Τι περιέχουν οι 178 σελίδες της έκθεσης
Μετά από εκτεταμένες έρευνες μηνών, η επιτροπή του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δημοσιοποίησε το πόρισμά της, επιχειρώντας να φωτίσει τις συνθήκες της σιδηροδρομικής τραγωδίας που σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη.
Στις 178 σελίδες της έκθεσης, ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών παρουσιάζει λεπτομερώς τους παράγοντες που συνέβαλαν στο δυστύχημα. Το πόρισμα περιλαμβάνει αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφικό υλικό, διαγράμματα, προσομοιώσεις και επιστημονικά δεδομένα.
Ανάμεσα στα ευρήματα αναφέρονται η διαχρονική έλλειψη προσοχής στον σιδηροδρομικό τομέα, τα ανθρώπινα σφάλματα, καθώς και σοβαρές παραλείψεις στη συντήρηση των υποδομών.
Ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι η προέλευση της πυρόσφαιρας που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση από εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίστηκε άγνωστης προέλευσης καύσιμο, ενώ εκτιμάται ότι από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 5 έως 7 άνθρωποι.
Την παρουσίαση του πορίσματος πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Σιδηροδρομικού Τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο επικεφαλής του τμήματος διερευνήσεων, Κώστας Καπετανίδης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης, Bart Accou και Fabrizio Carpinelli, που εκπροσωπούν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA).
Το πρωί, το πόρισμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην αγγλική γλώσσα, ενώ αναμένεται σύντομα και η ελληνική εκδοχή του.
Ο Χρήστος Παπαδημητρίου διευκρίνισε σε δηλώσεις του (Mega) ότι «δεν υπάρχει κεντρική εντολή για το μπάζωμα» και ότι «δεν βρήκα καμία ένδειξη πολιτικής παρέμβασης […], κανείς δεν πήρε τηλέφωνο να μου πει “κάνε αυτό ή εκείνο”».
Επιπλέον, τόνισε πως «αν θέλαμε να κρύψουμε κάτι, δεν θα είχαμε φέρει τους πιο ειδικούς ανθρώπους στην Ευρώπη για να διερευνήσουν το δυστύχημα».
Αναφερόμενος στις εργασίες αποκατάστασης μετά το δυστύχημα, υποστήριξε ότι «όσοι πήγαν εκεί, βλέπεις ένα άγχος και μια αγωνία να αποκατασταθεί ο χώρος […] Ίσως είχαν στο μυαλό τους ότι πρέπει να αποκατασταθεί η κυκλοφορία […] Το αντιμετώπισαν σαν τροχαίο δυστύχημα».
Έκανε, επίσης, λόγο για την ανεπαρκή εμπειρία του σταθμάρχη, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να αναλάβει μόνος του τη διαχείριση μιας τόσο απαιτητικής βάρδιας με μόλις έναν μήνα υπηρεσίας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σύμφωνα με το πόρισμα, πιθανότατα ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας έκανε κρίσιμο λάθος.
«Η διαχείριση μετά το δυστύχημα έγινε εντελώς λανθασμένα. Από εκεί και πέρα η επιτροπή διαπίστωσε πως χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία, δεν μπόρεσε να βρει κάποιον περίφημο κεντρικό σχεδιαστή που διέταξε μπάζωμα ή να κρυφτούν στοιχεία. Η άποψή μου ήταν ότι υπήρχε μία παντελής άγνοια. Δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης που να το γνωρίζουν και να το εφαρμόσουν, δεν υπήρχαν πρωτόκολλα για τέτοιες συγκρούσεις. Υπήρχε παντελής έλλειψη γνώσης και σχεδίου για να αντιμετωπιστεί κάτι τόσο τραγικό», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι δεν έγιναν λάθη σε πολιτικό επίπεδο», ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση τη μόνη κατηγορία που θέλει να αποκρούσει είναι αυτή περί συγκάλυψης», προσθέτοντας:
«Η κατηγορία αυτή -της συγκάλυψης- καταρρίπτεται από το πόρισμα, το οποίο αναφέρει ρητά πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας δεν έδιναν εντολές».
Τα βασικά σημεία του πορίσματος για τα Τέμπη
- Στο επίκεντρο της παρουσίασης τέθηκαν τα αίτια που οδήγησαν στο δυστύχημα στα Τέμπη και αφορούν τα ζητήματα ασφαλείας, τις ανθρώπινες ευθύνες, αλλά και τις διαχρονικές αδυναμίες του σιδηρόδρομου, εξαιτίας των ελλείψεων σε πόρους, σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κονδύλια.
- Αναφορικά με την έκρηξη, οι ερευνητές του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είπαν πως από την έρευνα θεωρούν «εξαιρετικά απίθανο» τα έλαια σιλικόνης να προκάλεσαν την πυρόσφαιρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ότι «προσομοιώσεις και εκθέσεις ειδικών υποδεικνύουν την παρουσία αγνώστου καυσίμου», γι’ αυτό και έχει ζητηθεί περαιτέρω διερεύνηση από εγκεκριμένα πανεπιστήμια.
- Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, ενώ από την έκρηξη και τη φωτιά έχασαν τη ζωή τους 5-7 άτομα.
- Αναφορικά με τα όσα έγιναν μετά το δυστύχημα, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ διαπιστώνει πως δεν έγινε εφαρμογή επιχειρησιακής περιμέτρου καθώς και σωστή χαρτογράφηση του χώρου διερεύνησης, κάτι που οδήγησε σε απώλεια πληροφοριών απαραίτητων για την κατανόηση των αιτιών και των παραγόντων του ατυχήματος.
- Τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν, επίσης, σε ανθρώπινα λάθη, σε σημαντικά «κενά» σε προσωπικό και ελέγχους. Επισημάνθηκε, δε, ότι όσοι καθυστέρησαν τη σύμβαση 717 από την ανώτερη ηγεσία έχουν συντελέσει αποφασιστικά στην τραγωδία και στον θάνατο των παιδιών.
- Σε σχετική ερώτηση αργότερα, σε ό,τι αφορά την 717, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε: «Δεν είναι σκοπός της έρευνάς μας η διερεύνηση της 717, αλλά, αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, όλοι αυτοί που καθυστέρησαν την 717 και δεν μιλάμε για τους κατηγορούμενους, τα απλά στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά μιλάμε για την ανώτερη ηγεσία, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στο να σκοτωθούν αυτά τα παιδιά».
- Στόχος, σύμφωνα με τα στελέχη του Οργανισμού, είναι το πόρισμα να συμβάλει στην αποτροπή αντίστοιχων δυστυχημάτων στο μέλλον, αλλά και στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα μας.
Δείτε ΕΔΩ όλο το πόρισμα για τα Τέμπη