Οι επτά άξονες της στρατηγικής του αρχηγού ΓΕΝ για προμήθεια νέων μονάδων και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις, το Πολεμικό Ναυτικό χαράσσει ρότα προς το μέλλον με στόχο τον εκσυγχρονισμό του, ο οποίος φυσικά περνάει μέσα από την απόκτηση νέων μονάδων και οπλικών συστημάτων αλλά και την αναβάθμιση των παλαιών. Κεντρικοί στόχοι στο «Σχέδιο Πλου 2025» που χάραξε ο πολύπειρος αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, είναι η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου μας και η διατήρηση της αποτρεπτικής του ισχύος. Με απλά λόγια, η δημιουργία ενός ισχυρού και σύγχρονου Πολεμικού Ναυτικού, ικανού να προβάλει αξιόπιστη ναυτική ισχύ και αποτροπή στις περιοχές γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας.
Άλλωστε, οι εύθραυστες ισορροπίες στην Ανατολική Ευρώπη, οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και η εκπεφρασμένη στην πράξη επιθετική τακτική της Άγκυρας καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Το σχέδιο
Η στρατηγική του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Δημήτριου-Ελευθέριου Κατάρα, για την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού βασίζεται σε μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ προμήθειας νέων μονάδων και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων. Το «Σχέδιο Πλου 2025» καθορίζει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με κεντρικούς άξονες:
- Προμήθεια νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων.
- Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων.
- Απόκτηση νέων υποβρυχίων και ανθυποβρυχιακών συστημάτων.
- Παραλαβή και επιχειρησιακή εκμετάλλευση των ιπτάμενων μέσων.
- Υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως τα μη επανδρωμένα συστήματα και η κυβερνοασφάλεια.
- Επένδυση σε τεχνολογικές λύσεις και καινοτομία.
- Αναβάθμιση ναυτικών βάσεων και υποδομών.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής του ναυτικού Επιτελείου, η εν λόγω προσέγγιση, πέραν του προφανούς οφέλους στην επιχειρησιακή αξία του ΠΝ, θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Το ΠΝ δεν μπορεί να αποτελέσει απλώς καταναλωτή οπλικών συστημάτων. Είναι απαραίτητη η σύνδεση των αναγκών του με την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύστημα anti-drone Κένταυρος της ΕΑΒ», αναφέρει ο κ. Κατάρας.
Τα προγράμματα Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η απόκτηση τριών νέων φρεγατών FDI HN, οι γνωστές Belh@rra, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση και για μια τέταρτη πλήρως ψηφιακή φρεγάτα. Θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού στόλου και θα ενισχύσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Διαθέτουν:
- Προηγμένο σύστημα αεράμυνας (ASTER 30) για την προστασία μεγάλων περιοχών.
- Σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου τελευταίας τεχνολογίας.
- Σύγχρονα ηλεκτρονικά και αισθητήρες για αυξημένη επιτήρηση.
- Ικανότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας τη συνεργασία με άλλες μονάδες του Στόλου.
Η πρώτη φρεγάτα, η F 601 «Κίμων», θα παραδοθεί το 2025 και οι άλλες δύο μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Παράλληλα με την προμήθεια νέων πλοίων ο αντιναύαρχος Κατάρας έχει δώσει έμφαση στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO κλάσης «Ύδρα». Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Αντικατάσταση των ραντάρ και των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
- Αναβάθμιση των συστημάτων μάχης και αυτοπροστασίας.
- Βελτίωση της ανθυποβρυχιακής ικανότητας με σύγχρονα sonar. Ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN αναμένεται να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους για τουλάχιστον 15-20 χρόνια. Στην κορυφή της ατζέντας του αρχηγού ΓΕΝ είναι και η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις με στόχο να παραμείνει η Ελλάδα κυρίαρχη στον «αθόρυβο» πόλεμο.
Νέα στρατηγικά όπλα
Η απόκτηση των κορυφαίων ελικοπτέρων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, των αμερικανικών MH-60R Romeo, έχουν εκτοξεύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στόλου, με την ηγεσία του ΓΕΝ να στοχεύει πλέον στην απόκτηση νέων σύγχρονων υποβρυχίων αλλά και στον εκσυγχρονισμό των κορυφαίων 214 κλάσης «Παπανικολής», τα οποία βάζουν και νέα στρατηγικά όπλα στη φαρέτρα τους, όπως οι τορπίλες βαρέος τύπου SeaHake Mod 4, οι οποίες θα προσδώσουν στα υποβρύχια αυξημένη ισχύ πυρός και ικανότητα ακριβούς πλήγματος σε μεγάλες αποστάσεις.
Η στρατηγική του αρχηγού ΓΕΝ περιλαμβάνει και την ενίσχυση των ναυτικών βάσεων ώστε να μπορούν να φιλοξενούν τις νέες μονάδες επιφανείας και να υποστηρίζουν τις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Παράλληλα, η ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η βελτίωση των εγκαταστάσεων συντήρησης θα αυξήσουν την ετοιμότητα του στόλου. Όπως τονίζει ωστόσο ο αντιναύαρχος Κατάρας, εκεί που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι στη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. «Για να συνεχίσει ο ανθρώπινος παράγοντας να συνιστά ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος και το σημαντικότερο οπλικό σύστημα οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε, να υποστηρίξουμε και να εμπνεύσουμε το προσωπικό. Τα πλοία και οι υπηρεσίες μας δεν είναι παρά μόνο “άψυχα σκαριά”, αν δεν επιβαίνει ο κόσμος μας, τα στελέχη μας. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι στη σύγχρονη εποχή το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στους νέους. Έχουμε υποχρέωση να αναστρέψουμε αυτή την τάση και να το καταστήσουμε περισσότερο ελκυστικό για τη νέα γενιά».
Στόχος και προϋποθέσεις
Η ενίσχυση του στόλου με νέες φρεγάτες, η βελτίωση των ανθυποβρυχιακών ικανοτήτων και η επένδυση στις υποδομές διασφαλίζουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να αποτελεί έναν αξιόπιστο πυλώνα άμυνας και αποτροπής για την Ελλάδα.
Η εφαρμογή αυτών των στρατηγικών έχει στόχο όχι μόνο την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας αλλά και την καλύτερη προετοιμασία του ναυτικού για μελλοντικές αποστολές, με έμφαση στην τεχνολογία και στην καινοτομία. Η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής καταδεικνύει τη δέσμευση του αρχηγού ΓΕΝ και του Πολεμικού Ναυτικού να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας. Ωστόσο, η επιτυχία αυτών των προσπαθειών εξαρτάται από την αδιάκοπη υποστήριξη των απαραίτητων πόρων, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού και τη διατήρηση της συνεργασίας με συμμάχους και εταίρους σε διεθνές επίπεδο.