Σε δύσβατα μονοπάτια θέλησε να περπατήσει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι νομίζοντας
ότι θα βάλει νέα προβλήματα στην Ελλάδα
Αλυτρωτισμού συνέχεια από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος μιλώντας για «άλυτο» αλλά και «υπαρκτό» μακεδονικό ζήτημα δεν έκρυψε τη σοβινιστική του προδιάθεση. Και εξακολουθεί να προκαλεί την Αθήνα αλλά και τη Σόφια, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.
Σύμφωνα με αναλυτές, κύκλοι της χώρας στα βόρεια σύνορά μας προσπαθούν συστηματικά να τορπιλίσουν τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό καθώς η επιτυχία της προϋποθέτει την επιβολή κανόνων που θα περιορίσουν δραστικά τη διαφθορά αλλά και την ασυδοσία στο πολιτικό και επιχειρηματικό τοπίο εκεί, που προφανώς κάποιους βολεύει. Εξού και το ότι από τα Σκόπια δεν καταβάλλεται καμία απολύτως προσπάθεια να βρεθεί λύση στα θέματα που θέτει γενικότερα και η βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία επιμένει στο βέτο της για την ένταξη.
«Το ζήτημα έχει λυθεί»
Παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με τους γείτονές τους, οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να προκαλούν με αλυτρωτικού χαρακτήρα ρητορική. Η Αθήνα αντέδρασε ενοχλημένη στα όσα προκλητικά ειπώθηκαν από τον Σκοπιανό πολιτικό στις ΗΠΑ.
Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Σε δηλώσεις του στο New Jersey των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επέλεξε να μιλήσει για “άλυτο” και “υπαρκτό” μακεδονικό ζήτημα. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα. Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και
βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών»
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε δηλώσει τα κάτωθι:
«Πρέπει να καταγάγουμε νίκες και εδώ, στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, αν θέλουμε να λυθεί επιτέλους το μακεδονικό ζήτημα, διότι αυτό δεν έχει επιλυθεί. Σιγοκαίει επί αιώνες, διαρκεί και συνεχίζει να υπάρχει. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι δεσμοί που διατηρεί η πατρίδα με τους Μακεδόνες του εξωτερικού να συνεχίσουν να είναι λειτουργικοί, να ενισχύονται και να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί»
Τα «τρικ»
Ο Μίτσκοσκι είχε μεταβεί στις ΗΠΑ, αν και δεν είχε κληθεί, για την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, με την κυβέρνηση όμως των Σκοπίων να προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας για το αντίθετο, δηλαδή ότι ήταν ο μόνος πολιτικός ηγέτης από τη Χερσόνησο του Αίμου που -δήθεν- «κλήθηκε» να παραστεί. Αυτό ώστε να δημιουργήσει κλίμα υπέρ των διοικούντων σοβινιστών η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση τα επισήμανε όλα αυτά κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τρικ.
Φυσικά ο Μίτσκοσκι δεν έδωσε το «παρών» στην κλειστή εκδήλωση στο Καπιτώλιο αλλά στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι στο στάδιο Capitol One Arena. Χαρακτηριστικό των προθέσεων του Σκοπιανού πρωθυπουργού είναι ότι από το κλειστό γήπεδο έστελνε διαρκώς φωτογραφίες, με μια από αυτές να τον δείχνει δίπλα στον Μίχαελ Γουάτλεϊ, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων.
Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας (βρίσκεται και σε αναζήτηση επενδυτών) συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αντιδράσεις από Βουλγαρία
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας είχε υιοθετήσει παμψηφεί μια διακήρυξη «σχετικά με τη συστηματική και μεθοδική καταστροφή του διαλόγου μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (RSM) και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, καθώς και τις προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις προς τη Βουλγαρία από πολιτικά πρόσωπα της RSM».
Η Σόφια είχε αντιδράσει επίσης με σφοδρότητα τον περασμένο Μάιο, όπως και η Αθήνα, όταν η πρόεδρος των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στη διάρκεια της ορκωμοσίας της είπε προκλητικά ότι θα «εκτελεί ευσυνείδητα και υπεύθυνα τα καθήκοντα του προέδρου της Μακεδονίας».
Οι Βούλγαροι, οι οποίοι ζητούν και εκείνοι αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, θεώρησαν ότι η διατύπωση αυτή παραβιάζει τη Συνθήκη Γειτονίας που υπέγραψαν με τα Σκόπια τον Αύγουστο του 2017, καθώς και το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη των Σκοπίων που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2022.
Η Σόφια, όπως και η ΕΕ, ζητά την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων ώστε αυτό να αναγνωρίζει βουλγαρική μειονότητα και τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν θα προχωρήσει αν αυτό δεν υλοποιηθεί.
Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ επιμένει στο βέτο της χώρας του για την ένταξη των Σκοπίων και δήλωσε προ μηνός ότι «δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνω οποιαδήποτε παραχώρηση στη Βόρεια Μακεδονία από τη σημερινή βουλγαρική θέση».
«Απόπειρα αναθεώρησης της Ιστορίας»
Τέλος, θέση για το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Χρίστιαν Μίτσκοσκι πήρε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:
«η νέα απροκάλυπτη πρόκληση της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ευθεία αναφορά του πρωθυπουργού της χώρας κ. Μίτσκοσκι σε δήθεν άλυτο “μακεδονικό ζήτημα” αποδεικνύει ότι ο αλυτρωτισμός και η απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας αποτελούν συνειδητές και διαχρονικές επιλογές της κυβέρνησης των Σκοπίων, η οποία επιδίδεται σε ανέξοδο εθνικισμό αγνοώντας το πραγματικό συμφέρον της χώρας και του λαού της. “Μακεδονικό ζήτημα” δεν υπάρχει, ούτε αναγνωρίζεται»