Η δημογραφική γήρανση φαίνεται εντονότερη στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η μέση ηλικία του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στα 44,7 έτη την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι το ήμισυ του πληθυσμού ήταν άνω της ηλικίας αυτής, ενώ το υπόλοιπο μισό ήταν νεότερο. Οι διακυμάνσεις στη μέση ηλικία μεταξύ των κρατών-μελών είναι σημαντικές, με την Ιρλανδία να καταγράφει τον χαμηλότερο μέσο όρο στα 39,4 χρόνια και την Ιταλία να εμφανίζει τον υψηλότερο στα 48,7 χρόνια.
Σε σύγκριση με το 2014, όταν η μέση ηλικία ανερχόταν σε 42,5 έτη, παρατηρείται αύξηση κατά 2,2 χρόνια. Σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ σημειώθηκε άνοδος, με εξαίρεση τη Μάλτα, όπου καταγράφηκε μείωση κατά 0,7 έτη, και τη Γερμανία, όπου η μεταβολή ήταν αμελητέα (0,1 έτος).
Η δημογραφική γήρανση φαίνεται εντονότερη στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, όπου η μέση ηλικία αυξήθηκε κατά 4 χρόνια μέσα σε μια δεκαετία. Παρόμοια τάση καταγράφηκε στην Κύπρο, την Ισπανία και την Πολωνία, με αύξηση 3,8 ετών. Στην Ελλάδα, η μέση ηλικία των κατοίκων έφτασε τα 46,9 χρόνια στις αρχές του 2024.
Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση ηλικία των ατόμων που έχουν γεννηθεί στην ΕΕ είναι υψηλότερη κατά 2 χρόνια από εκείνη όσων έχουν γεννηθεί εκτός της Ένωσης (45,1 έναντι 43,1 ετών).
Αναλύοντας τη σύνθεση του πληθυσμού, προκύπτει ότι όσοι έχουν γεννηθεί εκτός ΕΕ εκπροσωπούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις ηλικιακές ομάδες 20 έως 54 ετών, ενώ είναι λιγότεροι στις νεότερες και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, το 59,7% των ατόμων που προέρχονται από τρίτες χώρες ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 20-54 ετών, σε αντίθεση με το 42,1% των ατόμων που έχουν γεννηθεί εντός της ΕΕ.