Το φιλοδώρημα δεν είναι υποχρεωτικό σε όλες τις χώρες καθώς
μπορεί να εκληφθεί και ως αγένεια, μια από αυτές είναι και η Ιαπωνία.
Στις ΗΠΑ, από την άλλη το φιλοδώρημα είναι θεσμός και είναι βαθιά χαραγμένο στην κουλτούρα τους, κυρίως, για υπαλλήλους που εργάζονται σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κομμωτήρια, αλλά και στους παρκαδόρους.
Εξάλλου, το κατώτατο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ είναι 7,25 δολάρια την ώρα (6,73 ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι ο μηνιαίος μισθός ενός υπαλλήλου, μείον τις κρατήσεις για τους φόρους, δεν επαρκεί για να καλύψει τα έξοδα του μήνα, λόγω του υψηλού κόστους ζωής.
Σ’ ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok, η Saydie (@realslimsaydie) που εργάζεται ως σερβιτόρα σ΄ένα εστιατόριο στην Αριζόνα, θέλησε να αποκαλύψει τον λόγο, για τον οποίο οι πελάτες συνηθίζουν να αφήνουν πάνω στο τραπέζι τον λογαριασμό ανάποδα.
Η Saydie υπονοεί στο βίντεο της ότι είτε ο πελάτης άφησε χαμηλό φιλοδώρημα και θέλησε να αποφύγει την αμηχανία, είτε απλώς προσπάθησε να κρύψει τα χρήματα, τοποθετώντας το λογαριασμό με την μπροστινή όψη προς τα κάτω.
«Φοβάται κάποιος άλλος τόσο πολύ όταν είναι γυρισμένος ο λογαριασμός προς τα κάτω;» διερωτάται η Saydie.
«Άφησαν τον λογαριασμό ανάποδα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό», προσθέτει. «Για να δούμε αν έχω δίκιο. Δεν τον έχω κοιτάξει ακόμα».
Μετρώντας αντίστροφα η Saydie αποκάλυψε τελικά ότι ο πελάτης άφησε το φιλοδώρημα των 15 δολαρίων για ένα λογαριασμό 93 δολαρίων, που αντιστοιχεί περίπου στο 15%.
@realslimsaydie♬ original sound – Saydie 💌🪩💫