Πονοκέφαλος στο Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας των επικείμενων σκληρών μαχών στη Βουλή σε άκρως τοξικό περιβάλλον
Εξαιρετικά κρίσιμες χαρακτηρίζουν τις επόμενες μέρες συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας ακολουθούν στις 4 Μαρτίου η συζήτηση για την Προανακριτική και στις 5 η προ ημερησίας διατάξεως. Όμως, το βλέμμα των ανθρώπων στο Μέγαρο Μαξίμου έχει στραφεί στην κατεύθυνση των δύο διαβολοβδομάδων που ακολουθούν έως την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό διότι πιθανότατα από τις 14 Μαρτίου και μετά θα λάβει χώρα ο ανασχηματισμός, ώστε τη νέα κυβέρνηση να είναι σε θέση να ορκίσει ο Κώστας Τασούλας. Το τι θα συμβεί την περίοδο από τις 6 έως τις 14 Μαρτίου θα κρίνει εν πολλοίς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη συνέχεια.
Τα απόνερα των συγκεντρώσεων
Στην κυβέρνηση και στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς περιμένουν να δουν αν οι παλλαϊκές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες τις άλλες πόλεις της χώρας μας θα συνεχιστούν και αν η ένταση θα κλιμακωθεί. Επίσης, παρακολουθούν με προσοχή τη δράση της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, ώστε να διαπιστωθεί αν θα συνεχίσει να δυναμιτίζει το κλίμα υποθάλποντας κινητοποιήσεις και σαματάδες. Όπως είναι φανερό, η χυδαία εργαλειοποίηση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και η τοξικότητα που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο δημιουργούν άσχημο κλίμα και συνθήκες αποσταθεροποίησης, με τις οποίες βέβαια η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί επί μακρόν.
Αιφνιδιαστική προσφυγή σε κάλπες
Στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να σέρνεται για πολύ αυτή η κατάσταση. Ως εκ τούτου, η αιφνιδιαστική πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και δη με διλημματικά ερωτήματα τύπου «Νέα Δημοκρατία και κανονικότητα ή επώδυνες περιπέτειες;», που ήδη έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό συνεργάτες του, αποτελεί μια υπό συζήτηση εναλλακτική.
Αυτήν τη στιγμή δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνέχεια. Πάντως, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά και ο κατακερματισμός της αριστερής αντιπολίτευσης, στις τάξεις της οποίας οι διαγκωνισμοί είναι σφοδροί, αποτελούν καλά εφαλτήρια, αν και εφόσον, για το κυβερνών κόμμα. Εξού και η έμμεση προειδοποίηση του πρωθυπουργού από το υπουργικό συμβούλιο ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Οι ευθύνες της αντιπολίτευσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θεσμική αντίληψη και ως εκ τούτου επιθυμεί εκλογές στην ώρα τους. «Η κυβέρνηση αυτή είναι εκλεγμένη κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2027, και θα συνεχίσει το έργο της και θα το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού όταν ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος διακυβέρνησης», είχε πει προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη. Και είχε επισημάνει την «προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε έναν βούρκο», λέγοντας παράλληλα ότι «αυτό πραγματικά ξεπερνά κάθε όριο».
Επίσης o πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει: «Αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα. Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Δεν γίνεται να πορευτούμε άλλο σε αυτό το κλίμα… Όσα χρόνια είμαι στην πολιτική κάτι τέτοιο δεν το έχω ξαναζήσει. Έχει τεράστιες ευθύνες η αντιπολίτευση, σύσσωμη η αντιπολίτευση».