτους, με τον τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα. Στο πρόσωπο αυτό πρέπει να ενυπάρχουν σύνθετα χαρακτηριστικά, για να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στα καθήκοντά του. Επομένως, το ερώτημα που τίθεται έχει πολλές πτυχές.
Εξάλλου, οσονούπω θα λάβει η χώρα η διαδικασία επιλογής, όπως την προβλέπει το Σύνταγμα. Είναι σημαντικό μάλιστα να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που ολοκληρώνεται ομαλά και στο προβλεπόμενο μέγιστο χρονικό γι’ αυτήν όριο. Λόγω της εγγύτητας της χρονικής αυτής στιγμής και με σεβασμό και θεσμική ευπρέπεια στο πρόσωπο της τωρινής Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι καλύτερο να περιμένουμε την πρόταση του πρωθυπουργού.
Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από τη ΝΔ ή προτιμήσει να επαναπροτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα;
Η Νέα Δημοκρατία, από το 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση μέχρι τώρα, τη δεύτερη κυβερνητική τετραετία, έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα συμπαγή, που διακρίνεται για τον συνεκτικό της χαρακτήρα. Τα μέλη της συνεργάζονται αρμονικά. Σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ζητήματα που απασχολούν είναι εκ της φύσεώς τους, της εμβέλειάς τους και της σημασίας απαραίτητο να ψηφιστούν από κοινού από όλα τα μέλη της. Για παράδειγμα, αν κρίνεται αν θα σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία ή μη, εκεί απαιτείται η ομάδα να επιδείξει ομοιογένεια. Ωστόσο, παρουσιάζονται και άλλα ζητήματα όπου οι βουλευτές μπορούν να διατυπώσουν διαφορετικές απόψεις. Κάτι τέτοιο δεν μεταφράζεται απαραίτητα ως ένα πρόβλημα.
Άλλωστε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ συνεδριάζει τακτικά. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι υπάρχει συνεννόηση, γίνεται διάλογος και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τους βουλευτές για πολλά κρίσιμα θέματα. Όλα αυτά συνολικά έχουν συμβάλει στο να υιοθετούνται θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα από ουσιαστική τεκμηρίωση. Να σας θυμίσω ότι ο Προϋπολογισμός του 2025 ψηφίστηκε από 159 βουλευτές, δηλαδή έναν επιπλέον βουλευτή από τους 158 βουλευτές που εκλέχθηκαν με τη ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Όλα αυτά εξηγούν γιατί είναι απόλυτη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία είναι η βάση για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται μια μικρή άνοδος στα ποσοστά της ΝΔ. Πού οφείλεται αυτό;
Οι πολίτες αναγνωρίζουν την πρόοδο της χώρας στην οικονομία και τη συνέπεια της ΝΔ στις δεσμεύσεις της. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι είμαστε δίπλα τους, αντιλαμβανόμενοι επίσης και τους πολέμους που υπάρχουν ευρύτερα και πλησίον της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ενδεικτικά, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ. Μέσα σε πέντε χρόνια, σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων, μισό εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες βρήκαν θέσεις εργασίας ενώ αναμένεται το 2025 επιπλέον 30.000 άνεργοι να βρουν δουλειά. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28% (από 650 ευρώ το 2019 σε 830 ευρώ το 2024), και ο μέσος μισθός κατά 21% (από 1.036 ευρώ το 2019 σε 1.252 ευρώ σήμερα), με τον στόχο των 950 ευρώ του κατώτατου μισθού και των 1.500 του μέσου μισθού στο τέλος της τετραετίας να καθίσταται πλέον εφικτός. Καταργήσαμε οριστικά το τέλος επιτηδεύματος κ.ά. Η βασική προτεραιότητα της ΝΔ είναι η πρόοδος της χώρας σε πολλούς οικονομικούς δείκτες και, συνακόλουθα, η ανακούφιση και οι αυξήσεις των εισοδημάτων των πολιτών, ώστε να φθάνουν το μέγιστο δυνατό. Επιστρέφουμε στους πολίτες από αυτό που οι ίδιοι με τον κόπο τους και τις επιλογές τους έχτισαν. Τα δύσκολα, πάντως, έχουν μείνει πίσω και περιμένουμε τα καλύτερα που είναι μπροστά.
Ανοδικές τάσεις σημειώνει και το ΠΑΣΟΚ, παρά τη μεγάλη διαφορά από το πρώτο κόμμα, τη ΝΔ. Θεωρείτε πως το ΠΑΣΟΚ έχει περαιτέρω περιθώρια να αυξήσει τα ποσοστά του και να «απειλήσει» την παράταξή σας;
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα στη Βουλή και τυπικά αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, όπως παρατηρείται, το ΠΑΣΟΚ συχνά ασκεί αντιπολίτευση χάριν μόνο της αντιπολίτευσης. Οι πολίτες κρίνουν με βάση τον ορθό λόγο και τη συνέπεια δηλώσεων και πράξεων. Κρίνουν με ρεαλισμό, χωρίς να πιστεύουν τις υπερβολές και τα μεγάλα λόγια, διότι δέχονται ότι βρισκόμαστε εντός ΕΕ, όπου το κανονιστικό πλαίσιο είναι καθορισμένο και υφίστανται κανόνες που έχουμε αποφασίσει να ακολουθούμε από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες.
Συνεπώς, ο λόγος των κομμάτων πρέπει να είναι αξιόπιστος. Όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν αρχίσει να γίνονται δύσπιστοι στον λαϊκισμό και στις υπερβολικές υποσχέσεις. Η ΝΔ σέβεται τον πολίτη και αυτό ο πολίτης το εισπράττει.
Ωστόσο, παρά τη δημοσκοπική άνοδο της ΝΔ, δεν διαφαίνεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο από το Κέντρο ή από τα δεξιά της;
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Την ίδια δέσμευση για πλήρη κοινοβουλευτική θητεία είχε εξαγγείλει και την τήρησε την προηγούμενη τετραετία. Πρόκειται για μεγάλο πολιτικό χρόνο, εντός του οποίου υπάρχει περιθώριο να πείσουμε τους πολίτες για την αξιοπιστία μας. Γι’ αυτό εργαζόμαστε αδιαλείπτως, για να δώσουμε στη χώρα την προοπτική μιας σταθερής κυβέρνησης, όπως της αξίζει. Η συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες είναι πρόωρη. Να υπενθυμίσω όμως ότι στις εκλογές ο κόσμος συσπειρώνεται. Μάλιστα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτη σε όλες τις ηλικίες. Η αυτοδυναμία είναι βασικός παράγοντας για τη σταθερότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. Αυτό οι πολίτες το κατανοούν σε βάθος.
Θα βλέπατε ως κυβερνητικό εταίρο τον Στέφανο Κασσελάκη;
Τα διλήμματα των επόμενων εκλογών δεν έχουν ακόμη τεθεί. Με βάση αυτά, οι πολίτες θα δώσουν καθαρή πλειοψηφία, μειοψηφία, ή όχι, και το πλειοψηφούν κόμμα θα αποφασίσει τη στρατηγική του. Επιπλέον, υπάρχουν περίοδοι όπου έχουν γίνει συνεργασίες μεταξύ κομμάτων, τις οποίες επέβαλαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις, για να σωθεί η χώρα. Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας όμως έχει δείξει ότι τα σχήματα συνεργασίας στερούνται διάρκειας, ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις διακυβεύεται έντονα η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ δείχνουν μια δυναμική. Πώς το ερμηνεύετε αυτό; Ειδικότερα το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου φαίνεται να ποντάρει στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ. Πώς το σχολιάζετε;
Η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων αποτελεί ευρύτερη τάση στην Ευρώπη. Αυτό έχει σημασία να το έχουμε υπόψη, για να μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι και, κυρίως, για να μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια τις αιτίες που προκαλούν κάθε κοινωνικό φαινόμενο. Ωστόσο, η ΝΔ, ως το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, υιοθετεί πολιτικές που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την εθνική ασφάλεια. Είναι το κόμμα που αποφάσισε και θωράκισε αμυντικά τη χώρα. Έκανε επίσης στρατηγικές συμμαχίες για την άμυνα της Ελλάδας, ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση της. Ως προς τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, υιοθετεί λύσεις ρεαλιστικές, συστηματικές, με σαφή οριοθέτηση. Γνώμονας είναι η διασφάλιση της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας.
Όλα δείχνουν πως πολύ σύντομα στη Βουλή θα υπάρχουν 10 κόμματα. Μπορεί να λειτουργήσει ορθά ο κοινοβουλευτισμός με τόσα πολλά κόμματα;
Η Βουλή έχει κανονισμό που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο δρουν τα κόμματα στο Κοινοβούλιο. Όλοι τον σεβόμαστε και τηρούμε τις διαδικασίες που προβλέπει. Είναι κρίσιμο να αναλογιστούμε ποια είναι η ποιότητα του πολιτικού λόγου και αν αυτός υπηρετεί και βελτιώνει τη Δημοκρατία μας. Δεν είναι θέμα αριθμητικό.
Είναι σημαντικό ο πολιτικός λόγος να μην τρέπεται σε έναν λόγο τοξικό, αλλά να συνίσταται σε έναν λόγο που στηρίζεται σε στοιχεία, επιχειρήματα και προτάσεις. Η χώρα στο παρελθόν έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Την ύπαρξη κομμάτων πρέπει να την προσεγγίζουμε σε σχέση με τον ρόλο που επιτελούν στο πολίτευμά μας. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως μέσα από τη σταθερότητα και τον σεβασμό των κανόνων του πολιτικού ανταγωνισμού.