Ποια είναι η διαδικασία στη Βουλή και πόσες ψηφοφορίες χρειάζονται
Σε πανηγυρικό κλίμα έγινε αποδεκτή από τους «γαλάζιους» βουλευτές η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γραφείο του προέδρου της Βουλής κατακλύστηκε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ήθελαν να τον συγχαρούν, με τις ευχές αλλά και τις… σέλφι να δίνουν και να παίρνουν. Παρά το γεγονός ότι ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, καθώς το όνομά του «έπαιζε» δυνατά τα τελευταία 24ωρα, ο ίδιος έλεγε πως πληροφορήθηκε ότι αποτέλεσε την επιλογή του πρωθυπουργού λίγο πριν από την ανακοίνωση του ονόματός του.
«Αναπτερώθηκε το ηθικό μας», ήταν το σχόλιο παλαιού βουλευτή στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ άλλος βουλευτής σχολίασε, «επιτέλους ήρθε μια καλή ημέρα για εμάς». Οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές σημείωναν, δε, πως η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής, έλυσε τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σχετική πλειοψηφία
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έβαλε τέλος στη μακρά περίοδο της ονοματολογίας για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Σύνταγμα προβλέπει πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα με τις δύο πρώτες να απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη 151 και η τελευταία σχετική πλειοψηφία. Μεταξύ κάθε ψηφοφορίας μεσολαβούν πέντε ημέρες.
Με δεδομένο ότι η πρώτη ψηφοφορία για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, η πιθανότερη ημερομηνία κατά την οποία ο Κώστας Τασούλας θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι η 12η Φεβρουαρίου, δηλαδή, στην τέταρτη ψηφοφορία. Η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 31 Ιανουαρίου, η τρίτη στις 6 Φεβρουαρίου, η τέταρτη στις 12 Φεβρουαρίου και η τελική, που μάλλον δεν θα χρειαστεί, στις 18 Φεβρουαρίου.
Τα σίγουρα «ναι»
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο Κώστας Τασούλας θα εκλεγεί πιθανότατα στην τέταρτη ψηφοφορία που απαιτεί 151 ψήφους, καθώς ο Ηπειρώτης πολιτικός θα ψηφιστεί από τους 156 βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης και από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές.
Πιθανά «ναι» θεωρούνται εκείνα των προερχόμενων από τους Σπαρτιάτες Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη και Γιώργου Ασπιώτη, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.
Μάλιστα, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Θάνος Στίγκας ευχήθηκε στον Κώστα Τασούλα, σχολιάζοντας πως θα είναι ένας «καλός Πρόεδρος» για τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα εκείνος και οι τέσσερις εναπομείναντες βουλευτές του κόμματος θα αποφασίσουν να τον υπερψηφίσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου αναμένεται να παραιτηθεί από το αξίωμα και από την ιδιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων αμέσως μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Η βουλευτική του έδρα αναμένεται να πληρωθεί από τον πρώτο επιλαχόντα Γιώργο Αμυρά.
«Κλείδωσε;»
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής. Για τη θέση του Κώστα Τασούλα στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα ακούγεται πολύ έντονα το όνομα του Νικήτα Κακλαμάνη. Έχει επίσης ακουστεί το όνομα του πρώην (υπηρεσιακού) προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Ωστόσο ο κ. Κακλαμάνης έχει την εμπειρία ως πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, εξαιρετικές σχέσεις με το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ και χαίρει σεβασμού και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Επίσης, η εκλογή του κ. Κακλαμάνη στην προεδρία της Βουλής θα αποτελούσε και ένα μήνυμα προς τους δυσαρεστημένους βουλευτές και ψηφοφόρους της ΝΔ.
Ο ίδιος λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Κώστα Τασούλα πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Το ραντεβού πήγε πολύ καλά», έλεγε, αποφεύγοντας να πει εάν «κλείδωσε» για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής.