Αμφισβητείται πλέον ανοιχτά για δεύτερη φορά από κορυφαία στελέχη του κόμματος
Κάτι πρωτοφανές στην εγχώρια πολιτική σκηνή παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με όσα εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, δεν… τραβάει.
Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη -παρά τη φθορά που υπέστη προσωρινά η κυβέρνηση, τουλάχιστον δημοσκοπικά, μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη- φαίνεται πως δεν κερδίζει, καθώς βρίσκεται με μεγάλη διαφορά δεύτερος στη δημοφιλία με κυρίαρχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπάρχουν ήδη εσωκομματικές γκρίνιες γιατί όχι μόνο δεν μπορεί να «ξεπαγώσει» τα ποσοστά του κόμματός του, αλλά γιατί αυτά ακολουθούν και καθοδική πορεία.
Ανικανότητα ή εξυπηρέτηση συμφερόντων;
Αρκετοί μάλιστα αναρωτιούνται αν οι γκάφες στις οποίες υποπίπτει είναι αποτέλεσμα πολιτικής ανικανότητας ή αν ο κ. Ανδρουλάκης λειτουργεί ως «ενδιάμεσος» συγκεκριμένων συμφερόντων που προφανέστατα επιδιώκουν δημιουργία κλίματος πολιτικής αστάθειας. Χωρίς στέρεα στοιχεία και υπό την πίεση της ανάγκης για καπέλωμα των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπεσε σε μια άνευ προηγουμένου παγίδα, σε έναν δρόμο πολιτικής σπέκουλας.
Το μοιραίο λάθος του ήταν ο… νυν υπέρ πάντων αγών για να προκύψουν οφέλη μέσα από τον πολιτικό τζόγο πάνω σε μια τραγωδία. Όταν ο Ανδρουλάκης είδε ότι δεν του βγαίνει το αφήγημα με τα Τέμπη, τότε γύρισε τη… βελόνα στις υποκλοπές! Με αυτή την τακτική και στις παρούσες συνθήκες είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να απειλήσει τη ΝΔ από το να ξαναγίνει κυβέρνηση.
Οι αριθμοί που λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια είναι αμείλικτοι: σε δημοσκόπηση της GPO το 73% αξιολόγησε αρνητικά την αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Μόλις το 23,8% τη χαρακτήρισε θετική. Αντιστοίχως, στη δημοσκόπηση της MRB το 71,6% αξιολόγησε αρνητικά την τακτική του ΠΑΣΟΚ και μόλις 19,3% θετικά.
Εμμονικός
Το Νικολιό του Μαρίνου βάζει το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο και συνεχίζει τα λάθη δείχνοντας εσωκομματικά να αγνοεί τους επίδοξους δελφίνους που προσπάθησαν να τον καθαιρέσουν στις εκλογές που έγιναν και συνεχίζει να κυβερνάει με την… παρέα του! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψιθυρίζουν εντός ΠΑΣΟΚ πως δεν τους έχει εντάξει σε καθημερινή βάση στον σχεδιασμό και τη «γραμμή» που χαράσσει και απλώς τον… περιμένουν στη γωνία. Αρκετοί πολιτικοί του σύντροφοι δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν, μιλώντας στην «Political» υπό τον όρο της ανωνυμίας, πολιτικά αδαή και εμμονικό.
Μιας και σταθήκαμε στα πολιτικά παραπτώματά του, ας τα καταγράψουμε ξεκινώντας από το τέλος: η προαναγγελία κατάθεσης αίτησης Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο κατά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου. Όμως και εδώ εκτέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είπαν ότι είχαν εξετάσει εδώ και μήνες τα συμπληρωματικά στοιχεία της δικογραφίας των Τεμπών που αφορούσαν τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ (υπεύθυνο για την κρατική αρωγή) και πως προέκυπταν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Η Όλγα Γεροβασίλη συγκεκριμένα εξήγησε πως δεν κινήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν διαβάσει τα συμπληρωματικά στοιχεία που ήταν προσβάσιμα σε όλους τους βουλευτές, καταρρίπτοντας τους… μύθους περί θαψίματος της δικογραφίας από τον τότε πρόεδρο της Βουλής και σημερινό υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα. Όλα αυτά την ώρα που ξαφνιάστηκαν ακόμη και μέσα στο κόμμα του με την κίνηση-ματ που αποφάσισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού Άννα Διαμαντοπούλου σε ανάρτησή της την ώρα που το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του προέδρου του είχε προαναγγείλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν εγκαλείται ως ένοχη καθώς αυτό δεν το ξέρει κανείς». Άλλωστε και ο πατέρας που έχασε τα παιδιά του στην τραγωδία των Τεμπών, ο Νίκος Πλακιάς, έκανε λόγο για «άστοχη κίνηση».
Μετεκλογικές συνεργασίες
Η άλλη πολιτική… γκάφα που είχε προηγηθεί της ατυχούς, όπως τη χαρακτηρίζουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, πρωτοβουλίας για Προανακριτική ήταν οι δηλώσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες, που έδωσαν μια απίστευτη πάσα στην κυβέρνηση να… ξύσει τις πληγές του παρελθόντος. Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη δήλωσε πως αν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ ή πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές ως δεύτερο κόμμα, θα μπορούσε να συνεργαστεί με κόμματα της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και ούτω καθεξής. Το αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση βγήκε μπροστά και υπενθύμισε στους πολίτες πως το Νικολιό του Μαρίνου επιθυμεί να συγκυβερνήσει με τον Παύλο Πολάκη και τον «κύριο 13-0» Νίκο Παππά. Μετά ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας πως έγινε… μονταζιέρα. Όμως ό,τι γράφει δεν… ξεγράφει!
Επόμενο αυτογκόλ είναι η υπόθεση των υποκλοπών. Στην αρχή την έκανε… σημαία καθώς σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις, αλλά τελικά διαπίστωσε πως ούτε αυτό του βγαίνει, αποφασίζοντας να αλλάξει τροπάριο. Όταν επανεκλέχτηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είπε κουβέντα στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας να «κερδίσει» από τη μετριοπάθεια και τη σοβαρή εκλογική εσωκομματική διαδικασία που ακολούθησε μαζί με τους συντρόφους του. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν τα καμπανάκια εξ αριστερών, με τον Σωκράτη Φάμελλο να δηλώνει τότε ότι «μας ξένισε το κλίμα της συνάντησης. Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ. Θέλουμε απαντήσεις σε αυτό. Διαπιστώσαμε ότι προετοιμάζεται συναίνεση. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την κυβέρνηση στην αναθεώρηση του Συντάγματος;».
Εκτός των παραπάνω, ο Ανδρουλάκης θα λουστεί και το φιάσκο στο θέμα του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ορθώς, οι σύντροφοί του τον κατηγορούν ότι περίμενε πρώτα τη Νέα Δημοκρατία και μετά ήρθε τελευταίος και… λαχανιασμένος για να υποστηρίξει τον Τάσο Γιαννίτση!
Άλλη μια απίστευτη γκάφα έχει να κάνει με τους λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση της Εύας Καϊλή. Η άλλοτε υπαρχηγός του Ανδρουλάκη ενεπλάκη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο σκάνδαλο Qatargate προκαλώντας εκ νέου πονοκέφαλο στον πρόεδρο του κόμματος. Τότε αποφάσισε να κάνει την εξής πολιτική δήλωση χαρακτηρίζοντας «δούρειο ίππο της ΝΔ την κυρία Καϊλή».
«Εκτός κοινής λογικής»
Ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου πήρε την ευκαιρία και ξεκίνησε το πολιτικό ράπισμα δηλώνοντας: «Ελέγχεται ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προβεβλημένο, στενή συνεργάτιδα του κ. Ανδρουλάκη επί χρόνια. Είχε πει ότι τον Σεπτέμβρη είχε αποφασίσει να της πει ότι δεν θα είναι υποψήφια. Δεν το είπε όμως τον Σεπτέμβριο. Δεν το είπε καν όταν βγήκε και έκανε αυτές τις δηλώσεις για το Κατάρ. Το είπε χθες. Προφανώς λοιπόν και η συμπεριφορά ενός ή δύο ή τριών στελεχών δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το σύνολο του κόμματος και πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τα κόμματα.
Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να λέμε ότι μια περίπτωση, η οποία αφορά το ΠΑΣΟΚ, την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, θα γίνει πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, είναι εκτός κοινής λογικής», χαρακτηρίζοντας παράλληλα για γέλια και για κλάματα τους ισχυρισμούς Ανδρουλάκη ότι ευθύνεται η ΝΔ για την υπόθεση. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται τι και ποιον εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες πολιτικές παλινωδίες, οι οποίες φυσικά κάνουν το Μέγαρο Μαξίμου να τρίβει τα χέρια του και να έχει περιθώρια αισιοδοξίας με ορίζοντα το 2027, όταν και αναμένεται να γίνουν εκλογές, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Political»