Η λεκτική τοξικότητα που αποτυπώνεται από στελέχη της αντιπολίτευσης προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας
Με στόχο την πλήρη μπαχαλοποίηση της κοινωνίας με τις νέες πλατείες που προετοιμάζονται, σύσσωμη η αντιπολίτευση επιδιώκει να φτάσει στα άκρα και να εργαλειοποιήσει την τραγωδία των Τεμπών προκρίνοντας λύσεις που δεν συνάδουν με το ήρεμο πολιτικό κλίμα που επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως πριμοδοτούν ακραίες φωνές χωρίζοντας την κοινωνία στα δύο.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις της αντιπολίτευσης. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δύο ετών από εκείνο το τραγικό βράδυ που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη και χάθηκαν ξαφνικά άδικα 57 συμπολίτες μας -ανάμεσά τους και νέα παιδιά-, η κυβέρνηση εκτιμά ότι καταβάλλεται προσπάθεια από κόμματα της αντιπολίτευσης να εγείρουν αντιδράσεις κινητοποιώντας -όχι μόνο λεκτικά- τους πολίτες να βγουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν, όπως πιστεύουν, κατά της κυβέρνησης που επιχειρεί τη συγκάλυψη, όπως υποστηρίζουν.
Η λεκτική τοξικότητα που αποτυπώνεται από στελέχη της αντιπολίτευσης προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Ο πολωτικός λόγος που χρησιμοποιεί προκαλεί πολλές φορές αρνητικά συναισθήματα που κινητοποιούν στην ουσία πράξεις που δεν εντάσσονται εντός του κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου, αλλά ξεφεύγουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούν ένταση. Η επίθεση από κουκουλοφόρους αντιεξουσιαστές-μέλη της ομάδας του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα επιβεβαιώνει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, την τοξικότητα που διαχέεται για την υπόθεση των Τεμπών από την αντιπολίτευση
Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς σχολίαζαν χθες πως όσοι υποστηρίζουν τα δύο άκρα συντείνουν στην ένταση τέτοιων φαινομένων και επιθέσεων από ακραίες ομάδες. Όλα αυτά την ώρα που σε επίσημη καταδίκη του συμβάντος με σχετικές ανακοινώσεις προχώρησε αρχικά μόνο (!) το ΠΑΣΟΚ, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον επισήμως, να ποιούν την νήσσαν. Το συμβάν σχολιάστηκε από εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, με ορισμένους από αυτούς να τονίζουν πως «δεν ήταν επίθεση αλλά παρέμβαση» και ότι «είναι επικίνδυνο να χαρακτηρίζεται τόσο εύκολα φασιστικό».
«Πρέπει να μπει ένα όριο στην τοξικότητα»
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν έντονη διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος αμέσως μετά το θλιβερό συμβάν δήλωσε: «Η επίθεση εκπροσώπων της χειρότερης εκδοχής του φασισμού στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, την ημέρα της εκλογής του, με συνθήματα μίσους δεν φοβίζει κανέναν δημοκρατικό πολίτη. Εντούτοις έχει τεράστια αξία να αναλογιστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πού οδηγεί η τακτική της τοξικότητας και των συκοφαντιών, ειδικά όταν μιλάμε για μια εθνική τραγωδία».
Δηκτικές αναφορές και από τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Ρωμανό, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η τοξικότητα, όλη αυτή η εργαλειοποίηση των θεσμών και της δικαιοσύνης αλλά και του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτονόητα δυστυχώς οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα». Επιπλέον, ο κ. Ρωμανός απαντώντας για το γεγονός ότι έγιναν απλώς προσαγωγές και όχι συλλήψεις των μελών του Ρουβίκωνα μετά το περιστατικό, τόνισε πως «γνωρίζω ότι το πλαίσιο που λειτουργεί ο Ρουβίκωνας είναι πάνω σε αυτήν τη λεπτή γραμμή πλημμελήματος και κακουργήματος και προφανώς έγινε αυτό. Το πολιτικό μήνυμα είναι ότι κάπου πρέπει να μπει ένα όριο στην τοξικότητα, στην εργαλειοποίηση και στη στοχοποίηση δικαστών και εισαγγελέων που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα. Πρέπει τα συστημικά κόμματα να διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτή την κατάσταση».
Το ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας το περιστατικό, δεν απέφυγε να στρέψει τα βέλη του στην κυβέρνηση, κατηγορώντας χθες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «εργαλειοποίηση». «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στο σπίτι του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Η βία δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας. Ως εκ τούτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ας μην υποδαυλίζει την τοξικότητα και ας σταματήσει την εργαλειοποίηση. Ιδίως όταν η κυβέρνηση είναι εκείνη που διανέμει ήδη ντροπιαστικά non papers σε φιλικά Μέσα, ενώ πέριξ του Μαξίμου σιτίζεται η “ομάδα” προπαγάνδας και δολοφονίας χαρακτήρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.
«Ας μη ζητάει τα ρέστα το ΠΑΣΟΚ» Το κυβερνητικό ράπισμα στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίστηκε, με τον Παύλο Μαρινάκη να σηκώνει το γάντι και να απαντάει στο ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε τον εαυτό του στην τακτική της τοξικότητας και λίγα λεπτά από τη δική μου ανακοίνωση απάντησε σημαίνει ότι είναι ένοχο. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ τη στάση που είχε το τελευταίο διάστημα, όταν μετά από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή της τάξεως στη Βουλή και την -από καραμπόλα- μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαμε πει και το πιστεύαμε ότι ελπίζαμε σε μια αντιπολίτευση με στοιχεία», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των Τεμπών, επισήμανε στη συνέχεια πως «δυστυχώς στο θέμα της πολιτικής διαχείρισης της τραγωδίας το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε σε πολλά σημεία της ρητορικής του ακόμη και κόμματα που δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να εργαλειοποιούν ζητήματα όπως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ας μη ζητάει τα ρέστα το ΠΑΣΟΚ, ας μην απορεί με αυτό που συνέβη χθες (σ.σ.: προχθές) το βράδυ στο σπίτι του Κώστα Τασούλα», σημείωσε.
Αποφεύγουν ευθέως την καταδίκη
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος ερωτηθείς χθες για την επίθεση τη χαρακτήρισε «παρέμβαση και όχι επίθεση», υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ με χλιαρό ύφος πως «πέταξαν τρικάκια. Την καταδικάζουμε. Η ψήφος στην κάλπη, η δράση στη Βουλή και η διαμαρτυρία στις πλατείες και στους δρόμους είναι αρκετές. Οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην καταστολή και δίνει βούτυρο στο ψωμί του κυβερνητικού εκπροσώπου που με τις πιτζάμες σηκώθηκε να κάνει ανακοίνωση. Έχουμε φάει πέντε λεπτά εδώ αντί να συζητάμε τα μείζονα».
Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση της εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκας, η οποία απαντώντας στην ΕΡΤ, μετά από αποστροφή του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Οικονόμου πως τέτοιες ενέργειες είναι φασιστικές, είπε επί της ουσίας κλείνοντας το… μάτι στα μέλη του Ρουβίκωνα ότι «διαφωνούμε με την ενέργεια αλλά είναι επικίνδυνο να χαρακτηρίζεται τόσο εύκολα φασιστικό, ο φασισμός είναι κάτι πολύ βαρύ». Στο ίδιο… αριστερόστροφο βιολί και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία χθες ανέφερε ότι «εγώ δεν αντιλήφθηκα επίθεση αλλά μια ειρηνική διαμαρτυρία. Δεν υπήρξε επίθεση ή βία. Εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος υπάρχει και αυτό το δικαίωμα. (…) Όταν η ΝΔ επιλέγει ένα πρόσωπο το οποίο είναι πραγματικά ανεπιθύμητο από την κοινωνία, είναι βέβαιο ότι πάει κόντρα και σε αντιδράσεις που θα εκφραστούν».