Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τα ανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ενεργοποιεί η διαπραγμάτευση ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία για πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter και των κορυφαίων πυραύλων αέρος-αέρος Meteor. Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, οπότε και διέρρευσαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για πώληση του στρατηγικού πυραύλου σε μια χώρα που αποτελεί κατοχική δύναμη σε κράτος-μέλος της ΕΕ (Κύπρος) και απειλεί με casus belli την Ελλάδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε συνεχή κινητικότητα.
Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε αρχικά για εξηγήσεις τη Γαλλίδα πρέσβη στην Ελλάδα, ενώ οι ενστάσεις της χώρας μας τέθηκαν στο ανώτατο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τις εκφράζει στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το Παρίσι ωστόσο «νίπτει τα χείρας του» και διά στόματος του υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, υποστηρίζει ότι το θέμα «δεν αφορά τη Γαλλία», καθώς η χώρα του «δεν έχει την εποπτεία των βρετανικών εξαγωγών όπλων», αν και παραδέχτηκε ότι η Αθήνα έχει εύλογες ανησυχίες για την πιθανή πώληση των Meteor στην Τουρκία. Προφανώς λοιπόν, οι Γάλλοι «πετούν την μπάλα στην κερκίδα», καθώς είναι δεδομένο πως μπορούσαν να θέσουν βέτο στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τους πυραύλους Meteor, να μην πουλήσει στην Τουρκία ένα όπλο που αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο. Το κέρδος όμως… είναι πάνω από όλα!
Σειρά επαφών
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, εντούτοις, δεν παρατάει την προσπάθεια. Από την περασμένη Παρασκευή έχει σειρά επαφών με Βρετανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο. Μεταξύ αυτών, ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας, αρμόδιος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Λουκ Πόλαρντ, η υφυπουργός Άμυνας, αρμόδια για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας, Μαρία Ιγκλ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων Τανμανζίτ Σινγκ Ντέσι και μέλη της Επιτροπής. Σήμερα συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Τζον Χίλι, και εξήγησε πώς η πώληση τέτοιων όπλων σε έναν αλλοπρόσαλλο σύμμαχο ενέχει κινδύνους για τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Οι ανησυχίες της χώρας μας είναι εύλογες, αν αναλογιστεί κανείς την εμπρηστική ρητορική της γείτονος και τα νεοοθωμανικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για τη Γαλάζια Πατρίδα και τα… σύνορα της καρδιάς τους.
During my meeting today with Secretary of State for Defence @JohnHealey_MP at the Ministry of Defence of the United Kingdom @DefenceHQ, we had the opportunity to discuss, among other things:
The potential for cooperation in tackling regional and international security… pic.twitter.com/dJgasJQ3a3
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 25, 2025
Τις πρακτικές της Άγκυρας έχει επισημάνει η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή φόρουμ, με τους «συμμάχους» ωστόσο να αποδεικνύουν πως το κέρδος για αυτούς είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια. Η Ελλάδα λοιπόν αναζητά «αντίβαρο» και φέρεται να ασκεί πλέον ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ποιο θα είναι αυτό το αντίβαρο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτή τη στιγμή, ωστόσο, το ταξίδι και οι επαφές Δένδια έχουν πολλαπλή στόχευση, με την αναθέρμανση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών να αποτελεί κορυφαία πλέον προτεραιότητα. Ακόμη, στην ατζέντα του κ. Δένδια βρέθηκαν και εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και προγράμματα εκσυγχρονισμού, όπως των πυραυλακάτων Super Vita κλάσης Ρουσσέν και των ραντάρ Commander, προϊόντα και τα δύο της BAE Systems plc, της κορυφαίας βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας πληροφοριών.
Ευρωπαϊκή ασφάλεια
Παράλληλα, στόχος του κ. Δένδια είναι να αναδείξει την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, κάτι που επισημαίνει και ο πρωθυπουργός, με τους Βρετανούς να ευθυγραμμίζονται πλήρως προς αυτή την κατεύθυνση και να αποτελούν μία από τις χώρες που στηρίζουν τις προτάσεις για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Πάντως η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της και στη Γερμανία, αναμένοντας τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Τουρκία ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς. Ενδέχεται να έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της πώλησης των μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία; Μάλλον απίθανο, μιας και οι Γερμανοί αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα ταμεία τους και να διατηρήσουν τις γραμμές παραγωγής στην αμυντική τους βιομηχανία.
Η Ελλάδα, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και με τη στρατηγική του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος να απειλεί την εθνική της ασφάλεια, δίνει μια σημαντική μάχη για να αποτρέψει την εξαγωγή των Meteor στην Τουρκία. Η διπλωματία του Νίκου Δένδια και οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και τη Γαλλία έχουν ως στόχο την αποτροπή αυτής της πώλησης, ενώ παράλληλα η χώρα μας προχωρά σε ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας, ώστε να διασφαλίσει τη στρατηγική της θέση στην περιοχή.