Για περισσότερα από 40 χρόνια, αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες
απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι ακολουθούν τα ίχνη του μεγάλου
ιεραπόστολου στις περιοχές όπου δίδαξε και κήρυξε το Ευαγγέλιο
Παρά τη σημαντική θέση της Θεσσαλονίκης στη διαδρομή αυτή, δεν υπάρχει ακόμη κάποιο ειδικά διαμορφωμένο σημείο αναφοράς που να αναδεικνύει τη σύνδεση της πόλης με τον Απόστολο Παύλο.
Ένα τέτοιο σημείο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο προσέλκυσης τουριστών που φτάνουν στην πόλη για να γνωρίσουν την ιστορική και πνευματική κληρονομιά του, και ταυτόχρονα να τους κρατήσει περισσότερο στη Θεσσαλονίκη από μια αυθημερόν περιήγηση, τονίζει στην Karfitsa, η πρόεδρος των ξεναγών της Θεσσαλονίκης, Αναστασία Γαϊτάνου.
«Την ώρα που τα tours βλέπουμε ότι τα τα τελευταία χρόνια συρρικνώνονται, τα groups για τα ‘’Βήματα του Απόστολου Παύλου’’ συνεχίζουν να έχουν μεγάλη δυναμική. Οπότε ένας προορισμός που αποτελεί στάση του tour, όπως η Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να γίνει θελκτικός αν θέλει να κρατήσει τον επισκέπτη περισσότερο στην πόλη», εξηγεί η πρόεδρος των ξεναγών.
«Αν και δεν έχει μείνει τίποτα από την εποχή του Απόστολου Παύλου στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βέροια, όπου έχουν δημιουργήσει το ‘’Βήμα του Αποστόλου Παύλου’’, ένα μαρμάρινο εντυπωσιακό μνημείο όπου η παράδοση θέλει να είχε κηρύξει το Ευαγγέλιο από εκεί», τονίζει η κα Γαϊτάνου.
Μια τέτοια κίνηση θα προσέλκυε περισσότερο ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη, από ότι έχει τώρα, σύμφωνα με την ξεναγό, διότι «ο πιστός χρειάζεται ένα σημείο αναφοράς για να μπορέσει να το ταυτίσει με την ιστορία που γνωρίζει. Δεν έχει σημασία να είναι ένα μνημείο που σώζεται από τα αρχαία χρόνια ή αν είναι κάτι που έχει φτιαχτεί από τους σύγχρονους για να θυμίζει την ιστορία».
Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στάση, γιατί δεν υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς για τον Απ. Παύλο. «Γίνεται ο συνηθισμένος γύρος της πόλης. Κάποιες φορές υπάρχουν προσθήκες στην ξενάγηση όπως μια επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο, μια στάση στο Λευκό Πύργο, όπου περπατάμε μέχρι το Άγαλμα του Μεγάλο Αλεξάνδρου, μια βόλτα στα Κάστρα και μια στάση στον Άγιο Δημήτριο. Δεν μένουν στην πόλη τα θρησκευτικά tours, γιατί δεν έχει κάτι που μπορεί να συνδυαστεί περισσότερο με τον Απ. Παύλο», επισημαίνει η πρόεδρος των ξεναγών.
Σύμφωνα με την ίδια, δεν έχουν γίνει ουσιώδεις δράσεις εξωστρέφειας για να συνδεθεί η Θεσσαλονίκη με τον Απόστολο Παύλο.
Το σημείο αναφοράς
Αναφορικά με την τοποθεσία που θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα μνημείο η κ. Γαϊτάνου εξηγεί πως θα πρέπει να είναι ένα μέρος εύκολα προσβάσιμο, ώστε τα λεωφορεία που μεταφέρουν τα groups των τουριστών να σταθμεύουν χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, αλλά και για να μπορούν να παραμένουν στο σημείο οι τουρίστες όσο χρόνο θέλουν.
«Υπήρχε μια ιδέα να γίνει ένα σημείο αναφοράς εκεί όπου είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Αποστόλου Παύλου, στην Άνω Πόλη. Ωστόσο θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια εσοχή για να μπορούν να σταθμεύουν τα λεωφορεία. Το μέρος ενδεικνύεται, καθώς εκτός από το ναό, σύμφωνα με την παράδοση, στους πρόποδες του Κεδρηνού λόφου υπήρχε μια πηγή νερού, στην οποία ξεδίψασε ο Απόστολος Παύλος», περιγράφει η κα Γαϊτάνου και προθέτει πως το ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος να χρηματοδοτήσει το σημείο αναφοράς.
Πολυήμερα γκρουπ
Τα ταξιδιωτικά τουρ που αφορούν τα Βήματα του Απόστολου Παύλου σημειώνουν αύξηση, αναφέρει η ξεναγός. «Συνήθως είναι πολυήμερα, γιατί κάνουν στάσεις σε αρκετές πόλεις. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη επισκέπτονται τη Βέροια, την Καβάλα, την Αθήνα και την Κόρινθο. Υπάρχουν τουρ που συνδυάζουν και την Κύπρο, χώρα όπου έφτασε ο Απόστολος, αλλά και την Τουρκία», γνωστοποιεί για αυτό υπερτονίζει πως η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να μπει πιο ενεργά και διαδραστικά στον χάρτη των ξεναγήσεων. «Μπορεί να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των στάσεων η Θεσσαλονίκη, όμως πρέπει να εκμεταλλευτεί έμπρακτα την ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά της».
Από Ασία-Αφρική έως και Λατινική Αμερική
Τα «Βήματα του Απόστολου Παύλου», προκαλούν ροή επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Κυρίως χριστιανοί, όλων των εθνικοτήτων συμμετέχουν σε ταξιδιωτικά groups. «Έρχονται Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι των ΗΠΑ, Καναδοί, Λατινοαμερικάνοι κυρίως από τη Βραζιλία. Πολίτες από χώρες της Ασίας, όπου ήταν δυτικά προτεκτοράτα και μεταδόθηκε ο χριστιανισμός, αλλά και από Αφρική».
Αν και είναι ένα μακρινό και πολυήμερο ταξίδι πολίτες παραγκωνίζουν κάθε εμπόδιο και το πραγματοποιούν. «Όταν το κίνητρο είναι η θρησκεία είναι πιο εύκολο να προσπεράσει όλα τα προβλήματα. Για πολλούς ανθρώπους είναι όνειρο ζωής να πατήσουν στα Βήματα του Απόστολου Παύλου», καταλήγει η κα Γαϊτάνου.