Τι ισχύει με τις εγγυήσεις ασφαλείας;
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε ως «αρχικό βήμα» και «πλαίσιο συμφωνίας» τη συμβιβαστική λύση που προέκυψε από τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας του. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η επιτυχία της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι μία αρχή, δεν είναι παρά μία συμφωνία-πλαίσιο», ανέφερε σε δηλώσεις του από το Κίεβο, επισημαίνοντας πως μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για την εξασφάλιση μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι μία μεγάλη επιτυχία ή απλώς να εξαφανιστεί», εξήγησε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας πως το μέλλον της εξαρτάται από τις συνομιλίες που θα έχει με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο ελπίζει να συναντήσει την Παρασκευή.
Ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε πως σκοπεύει να ρωτήσει τον Τραμπ ευθέως αν σχεδιάζει να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Αναφερόμενος σε προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα έπρεπε να επιστρέψει τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει λάβει από τις ΗΠΑ, ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει «να επιστρέψουμε ούτε 10 σεντς».
Όταν ρωτήθηκε από το BBC αν θα αποχωρούσε από τη συμφωνία σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν παρείχε τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει, ο Ζελένσκι απάντησε: «Θέλω να βρούμε έναν δρόμο προς το ΝΑΤΟ ή κάτι αντίστοιχο». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «αν δεν έχουμε εγγυήσεις ασφαλείας, δεν θα έχουμε κατάπαυση του πυρός, τίποτα δεν θα λειτουργήσει, τίποτα».
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμίγκαλ, ανέφερε ότι η ουκρανική συμμετοχή στο επενδυτικό ταμείο θα αντιστοιχεί στο 50% των μελλοντικών εσόδων από την «αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων» της χώρας.
«Οι ΗΠΑ θα κάνουν, επίσης, αντίστοιχες εισφορές», δήλωσε ο Σμίγκαλ, διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα αυτά θα διοχετευτούν στην ανάπτυξη, την ανοικοδόμηση και την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμη προβεί σε δημόσιο σχολιασμό σχετικά με το θέμα.
Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για το αν μια πρόσκληση στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε νόημα, δεδομένων των δηλώσεων του Ζελένσκι ότι η συμφωνία για τα ορυκτά δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Αν ο ουκρανός ηγέτης λέει ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, δεν καταλαβαίνω γιατί μια πρόσκληση θα είχε νόημα», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.
«Υπάρχει προσδοκία ότι ο ερχομός του θα γίνει για να αναγνωρίσει μια τελική θέση (για τη συμφωνία για τα ορυκτά) και εκείνος δεν έχει μια τελική θέση με βάση τα λεγόμενά του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.