Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα, δέκα χρόνια μετά την «πρώτη φορά Αριστερά», είναι «πολύ πιο ώριμος και έχει απόλυτη επίγνωση και των επιτυχιών αλλά και των λαθών του», τονίζει στην «Political» o Γιώργος Βασιλειάδης, αναπληρωτής γραμματέας της ΚΕ, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «με επίγνωση των πραγματικών αναγκών τής σημερινής κοινωνίας έρχεται να εκπονήσει ένα σχέδιο με τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο».
Ο κ. Βασιλειάδης υποστηρίζει επίσης πως «το σύνολο των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων πρέπει να καταλάβει ότι ή θα πάμε με λογική των ψιλικατζίδικων ή θα πάμε με μια άλλη λογική απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για να έχουμε πολιτική ανατροπή, με τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Δεξιάς».
Ερωτώμενος για το βιβλίο του Στέφανου Κασσελάκη, απαντά πως «έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από το να ασχολείται με παραπολιτική, μεταπολιτική ή πολιτική του κουτσομπολιού και του πρωινάδικου».
Η Λούκα Κατσέλη επισήμως υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τι σηματοδοτούν η επιλογή του κόμματός σας και το συγκεκριμένο πρόσωπο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σεβόμενος τους θεσμούς και λειτουργώντας απόλυτα θεσμικά ως επί της ουσίας αξιωματική αντιπολίτευση, άνοιξε τη συζήτηση στον χρόνο που έπρεπε και με τον τρόπο που αρμόζει στη συγκυρία. Εισέφερε μια πρόταση που μπορούσε να ενώσει. Μια πρόταση που μπορούσε να ψηφιστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, όχι μόνο από τις προοδευτικές δυνάμεις. Μια πρόταση η οποία δεν είναι στενά συνυφασμένη με το δικό μας κόμμα και συμβολίζει πολύ περισσότερα πράγματα. Σεβόμενοι το Σύνταγμα και τον ελληνικό λαό, κάναμε μια πρόταση που θα μπορούσε να είναι προωθητική.
Στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη ο μέσος Έλληνας πολίτης βλέπει και βιώνει τη διάσωση της πρώτης κατοικίας στην περίοδο της βίαιης χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και των ελληνικών νοικοκυριών. Οι παρεμβάσεις της συνολικά στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν πάντοτε με αξιοπρέπεια, με σύνεση και κοσμούσαν την ελληνική πολιτική σκηνή. Η ακαδημαϊκή της καριέρα και ο διεθνής της αντίκτυπος είναι τέτοια που θα μπορούσε κάλλιστα να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό. Για αυτό λέω ότι είναι μια εξαιρετική πρόταση.
Σε περίοδο που γίνεται ευρύτατα λόγος για συμπόρευση των κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, γιατί δεν υπήρξε συναίνεση; Δεν θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα σε μια ενδεχόμενη συμπόρευση και τελικά στη σύνταξη ενός κοινού εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης;
Όταν ισχυρίζεσαι ότι ενδιαφέρεσαι για την υπόθεση της πολιτικής αλλαγής για την προοδευτική κατεύθυνση της χώρας και την ίδια στιγμή αδυνατείς να δεις τη μεγάλη εικόνα, τότε πράγματι οι ευκαιρίες χάνονται, η Δεξιά γίνεται πιο κραταιά και ο κόσμος απογοητεύεται ακόμη περισσότερο ή, ακόμη χειρότερα, μπαίνει στη λογική του «δεν υπάρχει εναλλακτική». Η πρότασή μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήρθε με σεβασμό στην πολιτική ιστορία όλων των κομμάτων και δεξιότερα και αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και, παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε να χάνεται μια ευκαιρία υψηλού συμβολισμού. Και αυτό ακριβώς γιατί κάποιοι χάνουν τη μεγάλη εικόνα και μένουν στη λογική «το μικρό μου μαγαζάκι». Με τα μαγαζάκια δεν τελειώνουμε τις πολιτικές της Δεξιάς. Ο ελληνικός λαός απαιτεί -και αυτό φαίνεται και στις έρευνες της κοινής γνώμης- άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες με πολιτικά προτάγματα και πολιτικές στοχεύσεις. Αυτήν τη στιγμή το σύνολο των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων πρέπει να καταλάβει πως ή θα πάμε στη λογική των ψιλικατζίδικων και «ποιος έχει το μεγαλύτερο» ή θα πάμε με μια άλλη λογική απέναντι στη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για να έχουμε πολιτική ανατροπή. Με τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Δεξιάς. Με ένα πολιτικό σχέδιο που θα έρχεται σε αντίθεση με τις ασκούμενες αυτήν τη στιγμή αδιέξοδες πολιτικές. Άλλωστε, οι πολιτικές είναι αυτές που πρέπει να καθορίζουν τη στάση μας, τη θέση μας, τη συμπόρευσή μας ή τη μη συμπόρευσή μας.
Αποχωρήσατε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία και επιστρέψατε όταν εξέπεσε του αξιώματος. Μήπως ήρθε η ώρα για μια επανένωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέας Αριστεράς ώστε να καταστεί και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιωματική αντιπολίτευση; Πώς κρίνετε το βιβλίο του κ. Κασσελάκη και τις εξελίξεις με το πόθεν έσχες;
Ο πρόεδρός μας, ο Σωκράτης Φάμελλος, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα απηύθυνε ένα ευρύτατο κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια βρεθήκαμε μαζί. Χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις. Από κει και μετά, το να βρεθείς αναγκαστικά στο ίδιο σχήμα, με τη στενή του όρου έννοια, δεν είναι στο τέλος της μέρας και απαραίτητο. Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε στα πολιτικά επίδικα, στα πολιτικά προτάγματα και με πολιτικές αιχμές να έρθουμε απέναντι στις πολιτικές της Δεξιάς. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε απλές εναλλαγές στην εξουσία ή να έρχεσαι να επαναλαμβάνεις μια νεοφιλελεύθερη πολιτική απέναντι στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το ζητούμενο είναι η εκπόνηση του εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου απέναντι στη δυστοπία που ζούμε. Τώρα ως προς τα βιβλία και τα λοιπά που με ρωτάτε, η απάντηση είναι απλή. Ο ελληνικός λαός έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από το να ασχολείται με παραπολιτική, μεταπολιτική ή πολιτική του κουτσομπολιού και του πρωινάδικου.
Είτε ως ενιαίο κόμμα είτε ως συνεργαζόμενα κόμματα, με ποιο αφήγημα και πρόταγμα κρίνετε πως πρέπει να πορευτεί η Κεντροαριστερά από εδώ και πέρα και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Στη συγκυρία που ζούμε τα πράγματα είναι δραματικά απλά. Κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας, μισθοί και συνθήκες εργασίας, ρόλος του κράτους στην εξέλιξη της οικονομίας, παραγωγική ανασυγκρότηση και διασφάλιση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, του εργαζόμενου, του αυτοαπασχολούμενου, του μικροεπιχειρηματία. Αυτά είναι τα προτάγματα και με βάση αυτά πρέπει να εκπονηθεί ένα στιβαρό σχέδιο ως αντίβαρο στους μονόδρομους της Δεξιάς.
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά Αριστερά» στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κάνει την αυτοκριτική του, έχει αναγνωρίσει να λάθη του; Με ποιες εμπειρίες βαδίζει στη νέα εποχή με νέα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πολύ πιο ώριμος και με απόλυτη επίγνωση και των επιτυχιών αλλά και των λαθών, αλλά κυριότερα με επίγνωση των πραγματικών αναγκών της σημερινής κοινωνίας, έρχεται να εκπονήσει ένα σχέδιο με τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο. Δυστυχώς έπειτα από μια περίοδο μεγάλων αναταραχών και αφού ανακτήσαμε τη σοβαρότητα που λόγω των δικών μας λαθών είχε χαθεί. Η προίκα του παρελθόντος είναι μεγάλη. Όσο και αν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προσπάθησε να ισοπεδώσει όλα όσα πετύχαμε σε μια δύσκολη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία, υπάρχουν ορόσημα που μπορούν να λειτουργήσουν και ως εχέγγυα για την επόμενη διακυβέρνηση. Η επιτυχημένη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η προστασία των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η δημιουργία διχτυών ασφαλείας ώστε κανείς να μην μπαίνει στο περιθώριο και η χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών αποτελούν μέρος αυτής της προίκας. Τα λάθη και οι αβελτηρίες μας ή ακόμη και μερικές εσφαλμένες εμμονές αποτελούν και αυτά βαθιά μαθήματα που μας κάνουν και σοφότερους και πιο ώριμους για τη διεκδίκηση της εξουσίας προς όφελος των μη προνομιούχων αυτής της κοινωνίας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Political»