Σκηνικό από μετα-αποκαλυπτική ταινία θυμίζει το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό Λήδα-Μαρία, στην περιοχή της Θέρμης.
Οι τοίχοι είναι ξεφλουδισμένοι, φαγωμένοι από την υγρασία, με μεγάλες ρωγμές που φαίνονται στη επιφάνεια τους. Το έδαφος έχει υποχωρήσει σε αρκετά σημεία, λόγω καθιζήσεων. Σπασμένα πλακάκια, θραύσματα τσιμέντου και διαλυμένες επιφάνειες συμπληρώνουν την εικόνα.


Γύρω από κάποιες εισόδους υπάρχουν κόκκινες κορδέλες που προειδοποιούν για την απαγόρευση διεύλεσης, λόγω του κινδύνου πτώσης. Οι πόρτες και τα κάγκελα είναι σκουριασμένα.


Η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα. Αν και θα έπρεπε να σφύζει από δημιουργία, να πάλλεται από έμπνευση, να λειτουργεί ως ένα ζωντανό κύτταρο τέχνης τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες της χώρας μας, μοιάζει εγκαταλελειμμένο, με τα μαθήματα ωστόσο να γίνονται κανονικά και με τους φοιτητές να αναγκάζονται να τα παρακολουθούν σε αυτό το περιβάλλον.


Να σημειωθεί ότι στη διεύθυνση αυτή στεγάζονται: To Εργαστήριο Χαρακτικής, το 1ο, 3ο και 5ο Εργαστήρια Ζωγραφικής, η αίθουσα Θεωρητικών μαθημάτων, ο εργαστηριακός χώρος κατασκευών ξύλου και γραφεία καθηγητών.

Δεσμεύσεις για αποκατάσταση
Παρ΄ όλα αυτά, οι πρυτανικές αρχές τονίζουν πως είναι προτεραιότητα τους η επίλυση των κτιριακών προβλημάτων της Σχολής. Το συγκριμένο κτίριο αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, δήλωσε στην Karfitsa o αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουσενίδης, όμως με το πέρασμα των ετών επιδεινωνόταν σταδιακά. «Το πιο έντονο πρόβλημα εμφανίστηκε πριν από περίπου εννέα μήνες. Προσπαθήσαμε να τρέξουμε άμεσα χρηματοδότηση, η οποία πέρσι το Σεπτέμβριο εγκρίθηκε και έκτοτε προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς για την αποκατάσταση των προβλημάτων», είπε.
«Πιθανότατα υπήρχε κακοτεχνία. Η θεμελίωση του κτιρίου είναι αρκετά καλή, όμως έγινε σε μία περιοχή που υπάρχει υπεράντληση υδάτων στο υπέδαφος, οπότε δημιουργούνται κενά. Όταν λοιπόν εμφανίζονται κενά στο υπέδαφος προκύπτουν οι καθιζήσεις»

Στα σημεία που έχουν θεωρηθεί επικίνδυνα οι πρυτανικές αρχές έχουν τοποθετήσει κορδέλες για να μην πλησιάζει κανείς. Παρά ταύτα, φοιτητές τονίζουν ότι ίσως να μην είναι και το πιο ασφαλές μέτρο. «Αν σκιστεί από τον αέρα, ή από οποιονδήποτε άλλο λόγο, η προστατευτική κορδέλα, πώς θα αντιληφθεί κάποιος ότι είναι επικίνδυνο να πλησιάσει το σημείο;», διερωτώνται.

Ενθαρρυντικές οι δοκιμές – Μέχρι το Πάσχα η μελέτη
Προς το παρόν έχουν γίνει κάποιες δοκιμές για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στις εργασίες, ώστε να βεβαιωθούν ότι θα βοηθήσουν να μην εμφανιστεί ξανά αντίστοιχο πρόβλημα. «Προχωράμε σε κάποιες δοκιμές για την ενίσχυση του υπεδάφους και ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Άπαξ και γίνουν οι διεργασίες δεν υπάρχει ο φόβος ότι θα δημιουργηθούν ξανά αντίστοιχα προβλήματα, γιατί αυτό το υλικό, το οποίο δοκιμάζουμε αυτή τη στιγμή, είναι τέτοιο ώστε να προλάβουμε περαιτέρω καθίζησης.
Έχουν γίνει λοιπόν κάποιες δοκιμές στο υπόγειο, εκεί όπου ήταν ο υποσταθμός της ΔΕΗ και είδαμε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της αντοχής του εδάφους. Οπότε δεν θα έχουμε ξανά πρόβλημα. Τώρα θα γίνουν και στο λεβητοστάσιο, καθώς εκεί υπάρχουν βαριά αντικείμενα», σημείωσε ο αντιπρύτανης.
Το χρονοδιάγραμμα δείχνει πως μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, υπογραμμίζει ο αντιπρύτανης και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου.


«Δεν υπάρχει κίνδυνος»
Παρά το γεγονός ότι η εικόνα του κτιρίου προκαλεί ανασφάλεια, ο κ. Κουσενίδης υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει επικινδυνότητα για τους φοιτητές. Τα μαθήματα γίνονται κανονικά γιατί από έλεγχο που έχει κάνει η τεχνική υπηρεσία δεν υπάρχουν στατικά προβλήματα» και πρόσθεσε ότι «παρατηρώ ότι έχουμε μόνο προβλήματα με νερά που μπαίνουν μέσα όταν βρέχει, αλλά για το συγκεκριμένο πρόβλημα θα ξεκινήσουμε τώρα κάποιες γεωτεχνικές μελέτες, για να δούμε πώς μπορεί να διορθωθεί και αυτό άμεσα».








