Σε φάση «εσωτερικής κάθαρσης» βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο η ΕΛ.ΑΣ., με τις δύο πιο πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων να δείχνουν ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου – πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για επίορκους αστυνομικούς.
Από τη μία, οι «Αδιάφθοροι» εξαρθρώνουν εγκληματικές ομάδες στις οποίες κατηγορούνται ότι συμμετέχουν ακόμη και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Από την άλλη, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης -σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου- έχει δώσει τις κατευθύνσεις για τις τακτικές κρίσεις στο Σώμα. Στόχος η απομάκρυνση, είτε από τα νευραλγικά πόστα είτε τελείως από τους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ, προσώπων για τα οποία υπάρχουν «σκιές» για την υπηρεσιακή τους διαδρομή, ή που απλά δεν μπόρεσαν να αποδώσουν αυτά για τα οποία επιλέχθηκαν πριν από έναν χρόνο. «Στην ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουμε έναν πολύ αποτελεσματικό μηχανισμό αυτοκάθαρσης, τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Όποιος με τον βίο του δείχνει ότι δεν έχει θέση στο Σώμα, αργά ή γρήγορα εντοπίζεται, απομακρύνεται και τίθεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης», σημειώνει στο «Π» πολύπειρος αξιωματικός.
Τους τελευταίους δύο μήνες, τρεις υποθέσεις «πλήγωσαν» την Αστυνομία, καθώς συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν ανώτεροι αξιωματικοί, αποδεικνύοντας όμως ότι πολιτική και φυσική ηγεσία έχουν δώσει ξεκάθαρη εντολή να φτάσει το… μαχαίρι στο κόκαλο. Στην πρώτη περίπτωση, στα τέλη Νοεμβρίου 2024, είχαμε τη σύλληψη υψηλόβαθμου αξιωματικού για τον οποίο προέκυψαν στοιχεία ότι βρίσκονταν στο… payroll των βαρόνων της κοκαΐνης. Στην ίδια δικογραφία εμπλέκονται τουλάχιστον δύο ακόμη αξιωματικοί, τους οποίους φέρεται να συντόνιζε ο 42χρονος προφυλακισμένος άλλοτε τμηματάρχης της Δίωξης Ναρκωτικών, που μάλιστα δεν δίσταζε να προκαλεί με τον πολυτελή βίο του. Η δεύτερη περίπτωση είναι η σύλληψη της 37χρονης βραβευμένης αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., η οποία κατηγορείται για κομβικό ρόλο σε κύκλωμα εκβιασμού και «προστασίας». Μαζί της συνελήφθησαν τρεις ειδικοί φρουροί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα ακόμη επτά αστυνομικών, εκ των οποίων οι τρεις αξιωματικοί και μάλιστα διοικητές τμημάτων οι δύο.
Ελεγκτές και ελεγχόμενοι
Η τρίτη υπόθεση που «πλήγωσε» την ΕΛ.ΑΣ. και εν πολλοίς αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων για την επίσπευση των τακτικών κρίσεων στο Σώμα δεν είναι άλλη από το θανατηφόρο τροχαίο στη Λεωφόρο Σούδας, στα Χανιά. Εκεί όπου ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του, συνέπεια λαθών, παραλείψεων -ενδεχομένως και κακών εντολών- από αστυνομικούς που επί της ουσίας άφησαν έναν 45χρονο να συνεχίσει να οδηγεί το θηριώδες τζιπ του, αν και βρίσκονταν εμφανώς σε κατάσταση μέθης και υπό την επήρεια χαπιών. Η αίσθηση που υπάρχει στην Κατεχάκη είναι ότι σημαντικό ρόλο στα όσα έγιναν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (11/1) στα Χανιά έπαιξαν οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε ελεγκτές και ελεγχόμενους. Γι’ αυτό, με απόφαση του πρωθυπουργού, ο νέος διευθυντής Αστυνομίας Χανίων θα προέρχεται από την Αθήνα και δεν θα έχει καμία σχέση με το νησί, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους αστυνομικούς (σ.σ. αξιωματικούς και χαμηλόβαθμους) που θα τον πλαισιώσουν.
Το πρόσωπο αυτό είναι ο ταξίαρχος Κανέλλος Νικολάου, μέχρι πρότινος διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες στο βιογραφικό του. Ένας μάχιμος ανώτατος αξιωματικός (σ.σ. παραμένει και σήμερα αλεξιπτωτιστής), ο οποίος χαρακτηρίζεται ως χαμηλών τόνων αλλά συνάμα ιδιαίτερα αποφασιστικός και ικανός. Εξίσου καλές συστάσεις διαθέτει και η νέα διοικήτρια της Τροχαίας Χανίων (σ.σ. προέρχεται από το Τ.Τ. Ηρακλείου Κρήτης), η αστυνόμος Β’ Ευστρατία Κουλάρα, που διαθέτει επιτυχημένη 15ετη πορεία στο Σώμα.
Αλλαγές στην ηγεσία
Αν και η αίσθηση που υπήρχε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ότι οι φετινές τακτικές κρίσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών θα είναι πιο «light» των τελευταίων ετών, στην πράξη αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους τέσσερις αντιστράτηγους (σ.σ. εκτός φυσικά του Αρχηγού, Δημήτρη Μάλλιου) παρέμεινε μόνο ο Υπαρχηγός του Σώματος, ενώ άλλαξαν ο Επιτελάρχης και οι Γενικοί Επιθεωρητές Βορείου και Νοτίου Ελλάδος. Θέση αντιστράτηγου πήρε ο μέχρι πρότινος διοικητής των «Αδιάφθορων», Παναγιώτης Πούπουζας, στον οποίο αναγνωρίστηκε η πολύ μεγάλη προσπάθεια για την «εσωτερική κάθαρση» της ΕΛ.ΑΣ. με πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Προήχθησαν επίσης ο μέχρι πρότινος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Γεώργιος Παπαδόπουλος, αλλά και ο Χαράλαμπος Καλόγηρος, ο οποίος ήταν διοικητής στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων.
Τέλος, αμετακίνητος στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στο επονομαζόμενο «ελληνικό FBI», παραμένει ο υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης, ο οποίος στους πρώτους μήνες λειτουργίας της νεοσύστατης υπηρεσίας έχει επιδείξει αξιοσημείωτο έργο με σχεδόν καθημερινές εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν ανώτατο αξιωματικό με επιτυχίες απ’ όποιο πόστο κι αν πέρασε, ιδιαίτερα δε ως διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.
Tου Κώστα Παπαδόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»