Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται επίσημα να επιστρέψουν στην ηγεσία των ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα 20/1. Ο πρόεδρος Τραμπ, μετά από μια διακοπή τεσσάρων χρόνων, θα είναι ξανά «πλανητάρχης», έχοντας στο πλευρό του τον cyber πλανητάρχη Ίλον Μασκ.
Ήδη, πριν ακόμη αναλάβουν τη διακυβέρνηση, ο ιδιοκτήτης του Χ έχει αρχίσει να προκαλεί την παγκόσμια κοινότητα και να δείχνει μια έντονη δραστηριότητα, η οποία δεν μένει στα των ΗΠΑ αλλά επεκτείνεται και στο εσωτερικό και πολιτικό σύστημα άλλων χωρών, παραδοσιακών δυνάμεων της Ευρώπης, όπως είναι η Βρετανία και η Γερμανία.
Όσον αφορά τη χώρα μας, έως ώρας δεν έχει μπει στο στόχαστρο του Ίλον Μασκ, αλλά σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και πολιτευτές των κομμάτων και σχηματισμών δεξιά, πολύ δεξιότερα, της Νέας Δημοκρατίας προχωρούν σε κινήσεις και δηλώσεις που δείχνουν το πόσο υποστηρικτές του Τραμπ είναι, μέχρι και που απευθύνουν προσκλητήρια για ομιλία του εκκεντρικού επιχειρηματία Μασκ στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολιτικοί, οι οποίοι έχουν ως «ευαγγέλιο» τον άκρατο λαϊκισμό, τη δημαγωγία και φυσικά το παράσημο του «υπερπατριώτη», δηλώνουν υποταγή στον Ίλον Μασκ και σε δεύτερο χρόνο στον Ντόναλντ Τραμπ.
Όλοι αυτοί οι θιασώτες των εθνικοπατριωτικών θέσεων και αξιών με τις βαρύγδουπες δηλώσεις, οι θιασώτες και θαυμαστές «του ξανθού γένους» και βαθιά πολέμιοι της Δύσης, πλέον έχουν βγάλει τα «τραμπόμετρα» και ανταγωνίζονται για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός(;) εν Ελλάδι τού νέου προέδρου της Αμερικής και του υπαρχηγού του.
Ποιος ξεχνάει άλλωστε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου σε ρωσική εφημερίδα που, μεταξύ άλλων, σημείωνε ότι «οι ενέργειες του ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας» ή, αναφερόμενος για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και το φυσικό αέριο, είπε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι “ινδικό” υγροποιημένο φυσικό αέριο (που φυσικά δεν είναι ινδικό αλλά ρωσικό) πωλείται από τους “φίλους” μας Αμερικάνους (έτσι σωστά) στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη αποκομίζοντας υπερκέρδη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιποι αρχηγοί των ακροδεξιών κομμάτων που τώρα θυμήθηκαν την Αμερική, ενώ μέχρι πρότινος κατηγορούσαν ως δούλους όσους υποστήριζαν και εργάζονταν για τις ελληνοαμερικανικές και ευρωατλαντικές σχέσεις. Ευτυχώς ζούμε στην εποχή του Διαδικτύου και μια απλή αναζήτηση σε αυτό δίνει απαντήσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Το τρέχον έτος αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό. Η σοβαρότητα και η σταθερότητα μπορεί να επικρατούν στη χώρα, αλλά δεν είναι και δεδομένες. Όταν δεν υπάρξει κάποια θετική απάντηση ή, καλύτερα, χρίσμα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα υπάρξουν κυβιστήσεις και θα γυρίσουν πίσω στις γνωστές αντιδυτικές τους απόψεις.
του Στρατή Κοκκινέλλη
Φιλόλογος, δημοσιογράφος