Ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
Το πολύ θερμό κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μετά την επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και το θετικό αποτύπωμα που το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα καταγραφεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οδηγούν στην αναβολή του ανασχηματισμού.
Όχι ότι είχε οριστικοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ήταν κυρίαρχη η εκτίμηση ότι όταν λήξει η εκκρεμότητα της προεδρικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός θα πάει στο επόμενο βήμα, κάνοντας αλλαγές εκεί που χρειάζεται στο κυβερνητικό σχήμα.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν βιάζεται. Στις αρχές του καλοκαιριού, εξάλλου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δεύτερη εκλογική νίκη της ΝΔ και θα ήταν ευτυχής ευκαιρία, όπως έλεγε στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού στην «Political», να δοθεί το σήμα του «τελευταίου εκλογικού γύρου», της τελευταίας διετίας, δηλαδή, με ένα νέο, εκλογικό κυβερνητικό σχήμα.
Συστάσεις για «τρέξιμο»
Βεβαίως ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν εντοπίσει τις εστίες δυσλειτουργιών καθώς και τα υπουργεία, οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων υπολείπονται από τους στόχους που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είναι φυσικό, τους έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να τους γίνονται συστάσεις αρμοδίως να «τρέξουν» πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο που αναλογεί στους τομείς ευθύνης τους.
Καθαρή εικόνα, εξάλλου, έχουν ο Κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του και για τα υπουργεία, στα οποία η συνεργασία μεταξύ υπουργού και υφυπουργού ή υφυπουργών είναι από απλά ανεκτή έως κάκιστη. Και εκεί είναι βέβαιο ότι θα γίνουν παρεμβάσεις, καθώς η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας μόνο προβλήματα γεννά.
Άπαντες συνομολογούν ότι το σχήμα που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό θα είναι εκλογικό και θα κληθεί, στους μήνες που απομένουν έως τις κάλπες της άνοιξης του 2027, να υλοποιήσει όσες κυβερνητικές δεσμεύσεις παραμένουν ανοιχτές, έτσι ώστε η κυβέρνηση να διεκδικήσει την αξιολόγηση των πολιτών και τη θετική τους ψήφο. Αυτό, ωστόσο, που μένει να αποσαφηνιστεί, εκτός από τον ακριβή χρόνο του ανασχηματισμού, είναι το εύρος του.
Στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να έχει σχηματιστεί η εκτίμηση ότι, τουλάχιστον για τους επικεφαλής των υπουργείων, ο «πάγκος» είναι σχετικά μικρός. Που σημαίνει, πάντα κατά την ίδια πηγή, ότι οι αλλαγές σε επίπεδο υπουργών πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και λελογισμένες, διότι σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η «χρήση» των βουλευτών
Σε αντίθεση με τα υφυπουργεία, για τα οποία πολλοί βουλευτές λέγεται ότι έχουν περάσει τον «πήχη» του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς και λογικά προσβλέπουν σε πιθανή κυβερνητική αξιοποίησή τους. Άλλωστε στα υφυπουργεία, παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες αλλαγές.
Και σε αυτή τη συγκυρία, όποτε κι αν αποφασίσει ο Κ. Μητσοτάκης να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται βέβαιο από τους περισσότερους ότι θα θελήσει να αξιοποιήσει νέους βουλευτές για ευνόητους λόγους.
Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι προτιμά τις προσεκτικές αλλαγές και αποστρέφεται τους δομικούς ή σαρωτικούς ανασχηματισμούς, ακριβώς γιατί πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσουν τελικά ως μπούμερανγκ για την κυβερνητική παράταξη.
Πάντως, στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα αρκετοί είναι ήδη σε κατάσταση αναμονής για την κυβερνητική τους αξιοποίηση. Ίσως θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο παραπάνω από όσο υπολόγιζαν αρχικά, αλλά στο μεσοδιάστημα προεξοφλείται ότι δεν θα αναλάβουν κανενός είδους πρωτοβουλία που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ούτε ερωτήσεις προς υπουργούς της κυβέρνησης για ζητήματα που βρίσκονται στην αιχμή του κοινωνικού ενδιαφέροντος ούτε επικριτικές δηλώσεις ούτε υπονοούμενα.
Αυτά φαίνεται ότι μπήκαν οριστικά στο συρτάρι. Και κατά γενική εκτίμηση, δεν θα ξαναβγούν έως τις εκλογές του 2027, διότι πρώτιστη προτεραιότητα όλων των βουλευτών είναι η νίκη του κόμματός τους καθώς και η επανεκλογή τους.
Από τι θα εξαρτηθεί
Ο χρόνος του ανασχηματισμού, πάντως, θα εξαρτηθεί από το πολιτικό κλίμα των επόμενων μηνών. Μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, στην αιχμή της επικαιρότητας θα βρίσκεται η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Προς τα τέλη του μήνα ή τον επόμενο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, στην Άγκυρα. Εκτός από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, οπότε αυτό που είναι σε πρώτο πλάνο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η εικόνα της χώρας και οι συμμαχίες στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς.