Έρχεται bonus έως 3.000 ευρώ για όσους «καρφώνουν» ψεύτικες e-αποδείξεις
Σε λίστα άμεσης προτεραιότητας για έλεγχο μπαίνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τους οποίους έχουν γίνει επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στο… τηλέφωνο ή στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ θέμα μερικών εβδομάδων αποτελεί η ενεργοποίηση του bonus έως 3.000 ευρώ προς όσους πολίτες «καρφώνουν» επιτηδευματίες με «πειραγμένες» ηλεκτρονικές αποδείξεις!
Σε λίστα άμεσης προτεραιότητας για έλεγχο μπαίνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τους οποίους έχουν γίνει επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στο… τηλέφωνο ή στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ θέμα μερικών εβδομάδων αποτελεί η ενεργοποίηση του bonus έως 3.000 ευρώ προς όσους πολίτες «καρφώνουν» επιτηδευματίες με «πειραγμένες» ηλεκτρονικές αποδείξεις!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την περυσινή χρονιά έγιναν 74.494 «καρφωτές» για… ύποπτες συναλλαγές, αλλά και ύποπτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων της διοίκησης. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 43.635 αφορούν αποδείξεις για έλεγχο, οι οποίες «ανέβηκαν» στην πλατφόρμα e- apodixi, οι 27.514 σχετίζονται με φορολογικές παραβάσεις που έγιναν είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά, οι 345 με τελωνειακές παραβάσεις και οι 3.450 με επίορκους εφοριακούς υπαλλήλους.
Οι πολίτες, μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν ή να παρέχουν πληροφορίες, επώνυμα ή ανώνυμα, για υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και παραβάσεις ακεραιότητας από υπαλλήλους στο Δημόσιο.
Στη συνέχεια, οι καταγγελίες προωθούνται συστημικά μέσω ενός αυτοματοποιημένου τρόπου στην ΑΑΔΕ και, ανάλογα με το αντικείμενο και το περιεχόμενό τους, οι αρμόδιοι υπάλληλοι προχωρούν στις περαιτέρω ενέργειες κατά περίπτωση. Στη συνέχεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε εξπρές βαθμολόγηση των επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, την εφαρμογή «Αppodixi» έχουν κατεβάσει στο κινητό τους τηλέφωνο περισσότεροι από 300.000 πολίτες, όμως υπάρχουν περιθώρια για να πολλαπλασιαστούν οι χρήστες. Ο σχετικά μικρός αριθμός σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που προβλέπει τη χορήγηση μπόνους, το οποίο αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο της αξίας του παραστατικού.
Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει κάποιος πολίτης φτάνει ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε ο επιτηδευματίας, τότε η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
Η καθυστέρηση ενεργοποίησης της ρύθμισης οφείλεται στην οριστικοποίηση ενός ισχυρού νομικού πλαισίου, ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για όσους προχωρούν σε επώνυμες καταγγελίες, σχετικά με τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, τα οποία δεν πρέπει να διαρρεύσουν για κανέναν λόγο.
Πώς γίνεται η καταγγελία
Η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τη δυναμική κατά της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή μεθόδων που χρησιμοποιούνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά κυρίως από την Αμερικανική Οικονομική Αστυνομία (IRS).
Ειδικότερα, οι πολίτες που επιθυμούν να προβούν σε κάποια καταγγελία μπαίνουν στην υπηρεσία , επιλέγοντας την κατηγορία «Επώνυμη Καταγγελία», ενώ στη συνέχεια τους ζητούνται οι κωδικοί εισόδου που χρησιμοποιούν στο Taxisnet. Το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας έγκειται στο γεγονός ότι, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η διαχείριση των κινήσεων των φορολογουμένων γίνεται από τους λογιστές, οπότε υπάρχει ένα σοβαρό αντικίνητρο, καθώς ο πολίτης-φορολογούμενος φοβάται ότι μπορεί να διαρρεύσει το όνομα του και να… μπλέξει με άλλες «ανεπιθύμητες» καταστάσεις!
Στη σχετική φόρμα, ο καταγγέλλων θα αναφέρει το περιεχόμενο της καταγγελίας, τον τρόπο διαπίστωσης (π.χ. μη έκδοση απόδειξης) και τον χρόνο που έλαβε χώρα η παράβαση. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την ιδιότητα του (ιδιώτης μη επιτηδευματίας ή επιχείρηση) και την τοποθεσία που έλαβε χώρα το συμβάν, ενώ θα ζητούνται τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας, του δήμου, της Δημοτικής Ενότητας ή του οικισμού, ή οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πληροφορία.
Η… ιεροτελεστία κλείνει με την αποστολή και την έκδοση αριθμού πρωτοκόλλου, ενώ η καταγγελία παραμένει στα αρχεία της ΑΑΔΕ για 12 χρόνια.
Από τους… πρώην!
Από τις καταγγελίες που υποβάλλονται θεωρούνται ως «ειδικού βάρους» αυτές που προέρχονται από πρώην συνεταίρους, λογιστές, αλλά και πρώην… συζύγους και συντρόφους! Οι καταγγελίες επιπέδου 2 και 3 (αυξημένου ενδιαφέροντος και άμεσης επέμβασης αντίστοιχα) κινητοποιούν άμεσα τον ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να αποκαλύπτονται περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού και «μαύρου» χρήματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το οικονομικό όφελος, αλλά και στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος, προβλέπονται ποινές που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα ισόβια!
Από την άλλη πλευρά, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν τα πλήρη στοιχεία για περιπτώσεις που αφορούν επίορκους ή… ύποπτους υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, στον κόμβο «Διαφθορά-Παραβιάσεις Ακεραιότητας» καταχωρούνται οι καταγγελίες κατά υπαλλήλων της φορολογικής Αρχής, ώστε να εμπεδώνεται στους πολίτες η πεποίθηση ότι οι ελέγχοντες… ελέγχονται και, εφόσον είναι ένοχοι, τότε τιμωρούνται.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι με βάση το παραπάνω πλαίσιο, αλλά κυρίως τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) από τις αρχές του 2024, θα καταφέρει να επιτύχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο σκέλος της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι πέρυσι τα επιπλέον έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν άνετα τα 2 δισ. ευρώ