Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης για την άμεση σχέση σεισμών και ηφαιστείων στις Κυκλάδες
Νέες βολές κατά σεισμολόγων και ηφαιστειολόγων για το τι πραγματικά συμβαίνει σε Σαντορίνη και Αμοργό εκτόξευσε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης.
Ο κύριος Ζεληλίδης, μιλώντας στον Hellas FM Νέας Υόρκης και στην εκπομπή του συναδέρφου Νίκου Χιδίρογλου, αναφερόμενος στα όσα έχουν ακουστεί μέχρι τώρα για το αν τα ηφαίστεια του Κολούμπου και της Νέας Καμένης έχουν σχέση με την άνευ προηγουμένου σεισμική έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, ήταν ξεκάθαρος: «Για έναν γεωλόγο που δεν είναι ηφαιστειολόγος ή δεν είναι σεισμολόγος μετράνε άλλα χαρακτηριστικά. Μετράει, για παράδειγμα, αν έχω αύξηση θερμοκρασίας των νερών. Αν έχω έξοδο αερίων. Αν έχω σεισμούς. Αν έχω ανύψωση του εδάφους, του αναγλύφου. Όλα αυτά λοιπόν, με βάση τα δικά τους στοιχεία, εκείνων που δουλεύουν εκεί, συνέκλιναν στο να μου κατευθύνουν τη σκέψη ότι έχω μια φυσιολογική ηφαιστειακή δραστηριότητα. Από την πρώτη μέρα λέω “δεν είπατε ότι το Κολούμπο ψήλωσε, δεν είπατε ότι έχουμε έξοδο μεγαλύτερη αερίων στη Νέα Καμένη και αύξηση θερμοκρασίας”».
Αλληλεπίδραση των ρηγμάτων
Σύμφωνα με τον κύριο Ζεληλίδη, η σεισμική ακολουθία δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για αλληλεπίδραση των ρηγμάτων με τα ηφαίστεια, αφού «φτάνει στο 5, στο 5,3, στο 5,5. Σπάνια να φτάσει λίγο κάτω από το 6. Αυτό λοιπόν το πίστευα, το πιστεύω και συνεχίζω να το λέω. Και σιγά σιγά, ενώ οι σεισμολόγοι δεν ανέφεραν καθόλου για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, προφανώς ορμώμενοι από αυτά που έλεγαν ένας δυο ερευνητές, δεν το λέγαμε περισσότεροι, άρχισαν να αποκλείουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Τι συμβαίνει όμως στις τελευταίες μέρες. Βλέπουμε τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στη Σαντορίνη να μετράει τα βαρυτικά πεδία και τι συμβαίνει με τους συλλέκτες του μάγματος κάτω από τα πόδια μας. Μετράει το ανάγλυφο να δει αν έχει αλλάξει, αν έχει τροποποιηθεί. Η κυρία Νομικού μάς είπε ότι είχε τοποθετήσει σεισμογράφους στο Κολούμπο και τους πήρε μόλις χθες (σ.σ.: προχθές). Δεν έδωσε καινούργια στοιχεία για να μας καθησυχάσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Αντ’ αυτού, διαβάζοντας και ακούγοντας αυτούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή, άρχισα να προσανατολίζομαι στο σενάριο που αναφέρει ο κύριος Συνολάκης, ότι πιθανότατα να έχουμε ένα καινούργιο ηφαίστειο, τη δημιουργία ένας καινούργιου ηφαιστείου. Αφού λοιπόν δεν έχουν εξελίξεις στη Νέα Καμένη και στο Κολούμπο και η σεισμική ακολουθία εντοπίζεται βορειότερα του Κολούμπου και μάλιστα σε ένα ρήγμα που, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, έχει κρατήρες πολλούς επάνω του, άρα συνοδεύεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, αρχίζω να πιστεύω ότι κάτι γεννιέται εκεί μέσα στο Αιγαίο και προφανώς αυτή η άνοδος του μάγματος πάει τα πετρώματα και δημιουργεί τοπικούς σεισμούς αυτής της έντασης με τυχαίες διευθύνσεις, ανάλογα με το πώς πάνε τα πετρώματα».