Μπήκαμε για τα καλά σε μια μακρά περίοδο προεκλογικών συζητήσεων, με την ευκαιρία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, του επικείμενου ανασχηματισμού και των πάσης φύσεως, πρόωρων εκλογικών συμπερασμάτων, αν και είναι γνωστή η ημερομηνία των εκλογών. Σε δύο χρόνια, μπορεί και τρία! Υπάρχει φόβος να «καούν» τα πολιτικά κόμματα στο… ζέσταμα, όπως λένε και στον αθλητισμό.
Όμως οι εκλογικές προβλέψεις, λόγω δημοσκοπήσεων, δίνουν και παίρνουν. Ποιος θα συνεργαστεί με ποιον Όσο για την αυτοδυναμία, δεν υπάρχει στις συζητήσεις, έχει εξοβελιστεί!
Είναι μια μεγάλη, χρονικά, η περίοδος των δυόμισι και πλέον ετών και σίγουρα θα βαρεθούμε να βλέπουμε καθημερινά να εμφανίζονται γραφήματα για την πορεία των κομμάτων και τις απαιτήσεις των πολιτών σε δημοσκοπήσεις, μαζί με τις προσωπικές απόψεις των δημοσκόπων, που δεν προέρχονται, φυσικά, από δημοσκοπήσεις!
Ακολουθούν συγκριτικοί πίνακες και προβλέψεις για την πρώτη θέση, τα σενάρια συνεργασιών, και οι διαβεβαιώσεις ότι ο μεγάλος χρόνος μιας προεκλογικής περιόδου, που οι ίδιοι καλλιεργούν, είναι ό,τι χειρότερο για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τη χώρα!
Οι παρουσιάσεις γίνονται από τους παρουσιαστές των τηλεοράσεων και ακολουθούν οι σχολιαστές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι κομμάτων και διάφοροι παρατρεχάμενοι που, ενώ η γνώμη τους είναι αδιάφορη, απλά τη λένε!
Απορίας άξιον είναι, η πάντα μόνιμη διαπίστωση ότι η όποια αξιωματική αντιπολίτευση δεν κερδίζει από τα ποσοστά που πιθανόν να χάνει η κυβέρνηση, λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών. Και αυτό γίνεται δείχνοντας ακόμη και μια μικρή δόση λύπησης, από τους παρουσιαστές.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα διαμορφωθεί το εκλογικό τοπίο στη διάρκεια των δύο και κάτι ετών, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων ακρίβειας στην αγορά και στην ενέργεια, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Μπορεί να παραμείνουν όπως έχουν σήμερα τα ποσοστά των κομμάτων, μπορεί να μιλάμε και για εκλογές-ντέρμπι με ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Ποιος ξέρει!
Πολλές φορές, απρόοπτα γεγονότα ανατρέπουν τις όποιες προβλέψεις και τον κάθε λεπτομερή σχεδιασμό. Αλλά ποιος μπορεί να ξεγράψει το απρόοπτο. Κόμματα-κάστρα με τεράστια εκλογικά ποσοστά κατέρρευσαν με πάταγο και αλλά είχαν απρόσμενα ποσοστά ανόδου.
Ακόμη και στα γνωστά μας Μουντιάλ, ισχυρές ποδοσφαιρικές ομάδες, λόγω αλαζονείας, επιπολαιότητας και αδιαφορίας, οδηγήθηκαν σε ταπεινωτικές ήττες από ομάδες που στο «στοίχημα» παίζονταν με μεγάλες αποδόσεις!
Είναι γνωστή η φράση του Άγγλου πρωθυπουργού Χάρολντ Μακμίλαν «τα γεγονότα, τα γεγονότα είναι αυτά που καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών!». Αυτά φοβούνται οι πολιτικοί αρχηγοί κυρίως των κομμάτων εξουσίας. Άπειρα τα παραδείγματα.
Η κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τα λάθη της τελευταίας στιγμής ανατρέπουν προβλέψεις, εκτιμήσεις και γραφήματα δημοσκοπήσεων. Αυτά για το κυβερνών κόμμα, που έρχεται πρώτο στις δημοσκοπικές έρευνες. Δεν θα πρέπει να εφησυχάζει, ακόμη κι όταν χάνει κάθε τόσο μόνο μισή μονάδα.
Όσο για τα κόμματα του συνόλου της αντιπολίτευσης, που δεν καρπώνονται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, θα πρέπει οι υπεύθυνοι να ξαναδούν τη στρατηγική πάνω στην οποία κινούνται. Θέλουν την θετική ψήφο ή αρκούνται στην αρνητική για την κυβέρνηση.
Η ανεύθυνη και μη εποικοδομητική κριτική, τα άσφαιρα πυρά, οι λεκτικοί μύδροι, οι αφορισμοί από στελέχη, οι ανούσιες παρεμβάσεις και το άνευρο αφήγημά τους αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία.
Οι συνταγές του παρελθόντος είναι ξεπερασμένες. Οι πολίτες θέλουν νέες προτάσεις, νέες ιδέες και επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους. Απορρίπτουν διχαστικά διλήμματα, στείρους διαξιφισμούς και τεχνικές εντάσεις. Τα πολιτικά κόμματα δεν θα πρέπει να επαναπαύονται στα δημοσκοπικά ποσοστά της «σήμερον» όποια κι αν είναι αυτά, αλλά να ξαναδούν τον πιθανό «ανερμάτιστο» λόγο τους, ακόμη και την αλλαγή των προσώπων των ηγετών τους, για την προσέλευση ψηφοφόρων της νέας γενιάς στην κάλπη.
Τα μόνα σίγουρα είναι ότι είναι πολύ νωρίς για εκλογικά συμπεράσματα, είναι ώρα για αναδιάρθρωση και ανασχεδιασμό και ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν και πάλι ανάμεσα σε μέτριους πολιτικούς, μετά την εξαφάνιση των «μεγάλων», από την πολιτική σκηνή, εγχώρια και ευρωπαϊκή!
του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγος, συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)