22 σχέδια δράσης του Δήμου
Τα βήματα για μια κλιματικά ουδέτερη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην αστική ανθεκτικότητα και στην ενεργειακή μετάβαση, σταχυολόγησαν ειδικοί, φορείς, μέλη της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο σχετικής διημερίδας που πραγματοποιείται 13 και 14 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Στο συνέδριο με θέμα «Η ανθεκτικότητα της Θεσσαλονίκης στην Κλιματική Κρίση 2025 – 2030: 22 σχέδια για την Αστική Θωράκιση και την Κλιματική Ουδετερότητα», συζητήθηκαν τα βήματα για κλιματικά ουδέτερες πόλεις, αλλά και η σημασία της χρηματοδότησης δράσεων και υποδομών προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η κλιματική ουδετερότητα είναι πρώτα απ’ όλα μια αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών αλλά και της διοίκησης. Για τους πολίτες, έχουμε ένα πλέγμα στρατηγικών που πρέπει να αλλάξουν, όσον αφορά την καθημερινή τους μετακίνηση, τα θέματα των αποβλήτων, τη διαχείριση της ενέργειας. Αλλά και εθνικές πολιτικές που αναλάβαμε εμείς, κυρίως με την ενεργειακή μετάβαση από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι θέματα που έχουν να κάνουν με χρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως το “Εξοικονομώ” για τα σπίτια, θέματα που έχουν να κάνουν με την επιδότηση συσκευών, αναπλάσεις και αναδασώσεις», επεσήμανε ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Το μετρό Θεσσαλονίκης ως μοχλός αλλαγής συγκοινωνιακής φιλοσοφίας
Μιλώντας για το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος στάθηκε στην έναρξη της λειτουργίας του μετρό, ως μοχλός αλλαγής νοοτροπίας όσον αφορά τις μετακινήσεις στην πόλη. «Η Θεσσαλονίκη έχει κάνει ένα πρώτο βήμα για να αλλάξει όλη τη φιλοσοφία του μεταφορικού της συστήματος. Αλλαγή στη φιλοσοφία και στη θεώρηση με βάση τα ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας», δήλωσε.
Αφορμή για το συνέδριο υπήρξαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια το προηγούμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. «Προσδοκώ στο πλαίσιο της διήμερης αυτής συνάντησης να καταλήξουμε σε ένα αυστηρό πλαίσιο, από το οποίο θα διεκδικήσουμε τους πόρους με ένα ακόμη πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα, με προοπτική για την αστική θωράκιση της πόλης. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να δει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.
Κλιματικά ουδέτερη Θεσσαλονίκη ως το 2030 – 22 σχέδια δράσης
Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» έως το 2030. Στο πλαίσιο της ενεργειακής της μετάβασης και της κλιματικής ουδετερότητάς της, έχουν προταθεί 22 σχέδια δράσης, τα οποία «θέλουμε να επικαιροποιηθούν», όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Αυτά αφορούν στην επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, στα υψηλά επίπεδα ρύπανσης, κυρίως από αιωρούμενα σωματίδια και όζον και στις συχνές υπερβάσεις των ορίων της ΕΕ, στην προστασία έναντι κεραυνικών υπερτάσεων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στα σχέδια αξιοποίησης υδατικών πόρων χαμηλότερης ποιότητας, στην αντικεραυνική προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, στο σχεδιασμό ενός συστήματος έξυπνης πληροφόρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, στον έλεγχο της επικινδυνότητας ανεμορριψίας των δέντρων της Θεσσαλονίκης και στη λήψη μέτρων για την αποφυγή της και στη βελτιστοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι κίνδυνοι που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αφορούν έξι ακραία φυσικά φαινόμενα: Καύσωνες και Ξηρασία, Δασικές (Περιαστικές) και Αστικές Πυρκαγιές, Κεραυνοπτώσεις και Ξηρές Καταιγίδες, Ραγδαίες Βροχοπτώσεις και Πλημμύρες, Ανεμοθύελλες και Ανεμοστρόβιλοι, Φαινόμενο Ψυχρής Λίμνης, Αλλαγή Παραμέτρων Θαλασσιού Περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιάννης Ανδρουλάκης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι υπάρχει η βούληση χρηματοδότησης σχετικών δράσεων. «Το Πράσινο Ταμείο στηρίζει δράσεις, μέτρα και έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την αστική ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Οι διεθνείς εξελίξεις δυστυχώς δεν είναι ενθαρρυντικές. Πρέπει κάθε πολιτεία να θωρακίζεται και να λαμβάνει τα μέτρα της εγκαίρως», ανέφερε. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν, όπως πρόσθεσε, η οικονομική στήριξη της βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, «σε ένα πρώτο βήμα για το τι πρέπει να κάνουμε για να θωρακίσουμε τις πόλεις μας».
Το παρών στο συνέδριο έδωσε το πρωί της Δευτέρας και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος επίσης επεσήμανε την ανάγκη δράσεων για τη βιωσιμότητα των πόλεων. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Είδαμε τη Βαλένθια και το Λος Άντζελες. Αποδεικνύεται ότι οι περισσότερες πόλεις είναι ανοχύρωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα, για αυτό και πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, να σχεδιάσουμε διαφορετικά. Το μέλλον θα είναι δυστοπικό, λένε οι κλιματικοί επιστήμονες, γι’ αυτό πολύ μεγάλες χρηματοροές πρέπει να τις οδηγήσουμε ακριβώς σε δράσεις και υποδομές ανθεκτικότητας».