O Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του το πρωί της Τετάρτης (15/1) ανακοίνωσε τον Κώστα Τασούλα για την ΠτΔ τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως ο νυν πρόεδρος της Βουλής έχει όλα τα εχέγγυα για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι τι ακολουθεί μετά την πρόταση του πρωθυπουργού; Ποια είναι η διαδικασία για την εκλογή του επόμενου Προέδρου και τι ισχύει για τον Κωνσταντίνο Τασούλα που, όπως προαναφέρθηκε, είναι εν ενεργεία πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου;
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου
Η πρώτη ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατία έρχεται πιο κοντά από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί να γίνει καθώς θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου αντί για 13 Φεβρουαρίου, με βάση το γεγονός ότι η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι -εκτός απροόπτου- ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου του Αττικού θα έχει εκλεγεί από τη Βουλή ή στις 9 ή στις 14 Φεβρουαρίου.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί
Μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αποσύνδεση της διαδικασίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ο υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα μπορεί να εκλεγεί και με τη σχετική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δύο πρώτες απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη 151 και η πέμπτη σχετική πλειοψηφία. Μεταξύ κάθε ψηφοφορίας μεσολαβούν 5 ημέρες, ενώ δικαίωμα πρότασης υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.