Ανασχεδιάζουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας και αξιοποιούμε την τεχνολογία στο σχολείο ως μέσο εκεί που παρέχει προστιθέμενη αξία και όχι ως αυτοσκοπό
Η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που ανταποκρίνεται άμεσα στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, μας λέει η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη και υπογραμμίζει ότι ανασχεδιάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο μέσον της δεύτερης θητείας της και πλέον δέχεται ισχυρή πίεση από τη δύσκολη συγκυρία. Θα αντεπεξέλθει;
Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει και διαχειριστεί με επάρκεια δύσκολες, οριακές καταστάσεις, από την πρώτη, αλλά και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της. Θυμίζω την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τα Ελληνοτουρκικά, τη ρευστή και αβέβαιη διεθνή συγκυρία με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει το σήμα και το στίγμα της μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς και της συσπείρωσης σε κάθε δυσκολία, ενόψει της διαφύλαξης του εθνικού συμφέροντος, και έτσι οφείλουμε να κινούμαστε. Είναι πολλές και εύλογες οι προσδοκίες των πολιτών και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη σταθερότητα, αλλά και με την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου, την αλλαγή σε πολλές όψεις της καθημερινότητας. Η δεύτερη θητεία συνιστά μια ακόμα μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική πρόκληση, με έμφαση στην ολοκλήρωση δημόσιων πολιτικών, που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από την πρώτη θητεία. Για την εκπλήρωση αυτής της πρόκλησης, αλλά και των προσδοκιών των πολιτών, οφείλουμε να προχωράμε σε αυτό τον δρόμο της αλλαγής και της ανόδου, με υπευθυνότητα, σύνεση και σκληρή δουλειά.
Προ ημερών παρουσιάσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο, μαζί με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Ακαδημιών Επαγγελματικής Κατάρτισης. Πώς θα πετύχετε τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα;
Με την ίδρυση Ακαδημιών Επαγγελματικής Κατάρτισης θεσμοθετείται η συνέργεια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την παραγωγή στελεχών υψηλής εξειδίκευσης και έμφαση στις ανάγκες κάθε περιοχής της χώρας. Το Δημόσιο αναλαμβάνει την ίδρυση και τη λειτουργία της ακαδημίας, την ανεύρεση κτηριακών υποδομών και την κάλυψη των αποδοχών των εκπαιδευτών και του διοικητικού προσωπικού. Ο συνεργαζόμενος οικονομικός φορέας θα συμβάλει με την παροχή του υλικοτεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στην εξασφάλιση της πρακτικής άσκησης ή μαθητείας των καταρτιζόμενων και με οδηγούς κατάρτισης, οι οποίοι θα εγκρίνονται από το ΥΠΑΙΘΑ. Οι συνεργαζόμενοι φορείς μπορεί να είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κοινοπραξίες ή ενώσεις αυτών, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ, ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων. Η φοίτηση θα είναι εντελώς δωρεάν, η πρακτική άσκηση ή μαθητεία θα αμείβεται, οι εκπαιδευτές θα προέρχονται από το ίδιο μητρώο με τις ΣΑΕΚ, ενώ ο τίτλος σπουδών που θα αποκτούν οι απόφοιτοι θα είναι επιπέδων 3 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθείται, οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αίτηση στο ΥΠΑΙΘΑ και αυτή θα αξιολογείται. Η άδεια θα χορηγείται εφόσον πληρούν όλες τις προδιαγραφές και η συμφωνία στη βάση της οποίας θα ιδρύεται η ακαδημία θα έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης. Οι ακαδημίες θα λειτουργούν υπό μια διοικούσα επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού και έχει τριετή θητεία. Η διοικούσα επιτροπή είναι πενταμελής, με τρία μέλη από το Δημόσιο και δύο μέλη τα οποία υποδεικνύονται από τον συνεργαζόμενο οικονομικό φορέα.
Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουμε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που ανταποκρίνεται άμεσα στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, προσφέροντας παράλληλα στους νέους πραγματικές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ποιες επιπλέον παρεμβάσεις υλοποιούνται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης; Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ενίσχυση του πεδίου;
Τα τελευταία πέντε χρόνια γίνεται μια συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για τη συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με στόχο να καταστεί ισότιμη εναλλακτική διαδρομή με αυτή του πανεπιστημίου μετά το λύκειο, με σημαντικές προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης. Βελτιώνουμε την ποιότητα μέσω σύγχρονων οδηγών κατάρτισης, επικαιροποιώντας τις ήδη παρεχόμενες ειδικότητες και αναπτύσσοντας νέες σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Παρέχουμε υποστηρικτικό υλικό τόσο για τους εκπαιδευτές όσο και για τους εκπαιδευόμενους, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό στα εργαστήρια, δίνουμε τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως κατάρτιση και ενισχύουμε την κινητικότητα, καθώς πλέον δεν υπάρχουν εμπόδια στη μετακίνηση από τη μια εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη.
Επιπλέον, στοχεύοντας στην αναπτυξιακή ώθηση που μπορεί να δώσουν οι δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε περιοχές της επικράτειας με ιδιαίτερα κλαδικά και τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά και στη δημιουργία οικονομιών κλίμακος, προχωρούμε στη δημιουργία πολυδύναμων κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε στενή συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις. Στόχος μας δεν ήταν ποτέ η άκριτη συγχώνευση δομών, αλλά η πιο αποτελεσματική σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την αγορά εργασίας. Έχουμε προχωρήσει σε χαρτογράφηση του πεδίου σε ολόκληρη την επικράτεια. Η προετοιμασία για την ίδρυση των ΚΕΕΚ έγινε σε τρία επίπεδα: σε επίπεδο χρηματοδότησης, οργανωτικής δομής και διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, καθώς και των αναπτυξιακών και επενδυτικών προοπτικών κάθε περιοχής.
Παράλληλα, στοχεύοντας στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εστιάζουμε στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτών και των στελεχών της επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων, με ένα ενιαίο και σύγχρονο πλαίσιο εκπαίδευσης, που καλύπτει όλους τους εμπλεκόμενους στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. Εισάγουμε μηχανισμούς παρακολούθησης και επικαιροποίησης των Οδηγών Κατάρτισης και αναπτύσσουμε νέες ειδικότητες, στοχεύοντας στη διαρκή προσαρμογή των προγραμμάτων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αναπτύσσουμε ιδιαίτερα τον τομέα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, αναπτύσσοντας το δίκτυο των γραφείων επαγγελματικής ανάπτυξης και σταδιοδρομίας εντός των δομών επαγγελματικής κατάρτισης. Τέλος, ενισχύουμε τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στοχεύοντας στη βελτίωση του περιεχομένου των σπουδών και της οργάνωσης και της λειτουργίας τους.
Τις προηγούμενες μέρες, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Παρίσι για τη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ συναντήθηκε με ιθύνοντες εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Πώς αποτιμάτε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη;
Στη διεθνή διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη, η χώρα μας βρέθηκε στη θέση να συνδιαμορφώνει τις σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές, ως αποτέλεσμα μιας πολύ συνειδητής επιλογής του ίδιου του πρωθυπουργού και μεθοδικής δουλειάς μιας ομάδας ειδικών, που καθιστά την Ελλάδα μία από τις πρώτες χώρες που έχουν καταρτίσει συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, είμαστε μία από τις επτά χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το AI Factory, μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει η χώρα μας στο πεδίο αυτό, ενώ ενισχύει τη δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις, είμαστε στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων για τον περιορισμό των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης όσο και για την αξιοποίησή της προς όφελος της κοινωνίας.
Πόσο ψηφιακά είναι εν έτει 2025 τα ελληνικά σχολεία; Συμπεριλαμβάνεται η χρήση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτά;
Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος όπου οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα θα αξιοποιούνται για να ενισχύουν τη μαθησιακή διαδικασία, να την καθιστούν θελκτική και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα στους μαθητές μας συνιστά δομική στόχευση στην πολιτική μας.
Στον πυρήνα των πρωτοβουλιών μας βρίσκονται το Ψηφιακό Σχολείο, μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη της σχολικής εκπαίδευσης για όλους τους συντελεστές της, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, το Ψηφιακό Φροντιστήριο, ένα ψηφιακό υποστηρικτικό «εργαλείο» με εκπαιδευτικό υλικό της σχολικής ύλης, οι διαδραστικοί πίνακες, η μείωση του όγκου της γραφειοκρατίας, καθώς και τα νέα βιβλία πληροφορικής που αναδιαμορφώνουν πλήρως το μάθημα της πληροφορικής, ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών.
Η στρατηγική μας για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία δεν περιορίζεται μόνο στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων αλλά χτίζοντας πάνω σε αυτό, πάμε ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσω δυο στρατηγικών συνεργασιών με οργανισμούς και εταιρείες εγνωσμένου κύρους αναπτύξαμε προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτών πάνω σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου στη συνέχεια να καθοδηγήσουν τους μαθητές ως προς τη σωστή χρήση της, αξιοποιώντας την παραγωγικά στις τάξεις τους. Παράλληλα, σχεδιάζεται η υλοποίηση του Προσωπικού Βοηθού Τεχνητής Νοημοσύνης για τους μαθητές μας, ώστε να δέχονται εξατομικευμένη στήριξη βασισμένη στις δικές τους ανάγκες, γνώσεις και δεξιότητες. Ανασχεδιάζουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας και αξιοποιούμε την τεχνολογία στο σχολείο ως μέσο εκεί που παρέχει προστιθέμενη αξία, και όχι ως αυτοσκοπό.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Political»