Η Γαλλία έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα πολλές φορές «στρατηγικό εταίρο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Με επίκεντρο τα εξοπλιστικά και το άνοιγμα της Γαλλίας προς την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους έγινε συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, ενώ συζητήθηκαν και θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς και θέματα άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν σε αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
«Στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων»
Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μια συνεκτική εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είμαστε μια από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το AI Factory, μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers. Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, και είμαστε μια χώρα η οποία ήδη χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης».
«Στρατηγικός εταίρος»
Η Γαλλία έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα πολλές φορές «στρατηγικό εταίρο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό το αποδεικνύουν οι συμφωνίες στο παρελθόν για την απόκτηση των σύγχρονων φρεγατών Belh@rra, οι πτήσεις των γαλλικών Rafale με τα ελληνικά χρώματα, αλλά και τα γαλλικά όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους οι Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Ιστορικά η ελληνογαλλική συμμαχία έχει παρελθόν τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Ήταν το μακρινό 1985, όταν η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε την υπογραφή της «αγοράς του αιώνα», εξασφαλίζοντας για το αμυντικό της πρόγραμμα την αγορά 40 γαλλικών μαχητικών Mirage, αλλά και την αγορά γαλλικών βλημάτων.
Η Γαλλία επίσης στήριξε το αίτημα της Ελλάδας να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση παρά τις επιφυλάξεις της τότε γερμανικής ηγεσίας. Και βέβαια το Παρίσι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είχε δηλώσει επίσης ότι δεν είναι τετελεσμένη καμία γαλλοτουρκική συμφωνία.