Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε… γραμμή Βελόπουλου αμφισβήτησε τη δικαιοσύνη για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και στην υπόθεση των υποκλοπών
Έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η απότομη στροφή στην αντιπολιτευτική στόχευση που επιχείρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης με ευθεία αμφισβήτηση της δικαιοσύνης για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι τώρα στη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και στην υπόθεση των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την παραδοχή πως έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στον θεσμό που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, μπήκε εμμέσως στην ίδια ευθεία με τη ρητορική που χρησιμοποιούν όλοι εκείνοι που έχουν μπει στο κάδρο της κριτικής για εργαλειοποίηση αυτής της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό δε αποκτά μεγαλύτερη διάσταση όταν ακούγεται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ενισχύει ακόμη πιο πολύ την ένταση αυτού του είδους της επιχειρηματολογίας.
«Όταν ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είχα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, εγώ είμαι ένας άνθρωπος πολύ καθαρός και ευθύς. Η εμπειρία μου αυτά τα χρόνια έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη μου προς την εξουσία, το κράτος και τον πρωθυπουργό και προς τη δικαιοσύνη», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης (Alpha). Θέλησε μάλιστα να προσδώσει με υποδόριο τρόπο τη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων σε αυτή την κρίση που διαπνέει τους θεσμούς και επηρεάζει τους πολίτες, λέγοντας ότι «η εμπιστοσύνη μου έχει κλονιστεί στη δικαιοσύνη και θέλω να σας πω, γιατί καλό είναι να φωτογραφίζουμε πράγματα, ότι αυτή η έκρηξη αντισυστημικότητας είναι ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη εκατομμυρίων Ελλήνων απέναντι στους θεσμούς».
Όπως η Ελληνική Λύση
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η αναφορά του αυτή παραπέμπει στη λογική που έχει εκφράσει και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που είχε κάνει την Τετάρτη μετά την επίσκεψη που είχε κάνει στον Άρειο Πάγο, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια. Δυστυχώς η ελληνική δικαιοσύνη φαίνεται ότι δεν λειτουργεί σωστά. Ήξεραν από τον Άρειο Πάγο ότι θα έλθουμε σήμερα εδώ, αλλά η κυρία Αδειλίνη περιέργως λείπει. Δεν είναι στο γραφείο της. Εγώ ξέρω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι λειτουργοί είναι στα γραφεία τους. Φαίνεται ότι φοβούνται αυτό που θα κάνουμε σήμερα. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να βγει η αλήθεια. Να πω επίσης ότι η κυρία Αδειλίνη πρέπει να ξέρει ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή και κουφή. Δυστυχώς ακούει μόνο το Μέγαρο Μαξίμου και βλέπει προς τα εκεί και όχι στους συγγενείς, οι οποίοι ακόμη και τώρα πενθούν χαμένες ζωές».
Το έχει ξανακάνει
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Ανδρουλάκης αμφισβητεί τον θεσμό της δικαιοσύνης. Το ίδιο είχε κάνει και με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με την επίσκεψη στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, όπου του είχε ζητήσει να επιταχύνει τις διαδικασίες μετά την απόφαση του ΣτΕ και, όπως είχε πει, «ο λαός διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη». Η ευκολία στη στοχοποίηση της δικαιοσύνης πάντως αποτελεί, όπως φαίνεται, ιδανικό εφαλτήριο για άσκηση κριτικής στην εκάστοτε κυβέρνηση. Το ίδιο έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στην ΑΔΑΕ τον Γενάρη του ’23 με την αλήστου μνήμης δήλωση «ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της δημοκρατίας για άλλη μια φορά νίκησε το σκοτάδι».
Φλωρίδης: «Ταυτίζεται με τον Πολάκη»
Οι αναφορές του κ. Ανδρουλάκη προκάλεσαν τον έντονο σχολιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Γιώργος Φλωρίδης υποστήριξε πως όταν οι δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη ταυτίζονται με αυτές του Παύλου Πολάκη για την αμφισβήτηση της δικαιοσύνης, τότε εγείρεται μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία. Με το άκουσμα αυτών των λόγων στο ΠΑΣΟΚ ξέσπασαν κατά του υπουργού με πρωτοφανή οργή και με ανακοίνωσή τους τον ενέταξαν στα «ηγετικά στελέχη του γενιτσαρικού τάγματος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», συστήνοντάς του «όταν επιλέγει να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ, να θυμάται και στο όνομα ποιων την κάνει: στο όνομα υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που εκτόξευαν απειλές εναντίον ανεξάρτητων αρχών και δικαστικών λειτουργών βάλλοντας ευθέως κατά της διάκρισης των εξουσιών».
Μπούγας: «Αυτά δεν συμβαίνουν στις δημοκρατικές κοινωνίες»
Τη βεβαιότητα ότι οι δικαστές μας δεν επηρεάζονται εξέφρασε με τη σειρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας: «Είναι και μια κοινωνική πίεση, η οποία εκφεύγει των ορίων που μπορεί να ανεχθεί μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία και μετατρέπεται σε μέσο εξαναγκασμού της κρίσης των δικαστών που πρέπει να είναι ανόθευτη, ανεπηρέαστη και αντικειμενική. (…) Αυτά δεν συμβαίνουν στις δημοκρατικές κοινωνίες. Και εδώ πρέπει να ενεργοποιείται και ο ρόλος των θεσμών, όχι μόνο της κυβέρνησης. Έχουν ευθύνη όλοι όσοι έχουν θεσμικό ρόλο σε μια οργανωμένη πολιτεία».
Απόσταση από τον αρχηγό
Αίσθηση ωστόσο προκαλεί και η υποδοχή που είχαν οι σχετικές αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από στελέχη του κόμματος που την επόμενη μέρα κλήθηκαν να τις σχολιάσουν σε δημόσια σφαίρα. Μάλιστα, από τη ΝΔ αποκωδικοποίησαν τις τοποθετήσεις των Νάγιας Γρηγοράκου, Γιώργου Νικητιάδη και Μανώλη Χριστοδουλάκη ως καθαρή αποστασιοποίηση απ’ όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Ενδεικτική είναι η αναφορά του κ. Χριστοδουλάκη στο Mega: «Πιστεύουμε στους θεσμούς; Παραπάνω από τον οποιονδήποτε. Αλλά εμείς το αποδεικνύουμε και στην πράξη. Προφανώς και ο μόνος ο οποίος μπορεί να αποφανθεί για τα κρίσιμα θέματα που συζητάμε που αφορούν την τραγωδία των Τεμπών είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Με μία προϋπόθεση: να την αφήνουμε και να τη διευκολύνουμε να κάνει τη δουλειά της. Κάνει τη δουλειά της σημαίνει ότι όπου εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα σε δικογραφίες, πορίσματα, βουλεύματα, θα πρέπει εμείς να διευκολύνουμε τη δικαιοσύνη ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να βρεθούν ενώπιον του φυσικού δικαστή».