Οι ροές τις φαιντανύλης ήταν η αφορμή που «πάτησε» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζει τις απειλές για σαρωτικούς δασμούς, αλλά άφησε και την πόρτα ανοιχτή για έναν «φιλικό» συμβιβασμό με την Κίνα.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα προτιμούσε στην περίπτωσή της να μη χρειαστεί να το πράξει.
«Έχουμε μια πολύ μεγάλη δύναμη επί της Κίνας, και αυτή είναι οι δασμοί – και δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Και θα προτιμούσα να μη χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσω. Αλλά είναι μια τεράστια δύναμη που έχουμε πάνω στην Κίνα»,
Ο Τραμπ έχει κάνει συνήθειο την απειλή των δασμών κατά φίλων και αντιπάλων, σημειώνοντας ότι τα πρόσθετα έσοδα που θα εξασφαλίσουν από αυτούς οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων του στο εσωτερικό. Τη δεύτερη μέρα της νέας του προεδρικής θητείας ο Τραμπ απείλησε την Κίνα με δασμούς 10% πιθανώς από την 1η Φεβρουαρίου, επειδή επιτρέπει τις ροές φαιντανύλης στην Αμερική.
Η «φιλία» με τον Σι Τζινπίνγκ
Στη συνέντευξή του, ο Τραμπ επανέλαβε τον θαυμασμό του για την Κίνα και τον πρόεδρό της, Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας ότι ήταν «σαν φίλος μου» και ότι η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους «πήγε καλά». «Ήταν μια καλή, φιλική συνομιλία», είπε. «Πριν από τον κορωνοϊό, είχα μια εξαιρετική σχέση μαζί του», πρόσθεσε ο Τραμπ και συμπλήρωσε: «Η Κίνα είναι μια πολύ φιλόδοξη χώρα. Ο Σι Τζινπίνγκ είναι ένας πολύ φιλόδοξος άνθρωπος».
Η αντίδραση των αγορών στα λόγια Τραμπ
Οι αγορές εξέλαβαν ως θετική ένδειξη το ότι ο Τραμπ απέφυγε μέχρι στιγμής να επιβάλει δεσμούς στην Κίνα κατά τις πρώτες μέρες της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο, ενώ οι πρόσφατες απειλές του, όπως σημειώνει το Bloomberg, ήταν ηπιότερες από εκείνες που εκστόμιζε τον περασμένο χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε απειλήσει με δασμούς της τάξης του 60% την Κίνα, που θα μπορούσαν, σύμφωνα με οικονομολόγους, να διαταράξουν το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.
Το γουάν διηύρυνε τα κέρδη του στις αγορές μετά τα τελευταία σχόλια του Τραμπ, το χρηματιστήριο στην ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε επίσης κέρδη, με τον δείκτη αναφοράς CSI 300 να κλείνει τη συνεδρίαση με άνοδο 1%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές έκαναν άλμα άνω του 2%.