Στο Μαξίμου ελπίζουν ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας να πάρει αποφάσεις για την άμυνα και την ανάπτυξη της ΕΕ που θα λύσουν τα χέρια του πρωθυπουργού
Η εκλογική επιτυχία του Φρίντριχ Μερτς στη Γερμανία ήταν ιδιαίτερα καλοδεχούμενη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο επόμενος καγκελάριος της χώρας είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει αρκετά καλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το CDU/CSU ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Την ώρα που οι γεωπολιτικές αναταράξεις είναι ραγδαίες, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως η Ευρώπη πρέπει να βγει από τον λήθαργο στον οποίο βρίσκεται, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προτάξει την ασφάλειά της σε όλα τα επίπεδα.
Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει πρωταγωνιστήσει με τις απόψεις του για ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, που θα αφαιρέσει σημαντικό ποσό από τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς των κρατών, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν τεράστια ποσά. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει τονίσει πως η Ευρώπη θα πρέπει να εκφράζεται με «ενιαία φωνή».
Δίαυλος επικοινωνίας
Στην ελληνική κυβέρνηση προσδοκούν ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας να πάρει αποφάσεις για την άμυνα και την ανάπτυξη της ΕΕ στην κατεύθυνση που επιθυμεί η Ελλάδα. Πρώτα από όλα, για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Αυτή η απόφαση θα έλυνε σε σημαντικό βαθμό τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θα μπορούσε να προχωρήσει σε περισσότερες παροχές, αλλά κυρίως σε μειώσεις φόρων, σε μια δύσκολη πολιτικά συγκυρία για το Μέγαρο Μαξίμου.
Το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με τη γερμανική καγκελαρία, αλλά και ότι ο Φρίντριχ Μερτς ανήκει στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα με τη ΝΔ, ενισχύουν επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τη δυνατότητα καλύτερης συνεννόησης Αθήνας – Βερολίνου.
Το Μαξίμου ποντάρει κυρίως στο γεγονός ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί πλέον να πάρει κρίσιμες αποφάσεις μετά την επιθετική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνομιλεί με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία ερήμην όλων και διαμηνύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Το ταξίδι στο Βερολίνο
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζονται εδώ και καιρό, έχουν άριστη πολιτική και προσωπική σχέση. Η τελευταία συνάντησή τους ήταν στις 18 Ιανουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός ταξίδεψε το Βερολίνο, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς συζήτησαν τότε για θέματα αμοιβαίου και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δίνοντας έμφαση στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενο της συζήτησης εκείνη την περίοδο ήταν και το προεκλογικό πρόγραμμα του CDU -το οποίο έχει αρκετά κοινά σημεία με το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη-, όπως και η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία της ψηφιοποίησης του κράτους και την ελληνική επιτυχία σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, όπως έλεγαν τότε κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν και απόψεις για την ευρωπαϊκή άμυνα, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά πρότζεκτ κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, όπως η ευρωπαϊκή αεράμυνα.
Ο πρωθυπουργός τότε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Table Τoday» είχε δηλώσει:
«Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε στο Βερολίνο ως ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και για να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα του Φρίντριχ Μερτς για να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για εμάς να προσθέσουμε άλλο ένα μέλος της πολιτικής μας οικογένειας στην ομάδα των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ήδη διαθέτουμε την πλειοψηφία»
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει:
«Ασφαλώς, όμως, η Γερμανία ως η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τη συνολική ευρωπαϊκή μας ατζέντα. Έχουμε θέσει πολύ σαφείς προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και, βεβαίως, η πλήρης ευθυγράμμιση μεταξύ της Γερμανίας και των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει και ως ΕΛΚ είναι πολύ σημαντική. Επομένως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ»
Για τη σχέση του με τον Μερτς είχε πει στην ίδια συνέντευξη: «Δεν είναι δουλειά μου -θέλω να είμαι πολύ σαφής- να πω στον γερμανικό λαό ποιον πρέπει να ψηφίσει. Αλλά είναι δουλειά μου ως ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να υποστηρίξω τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την καγκελαρία της Γερμανίας και να μοιραστώ με το ακροατήριό σας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την εμπειρία μου και γιατί αυτό που πιστεύω ότι θέλει
να κάνει στη Γερμανία είναι, κατά μία έννοια, κατά την πεποίθησή μου, οι σωστές πολιτικές για τη Γερμανία».
Το τηλεφώνημα
Αμέσως μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. Ο κ. Μητσοτάκης συγχάρηκε τον Μερτς για την εκλογική του νίκη, η οποία, όπως τόνισε, είναι σημαντική για την πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη. Πλέον η Αθήνα προσδοκά μια στενή συνεργασία με τη Γερμανία σε όλα τα επίπεδα, όπως συμβαίνει και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες