Με δική του πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας απέναντι στην επιλογή του πρωθυπουργού αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζοντας την επιλογή της υποψηφιότητας του Κώστα Τασούλα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα (16/1), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ζητώντας την έγκριση των βουλευτών του. Καθένα από αυτά τα πρόσωπα έχει μια διακριτή πορεία και πάνω από όλα τους δικούς του συμβολισμούς. Είναι όμως και επιλογές που επιδιώκουν να δείξουν και τον υπερκομματικό χαρακτήρα που τους διέπει ως προσωπικότητες. Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν επίσης να δείξουν ότι υπήρχαν επιλογές εκτός των συνόρων της «γαλάζιας» παράταξης και να υπογραμμίσουν ότι η συγκεκριμένη επιλογή εξυπηρετεί εσωκομματικές διευθετήσεις.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι, από τα ονόματα που φέρεται να έχει σημειώσει στο ημερολόγιό του ο κ. Ανδρουλάκης, η Άννα Διαμαντοπούλου είχε επιλεγεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΟΟΣΑ, ο Σταύρος Μπένος είχε τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για την αποκατάσταση της Εύβοιας αλλά και οι κ. Γιαννίτσης, Αλιβιζάτος χαίρουν μεγάλης αναγνώρισης. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, επικρατέστερος θεωρείται ο Τάσος Γιαννίτσης.
«Κόβει» τον αέρα το ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να γειώσει τις εντυπώσεις και την εμβέλεια των πανηγυρισμών που έχουν αρχίσει στη ΝΔ προτάσσοντας τη στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα από τους Σπαρτιάτες.
«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να πορευτεί αγκαλιά με την ακροδεξιά. Οι αιτίες ανοχής της κυβέρνησης στο μόρφωμα των Σπαρτιατών σήμερα αποκαλύφθηκαν. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, όπου επισημαίναμε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ως συνοδοιπόρους του την ακροδεξιά και ο Βασίλης Στίγκας, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά του», σημείωσε με ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Επικριτική διάθεση
Η υποδοχή της υποψηφιότητας του Κώστα Τασούλα τόσο στη Βουλή όσο και στις επίσημες δηλώσεις έγινε με έντονα επικριτική διάθεση από το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς επισήμανε ότι δεν θα υπερψηφιστεί η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ θα φέρει τη δική του πρόταση.
«Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση -πέραν του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ήταν πρωθυπουργός- που επιλέγει ο πρωθυπουργός έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του. Εδώ υπάρχει μια απροκάλυπτη επιχείρηση κατά τη γνώμη μου να κοντύνει ο θεσμός του Προέδρου και να έρθει στα κομματικά και προσωπικά μέτρα του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μια βαθιά αρνητική καινοτομία.
Μάλιστα επιχείρησε να προσδώσει σε αυτή την επιλογή χαρακτηριστικά εσωκομματικών διευθετήσεων, υποστηρίζοντας πως «η πρόταση του πρωθυπουργού δείχνει ότι πάει να λύσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα. Είναι όμηρος -φαίνεται- ο κ. Μητσοτάκης αφενός των εσωκομματικών του ζητημάτων και αφετέρου της προσωπικής πολιτικής του ανασφάλειας».
«Έχει καμία σχέση»
Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι ο κ. Τασούλας είχε ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, αφού αναρωτήθηκε εάν «έχει καμία σχέση ο πρόεδρος της Βουλής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;», διευκρίνισε:
«Ο πρόεδρος της Βουλής είναι πάντα από το πρώτο κόμμα που είναι πλειοψηφία. Θα ήταν μικρόψυχο αν θέλετε να μην ψηφίσεις τον προερχόμενο από την πλειοψηφία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν πάντα είναι από κάποιο άλλο κόμμα. Στην προκειμένη περίπτωση σπάει μια επιτυχημένη παράδοση και έχει μονοκομματικά ή και μονοκρατορικά χαρακτηριστικά αυτή η επιλογή: ο κ. Μητσοτάκης παίρνει έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του και επιλέγει να τον εγκαταστήσει στον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Ξέρετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το αρ.30 παρ.1 είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και πρέπει συνεπώς να μπορεί να συμπυκνώσει την εθνική ενότητα, να εγγυηθεί τη θεσμική ομαλότητα και να αναδεικνύει την ισορροπία του πολιτικού συστήματος»
Σε μια προσπάθεια να προϊδεάσει για το προφίλ του προσώπου που θα προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε:
«Η πρότασή μας θα αντικατοπτρίζει ακριβώς τη λογική μας σε σχέση με τον θεσμό. Ο λόγος που δεν τοποθετηθήκαμε ως τώρα σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα είναι γιατί σεβόμαστε τον θεσμό αλλά και το πρόσωπο της Προέδρου»