Εδώ και αρκετό καιρό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που εξελίσσεται παγκοσμίως, αναζητούνται εμπορευματικοί διάδρομοι που να μπορούν να παράσχουν ασφάλεια και αποδοτικότητα.
Η Ελλάδα, με τα επιμέρους χαρακτηριστικά της (μικρή εσωτερική αγορά, ιδιάζουσα γεωγραφική θέση), θα μπορούσε αναμφίβολα να διαδραματίσει σημαντικά πιο ενεργό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια οι μακροοικονομικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας είναι θετικοί, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών οραματίζεται την αυτονομία των Περιφερειών και Τοπικών Αρχών και την ισόρροπη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή τους ανάπτυξη.
Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ στον Νομό της Φθιώτιδας, όπου θα αναρωτιόταν κανείς αν, εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης και του πληθυσμού του, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό-ενεργό ρόλο στη διακίνηση και διάθεση προϊόντων.
Η Περιφερειακή Ενότητα της Φθιώτιδας με κέντρο αναφοράς της την πρωτεύουσα του νομού, τη Λαμία, είναι ένας τόπος ιδιαιτέρως ευνοημένος γεωγραφικά, εφόσον βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, ο οποίος όμως στατιστικά δεν έχει επιτύχει την αναμενόμενη ανάπτυξη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας πολεοδόμος Δοξιάδης, κατά τη δεκαετία του 1960, πρότεινε τη μεταφορά και τη λειτουργία της διοικητικής πρωτεύουσας της Ελλάδας στην περιοχή της Λαμίας, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη την κεντροβαρική της θέση στον ελληνικό χώρο.
Η σημαντικότητα της θέσης της Λαμίας έρχεται να ενισχυθεί, εφόσον διέρχονται από αυτήν ο κεντρικός οδικός άξονας της ΠΑΘΕ συνδέοντας Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ο νέος αυτοκινητόδρομος Ε65 Λαμία-Τρίκαλα-Γιάννενα, ο διαγώνιος Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο-Πάτρα, και η κεντρική σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Επίσης εξυπηρετείται από το λιμάνι της Στυλίδας και της Αγίας Μαρίνας, που αποτελούν το επίνειο της Λαμίας. Επιπλέον διαθέτει στρατιωτικό αεροδρόμιο με μήκος διαδρόμου κατάλληλο για την προσγείωση αεροπλάνων «cargo». Η Λαμία διαθέτει βιομηχανική περιοχή, αποτελεί δε μια πόλη που μπορεί να υποστηρίξει από πλευράς κοινωνικών και διοικητικών υποδομών οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή της, ενώ διαθέτει ικανό εργατικό δυναμικό, που μπορεί να αξιοποιηθεί από μεγάλες επενδύσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τρία εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, ΒΟΜΒΥΞ, ΑΚΜΗ και SOULIS. Στο πρώτο εργοστάσιο αναμένεται να εγκατασταθεί μια μεγάλη επένδυση, τα προσεχή χρόνια, από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Τα άλλα δύο εργοστάσια, που βρίσκονται πάνω στον άξονα της ΠΑΘΕ και μάλιστα πάνω σε κλάδο σιδηροδρομικής γραμμής από το Λιανοκλάδι, που οδηγεί προς το λιμάνι της Στυλίδας, μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν γιατί όλα αυτά τα χρόνια, επειδή έχουν περιέλθει σε τραπεζικά ιδρύματα, συντηρούνται ανελλιπώς και βρίσκονται κτιριολογικά σε άριστη κατάσταση.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τη γεωγραφική θέση της Λαμίας και με τις υφιστάμενες κτιριακές διοικητικές και συγκοινωνιακές υποδομές της, θεωρώ ότι η βέλτιστη αξιοποίηση της περιοχής μπορεί να είναι η δημιουργία, σε ένα από αυτά τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και τη γύρω περιοχή τους, ενός σύγχρονου Εμπορευματικού Κέντρου Logistics.
Συμπληρωματικά πρέπει να αναφέρω ότι, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, εκτός από την ιδανική θέση της περιοχής της Λαμίας στο κέντρο της Ελλάδας με άμεση πρόσβαση προς όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα μεταφορικά μέσα, τα σημερινά εμπορευματικά κέντρα που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο Αττικής ή στα Οινόφυτα Βοιωτίας είναι πλέον κορεσμένα και η περιοχή της Λαμίας αποτελεί μια πολύ ελκυστική πρόταση προς τους επενδυτές για τη δημιουργία σύγχρονου Εμπορευματικού Κέντρου.
Πιστεύω ότι με αυτό το μικρό άρθρο κάποιοι επιχειρηματίες θα δουν μια ευκαιρία για νέα επένδυση και δεν θα αποτελεί μόνο ενημέρωση, αλλά και μία πρόσκληση σε όσους θα ήθελαν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαιά τους για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Εμπορευματικού Κέντρου Logistics, στην περιοχή της Λαμίας.
Γράφει ο Γεώργιος Ν. Κοτρωνιάς
Βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ