Η προ ημερών πλήρης εκκαθάριση του αεροδρομίου
και οι εκτιμήσεις ότι ανοίγει η πόρτα για παραχώρησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, δόθηκε εντολή στην Αεροπορία Στρατού να εκκενώσει πλήρως το στρατιωτικό αεροδρόμιο μέσα σε δύο εβδομάδες
Έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία στα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, αναφορικά με τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν για τη μετεγκατάστασή τους, αλλά και για την τύχη του Αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο, το οποίο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά την επέλαση της θεομηνίας «Daniel» στη Θεσσαλία, τον Σεπτέμβριο του 2023.
Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο ήταν κομβική. Στην καρδιά της Ελλάδας, μια ανάσα από το Αιγαίο και με δυνατότητες άμεσης εξόδου προς τα βόρεια σύνορά μας και στα Βαλκάνια, το Στρατόπεδο «Υπολοχαγού Περισσάκη» προσέφερε πολλαπλές δυνατότητες για την Αεροπορία Στρατού.
Μετά την υποχώρηση της στάθμης του νερού, αξιωματικοί επιθεώρησαν επανειλημμένα τις εγκαταστάσεις, τόσο τις κτιριακές όσο και τις υπόλοιπες υποδομές. Δυστυχώς, όσον αφορά τα κτίρια, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, με το νερό να έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Για τον λόγο αυτόν, από τις αρχές Σεπτεμβρίου όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν εκκενωθεί πλήρως, με τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού να μεταφέρουν πολύτιμο στρατιωτικό υλικό, κυρίως, στην 110 Πτέρυγα Μάχης.
Η… δειλή επιστροφή
Το τελευταίο τρίμηνο ωστόσο και κατόπιν εντολής του πολύπειρου αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού μεταστάθμευαν για λίγες ώρες στον διάδρομο προσγείωσης του Στεφανοβικείου, επιστρέφοντας στο τέλος κάθε ημέρας στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, μιας και τα υπόστεγα ήταν πλήρως κατεστραμμένα.
Άρχισε μάλιστα να επαναλειτουργεί και ο πύργος ελέγχου, ενώ το στρατόπεδο φυλάσσεται πλέον πλήρως 24 ώρες το 24ωρο. Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν αισιοδοξία στα στελέχη πως ίσως και να υπάρχει κάποια λύση που να περιλαμβάνει την επαναλειτουργία του Στρατοπέδου «Περισσάκη» και να μην αναγκάζονται να μεταφέρονται συνεχώς σε διαφορετικά στρατόπεδα της Θεσσαλίας, ούτε φυσικά να ετοιμάσουν βαλίτσες για μετάθεση σε άλλη πόλη της Ελλάδας.
Θυμίζουμε πως η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και το 1ο ΤΥΑΔ μαζεύουν πράγματα για να μετεγκατασταθούν εκ νέου από το Στρατόπεδο Σχοινά στον Τύρναβο στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, ενώ το 1ο και το 2ο ΤΕΕΠ, αλλά και το πρώτο ΤΕΑΣ βρίσκονται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη θεσσαλική πρωτεύουσα. Το 307 ΤΣΥΑΥ έχει μεταφερθεί στο 304 Εργοστάσιο Βάσης στον Βελεστίνο. Το ΣΕΣΑΥ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση των επιθετικών ελικοπτέρων Apache και Kiowa Warrior, πηγαινοέρχεται καθημερινά από τη Λάρισα ή τον Βόλο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Η «περίεργη» εντολή
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ωστόσο, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Π», δόθηκε εντολή στην Αεροπορία Στρατού να εκκενώσει πλήρως το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Στεφανοβίκειο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Καθώς ο διάδρομος προσγείωσης και ο πύργος ελέγχου παρέμεναν σε κατάσταση που επέτρεπε τη χρήση του από ελικόπτερα, η απόφαση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στα στελέχη για το μέλλον του Στρατοπέδου και το δικό τους.
Πηγές του στρατιωτικού Επιτελείου επισημαίνουν πως πρόκειται απλώς για «νοικοκύρεμα» του χώρου, για ξεκαθάρισμα όσων παραμένουν χρήσιμα και φύλαξή τους. Εντούτοις, με τους Αμερικανούς να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη στρατηγική περιοχή της Θεσσαλίας, αναπόφευκτα δημιουργούνται ερωτήματα μήπως αυτή η κίνηση ανοίγει τον δρόμο για την παραχώρηση του αεροδρομίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τη Λεωφόρο Μεσογείων δεν διαψεύδουν ότι υπάρχουν συζητήσεις με τους Αμερικανούς για από κοινού δράσεις ώστε να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου. Αυτές περιλαμβάνουν, φυσικά, χρηματοδότηση τόσο για αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών όσο, κυρίως, για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θα απέτρεπαν μια νέα καταστροφή στην περιοχή. Το κόστος φυσικά είναι τεράστιο, με τις συζητήσεις πάντως να υφίστανται, αλλά οριστικές αποφάσεις να μην έχουν ληφθεί ακόμα. Για αυτές είναι προφανώς υπεύθυνη η πολιτική ηγεσία που θα έχει τον τελικό λόγο στο ανώτατο επίπεδο.
Η εντολή λοιπόν για πλήρη εκκένωση του αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να το αξιοποιήσει από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών. Θυμίζουμε άλλωστε πως η αναθεωρημένη συμφωνία περιλαμβάνει, εκτός της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, το Στεφανοβίκειο και το Λιτόχωρο.
Τα οφέλη
Η συνεργασία με τους Αμερικανούς στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλαπλούς στόχους. Κατ’ αρχάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν την τεχνογνωσία και τους πόρους για να αποκαταστήσουν πλήρως το αεροδρόμιο, καθιστώντας το επιχειρησιακά πιο σύγχρονο και ανθεκτικό.
Η αναβάθμιση των υποδομών θα δημιουργήσει μια σύγχρονη βάση, που θα ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Επιπλέον, η οικονομική αποφόρτιση από την ανακατασκευή θα επιτρέψει τη διοχέτευση πόρων σε άλλες κρίσιμες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι ΗΠΑ από το 2018 είχαν αρχίσει να επενδύουν και στη Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Η έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού αποτελούσε για τους Αμερικανούς στρατηγικό σημείο για τα ελικόπτερά τους, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να επιχειρούν σε ελάχιστο χρόνο προς τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
Η εξάμηνη μάλιστα παραμονή των UH-60 Black Hawk της 1ης CAB (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) των ΗΠΑ, στο Στρατόπεδο «Υπολοχαγού Περισσάκη», είχε εξελιχθεί σε μόνιμη από το 2020 και μετά, με τα αμερικανικά ελικόπτερα να δίνουν δυναμικό «παρών» στις συνεκπαιδεύσεις με ελληνικές δυνάμεις.
Μετά την καταστροφή πλέον, οι Αμερικανοί φαίνεται πως βλέπουν… ευκαιρία στο Στεφανοβίκειο, ενώ η χώρα μας εξετάζει κινήσεις με τα μέγιστα επιχειρησιακά και οικονομικά οφέλη.
του Βασίλη Σκουλαράκου