Εξήγησε ότι εάν υπήρχε ο οργανισμός θα είχε γίνει διαφορετική διαχείριση
Η διαχείριση του χώρου μετά το τραγικό ατύχημα στα Τέμπη ήταν απολύτως ανεπαρκής, ωστόσο, αυτό δεν υποδεικνύει την ύπαρξη κεντρικού σχεδίου ή εντολής για απόκρυψη στοιχείων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΣΑΜ. Στην ίδια τοποθέτηση, ανέφερε ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη για πολιτική παρέμβαση, προσθέτοντας πως «κανένας δεν σήκωσε το τηλέφωνο για να παρέμβει». Ανέφερε επίσης ότι, παρά την κακή διαχείριση, κανείς δεν έχει διαπιστώσει κάποια οργανωμένη προσπάθεια να κρυφτούν αποδείξεις.
Μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή του Mega, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση ή εκπαίδευση για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ότι οι εμπλεκόμενοι δεν γνώριζαν πώς να το εφαρμόσουν.
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι έρευνες της Επιτροπής ανέδειξαν την απώλεια κρίσιμων στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν απαντήσει στο ερώτημα αν υπήρχε παράνομο φορτίο.
Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως η διαχείριση του χώρου μετά το δυστύχημα ήταν τελείως ακατάλληλη.
Η Επιτροπή, κατά τις έρευνές της, διαπίστωσε ότι σημαντικά στοιχεία χάθηκαν, τα οποία θα μπορούσαν να διευκρινίσουν αν υπήρχε παράνομο φορτίο.
«Η Επιτροπή δεν βρήκε καμία ένδειξη για κεντρικό σχεδιασμό που να οδήγησε σε μια απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων. Κανείς δεν μας κατέθεσε κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι τόσο εκείνος όσο και τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν πως υπήρξε πλήρης άγνοια και έλλειψη ετοιμότητας: «Δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης γνωστό στους εμπλεκόμενους ούτε πρωτόκολλα για τέτοιου είδους καταστάσεις».
Επιπλέον, πρόσθεσε πως η έλλειψη κατάλληλων γνώσεων και προετοιμασίας είχε ως αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστεί σωστά μια τόσο σοβαρή κρίση.
«Δεν βρήκε η Επιτροπή έναν κεντρικό σχεδιαστή ο οποίος διέταξε ένα “μπάζωμα” για να κρυφτούν στοιχεία – κανένας δεν έχει καταθέσει κάτι τέτοιο σε εμάς», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου
Είπε ακόμη ότι προσωπική του άποψη αλλά και άποψη των μελών της Επιτροπής είναι ότι υπήρξε «παντελής άγνοια, δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης που να το γνωρίζουν και να το εφαρμόζουν, δεν υπήρχαν πρωτόκολλα για τέτοιες συγκρούσεις».
«Υπήρχε παντελής έλλειψη γνώσεων και σχεδίου για να αντιμετωπιστεί κάτι τόσο τραγικό», είπε ακόμη.
«Δεν υπήρχε κεντρική εντολή για το μπάζωμα. Υπήρχε άγχος και αγωνία να αποκατασταθεί ο χώρος», επισήμανε και εξήγησε ότι αν υπήρχε τότε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν θα είχε γίνει το μπάζωμα.
Σε ερώτημα για το αν υπήρχε πολιτική παρέμβαση για το μπάζωμα, τόνισε ότι δεν βρήκε ο ίδιος πολιτική παρέμβαση, αλλά δεν ήταν και ο ίδιος δέκτης πολιτικής παρέμβασης.
Αναφέρθηκε ακόμη στον σταθμάρχη που ήταν άπειρος και ήταν μόνος σε βραδινή βάρδια σε έναν δύσκολο σταθμό του δικτύου. Ο σταθμάρχης είχε κάνει δεκάδες επικοινωνίες από τον ασύρματο μέσα σε μία ώρα ενώ είχε να διαχειριστεί και μικρότερα ζητήματα, όπως έναν άνθρωπο που ήταν στις γραμμές και κινδύνευε.
«Ενώ υπήρχε οδηγία να κάνει αυτόματα τη χάραξη, όπως είχε κάνει τις προηγούμενες νύχτες, την έκανε χειροκίνητα και ξέχασε το κλειδί στη λάθος κατεύθυνση», είπε.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον μηχανοδηγό και όσα έπραξε ή δεν έπραξε. Βάσει του πρωτοκόλλου έπρεπε ο μηχανοδηγός να επαναλάβει την εντολή, όπως γίνεται και στην επικοινωνία στα αεροσκάφη, αλλά δεν το έκανε. Από τη στιγμή που είχε την εντολή να κινηθεί σε γραμμή ανόδου, ήταν υποχρεωμένος να ακινητοποιήσει το τρένο και να ειδοποιήσει τον σταθμάρχη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι ήταν συνηθισμένο οι μηχανοδηγοί να κινούνται στην «ανάποδη» γραμμή λόγω βλάβης ή άλλων αιτιών – ήταν μια «συνηθισμένη πρακτική, όπως ήταν συνηθισμένη να μην ακολουθείται αυστηρά το πρωτόκολλο».
Εμείς δεν βρήκαμε καμιά ένδειξη ότι χάθηκαν αυτά τα 11 λεπτά, είπε ακόμη ο πρόεδρος και μετέφερε όσα είπαν οι συνάδελφοι του μηχανοδηγού της εμπορικής: «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πώς ένας τόσο έμπειρος μηχανοδηγός έκανε αυτό το λάθος».
Περνώντας στο ζήτημα της έκρηξης και τι την προκάλεσε, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι το ζήτημα απασχόλησε την Επιτροπή. Τα στοιχεία που είχαμε, πρόσθεσε, είναι η δειγματοληψία που έγινε 29 ημέρες μετά, η κατάσταση στην οποία ήταν μετά το δυστύχημα τα βαγόνια και τα βίντεο. Με βάση αυτά και με τη βοήθεια ειδικών έδωσε το πιθανότερο δυνατό σενάριο.
Αυτό είναι, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, «η ύπαρξη ενός εύφλεκτου υλικού, περίπου 2,5 τόνων» και η βεβαίωση καθηγητή του ΑΠΘ που λέει ότι «τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να έχουν προκαλέσει» την έκρηξη. Σε ερώτημα πού ήταν αυτή η ποσότητα υλικού, δεν θέλησε να δώσει απάντηση εξηγώντας ότι ήταν κάποιο «πτητικό εύφλεκτο υλικό».