Ο καθηγητής Συνολάκης υπογράμμισε ότι το νησί εκπέμπει προειδοποιητικά σήματα
Τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων που καταγράφονται στη Σαντορίνη ανέλυσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο Mega. Ο καθηγητής, που συμμετείχε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εξήγησε πως υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για τη συνέχεια της δραστηριότητας στην περιοχή.
Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο είναι ότι «το σεισμικό σμήνος θα σταματήσει, όπως είχε συμβεί το 2011», χωρίς να ακολουθήσει κάποια σημαντική εξέλιξη. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ότι οι συνεχείς δονήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε έναν ισχυρότερο σεισμό. Το τρίτο, πιο ανησυχητικό σενάριο, αφορά πιθανή αφύπνιση του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπου.
Ο κ. Συνολάκης καθησύχασε λέγοντας πως «η Σαντορίνη πραγματοποιεί μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια» και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε ξεκινήσει ήπια ήδη από το καλοκαίρι και προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη για την εξέλιξή της.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το νησί εκπέμπει προειδοποιητικά σήματα, όπως είχε κάνει και το 2011, όταν η σεισμική δραστηριότητα διήρκεσε 14 μήνες, κάτι που χαρακτήρισε «εφιαλτικό σενάριο».
«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν έχει τελειώσει με τις εκρήξεις του» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 1950 και ότι η φυσική του συμπεριφορά δείχνει πως κάθε 50 χρόνια παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης που θα συνοδευτεί από τσουνάμι, σημείωσε ότι «οι άνθρωποι το 1956 επιβίωσαν, γιατί ήξεραν να απομακρυνθούν». Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία ότι σήμερα, πολλοί ενδέχεται να παραμείνουν στο σημείο για να τραβήξουν βίντεο ή φωτογραφίες, υποτιμώντας την ταχύτητα του φαινομένου.
«Μόλις το τσουνάμι φτάσει στην ακτογραμμή, επιταχύνει» κατέληξε ο καθηγητής, τονίζοντας την ανάγκη ετοιμότητας από την Πολιτεία για κάθε πιθανό σενάριο.