Για πρώτη φορά μετά το 2015 φαίνεται να υπάρχει μια πολυεπίπεδη προσπάθεια για δημιουργία κλίματος πόλωσης και ενός πρωτόγνωρου πολιτικού περιβάλλοντος
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση ενόψει των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται για την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε περίπου 270 ακόμα πόλεις της Ελλάδας και 70 στο εξωτερικό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καθαρή εικόνα ότι αυτές οι κινητοποιήσεις θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, αφού πίσω από τον συλλογικό πόνο για την απώλεια 57 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους νέοι, αλλά και το αίτημα για απαντήσεις και απόδοση δικαιοσύνης, «στοιχίζονται» κοινωνικές διεκδικήσεις για την ακρίβεια, τους μισθούς, τα νοσοκομεία κ.ά.
Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα συλλαλητήρια, αυτή τη φορά, κάποια τουλάχιστον από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν συστηματικά να καρπωθούν πολιτικά οφέλη από τις εκτεταμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και στην προσπάθειά τους αυτή, καλλιεργούν την πόλωση και τον διχασμό. Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση είναι το ενδεχόμενο να στήσουν κάποιοι προβοκάτσιες για να δυναμιτίσουν το κλίμα.
Συνεχείς συσκέψεις
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ επισκέπτεται συχνά το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού για το επιχειρησιακό σχέδιο.
Οι συσκέψεις της ΕΛΑΣ με τη συμμετοχή και των μυστικών υπηρεσιών είναι καθημερινές και λαμβάνονται όλα τα μέτρα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν επεισόδια την ερχόμενη Παρασκευή. Επιπρόσθετα, δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ώστε να εντοπιστούν όσοι προτρέπουν τους πολίτες σε βίαιες ενέργειες κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων. Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι τυχαία, αφού για πρώτη φορά μετά το 2015 φαίνεται να υπάρχει μια πολυεπίπεδη προσπάθεια για δημιουργία κλίματος πόλωσης και ενός πρωτόγνωρου πολιτικού περιβάλλοντος.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι, παρά τη δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και παρά την εργαλειοποίηση της τραγωδίας με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει. «Το 2025 δεν είναι ούτε 2008 ούτε 2012 και θα αποτρέψουμε σθεναρά κάθε επιχείρηση διχασμού της κοινωνίας και δημιουργίας τεχνητής κρίσης στη χώρα», σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, με όπλο τη «χυδαία τοξικότητα», κάποιοι προσπαθούν να αναβιώσουν τις πλατείες των αγανακτισμένων, μόνο και μόνο για την υπηρέτηση των δικών τους στοχεύσεων και σε καμία περίπτωση προκειμένου να υπάρξει φως στην υπόθεση των Τεμπών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 24ωρα μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη, αρχής γενομένης από τους υπουργούς Επικρατείας Μάκη Βορίδη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, συγκρούονται μετωπικά με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πλεύση Ελευθερίας και σε κάθε καταγγελία που εκτοξεύουν στον δημόσιο διάλογο.
«Τα θύματα των Τεμπών είναι μόνο το προκάλυμμα»
«Όποιος πιστεύει στα σοβαρά ότι την Παρασκευή είναι ένα συλλαλητήριο χωρίς πολιτικό πρόσημο, μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΟΡΕΝ), σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι λογικό να υπάρχουν διαδηλώσεις. Είναι πολύ διαφορετικό όμως να κάνεις διαδηλώσεις για ένα πολιτικό ζήτημα και είναι πολύ διαφορετικό να χρησιμοποιείς νεκρούς ανθρώπους και οικογένειες νεκρών ανθρώπων για να μπορέσεις να ρίξεις μια κυβέρνηση. Τα θύματα των Τεμπών και οι οικογένειές τους είναι μόνο το προκάλυμμα. Το συναίσθημα του πένθους είναι το προσάναμμα», είπε ο υπουργός Υγείας.
Όπως είπε, όποιος μιλάει για ένα συλλαλητήριο που θα είναι για φόρο τιμής στους νεκρούς και τις οικογένειές τους, προφανώς ζει σε άλλη χώρα. «Αν ήταν αυτό, θα έπρεπε να πάμε όλοι. Αν πάω, θα με δείρουν; Θα με σκοτώσουν, δεν θα με δείρουν!», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ αναφερόμενος στους ψηφοφόρους της ΝΔ που θέλουν να πάνε στο συλλαλητήριο, είπε ότι «δεν ξέρουν πού πηγαίνουν. Το συλλαλητήριο έχει συγκεκριμένο κομματικό πρόσημο, είναι ένα πολιτικό γεγονός κατά της κυβέρνησης, είναι αντιμητσοτακική η διαδήλωση της Παρασκευής».
Μαρινάκης: «Χυδαίο πολιτικό παιχνίδι»
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα του κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις επιθέσεις που δέχονται από μερίδα της αντιπολίτευσης, έστρεψε τα πυρά του προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε πως «θα προσπαθήσει να καπηλευτεί την παρουσία κάποιων ανθρώπων σε αυτή τη συγκέντρωση, οι οποίοι δεν θα πάνε για καμία Κωνσταντοπούλου και για κανέναν πολιτικό αρχηγό, για να παίξει το δικό της χυδαίο πολιτικό παιχνίδι, που είναι η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, του πόνου των συγγενών και του αιτήματος της κοινωνίας για δικαιοσύνη».