Η επόμενη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη
Η Κέιτ Μίντλετον φαίνεται να προετοιμάζεται σταδιακά για τον μελλοντικό της ρόλο ως βασίλισσα της Αγγλίας, καθώς τα τελευταία 13 χρόνια, οι υποχρεώσεις της εντός της βασιλικής οικογένειας έχουν πολλαπλασιαστεί.
Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, η Κέιτ πρόκειται να γίνει η πρώτη πριγκίπισσα της Ουαλίας που θα εκδώσει τα δικά της βασιλικά διατάγματα (royal warrants). Η 43χρονη πριγκίπισσα, που επανέρχεται σταδιακά στα δημόσια καθήκοντά της μετά τη μάχη της με τον καρκίνο, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ορισμένες από τις αγαπημένες της εταιρείες, απονέμοντάς τους αυτήν την υψηλού κύρους διάκριση.
Το βασιλικό διάταγμα διορισμού (royal warrant of appointment) αποτελεί έναν θεσμό που απονέμεται σε επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που προμηθεύουν τη βασιλική οικογένεια με προϊόντα ή υπηρεσίες. Η διάρκεια της τιμητικής αυτής αναγνώρισης μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια, ενώ οι κάτοχοί της αποκτούν το δικαίωμα να φέρουν το βασιλικό έμβλημα στα προϊόντα τους.
Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το πότε ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα ξεκινήσουν την απονομή των βασιλικών διαταγμάτων, πηγές κοντά στην Κέιτ αποκάλυψαν στους Times του Λονδίνου πως εκείνη έχει την επιθυμία να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς θέλει να αναδείξει τη βρετανική δεξιοτεχνία και βιομηχανία.
Μεταξύ των εταιρειών που θεωρούνται πιθανές να τιμηθούν με βασιλικό διάταγμα από την πριγκίπισσα είναι κορυφαίοι οίκοι μόδας, όπως οι Alexander McQueen, Jenny Packham, Catherine Walker και Mulberry. Η τελευταία πριγκίπισσα της Ουαλίας που είχε εκδώσει βασιλικά διατάγματα ήταν η βασίλισσα Μαρία του Τεκ, η οποία ξεκίνησε αυτήν την πρακτική πριν από την άνοδο του συζύγου της, βασιλιά Γεωργίου Ε’, στον θρόνο το 1910.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, πάνω από 800 εταιρείες διατηρούν σήμερα βασιλικά διατάγματα. Αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από μικρές επιχειρήσεις και τεχνίτες έως διεθνείς πολυεθνικές, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που εκτείνονται από καθαριστήρια και ιχθυοπωλεία έως γεωργικά μηχανήματα και λογισμικό υπολογιστών.
Ο βασιλιάς Κάρολος είχε ξεκινήσει την απονομή βασιλικών διαταγμάτων ως πρίγκιπας της Ουαλίας το 1980, όμως το προνόμιο αυτό δεν είχε επεκταθεί στην τότε σύζυγό του, πριγκίπισσα Νταϊάνα. Τον Δεκέμβριο που πέρασε, ανακοινώθηκε πως ο βασιλιάς είχε απονείμει εκ νέου βασιλικά διατάγματα σε 386 επιχειρήσεις που προηγουμένως είχαν τιμηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ, συμπεριλαμβανομένων γνωστών εμπορικών σημάτων όπως οι John Lewis, Heinz και Nestle.
Παράλληλα, η βασίλισσα Καμίλα διόρισε επτά νέους κατόχους βασιλικών διαταγμάτων, μεταξύ των οποίων η προσωπική της κομμώτρια Jo Hansford, ο διάσημος σχεδιαστής καπέλων Philip Treacy, καθώς και οι σχεδιάστριες μόδας Anna Valentine και Fiona Clare. Ωστόσο, κάποιες εταιρείες, όπως η Unilever και η Cadbury, δεν διατήρησαν τα βασιλικά τους διατάγματα υπό τη βασιλεία του Καρόλου.
Η επόμενη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, στη νότια Ουαλία, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Δαβίδ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασιλικό ζεύγος επέλεξε να ταξιδέψει με τα τρία τους παιδιά στο νησί Μουστίκ της Καραϊβικής κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να μην παραστούν στα φετινά βραβεία BAFTA.