Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την ημέρα της επετείου του δυστυχήματος, τονίζοντας τη σημασία των μεγαλειωδών συλλαλητηρίων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τονίζοντας ότι το μήνυμα που εστάλη είναι ένα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους.
Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι «όποιος ευθύνεται για το μπάχαλο να πληρώσει», όπως θα κρίνει η δικαιοσύνη, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την ημέρα της επετείου του δυστυχήματος, τονίζοντας τη σημασία των μεγαλειωδών συλλαλητηρίων. Όπως είπε, «ήταν μεγαλειώδη τα συλλαλητήρια αλλά εγώ θα πω πως ακόμη και όσοι δεν πήγαν, οι πάντες, ένα πράγμα λένε και είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το λάβουμε άπαντες, “Δικαιοσύνη, αλήθεια, ποτέ ξανά και τιμωρία των ενόχων”, όπως όμως θα αποφασίσει η δικαιοσύνη».
Σχολιάζοντας το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ανέφερε ότι το πόρισμα ξεκαθαρίζει ότι υπήρξαν πολιτικές ευθύνες και λάθη που έγιναν μέχρι την ημέρα του δυστυχήματος. «Υπήρξαν πολλές αστοχίες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού που συνδυάστηκαν με ανθρώπινα λάθη, γεγονός που οδήγησε στο τραγικό συμβάν. Αυτό είναι θέμα ποινικών ευθυνών και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει», υπογράμμισε ο Μαρινάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πόρισμα που προήλθε από έναν οργανισμό που η κυβέρνηση ίδρυσε και χρηματοδότησε αποτελεί απόδειξη της σοβαρότητας και της αμεροληψίας της. «Δεν μπορεί μια κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει να δημιουργήσει και να υποστηρίξει έναν οργανισμό που να εκδίδει ένα τόσο αυστηρό πόρισμα», σημείωσε. Επέμεινε, επίσης, ότι η έρευνα δείχνει την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο δυστύχημα.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι όλοι συμφωνούν ότι την κρίσιμη εκείνη νύχτα, τα ανθρώπινα λάθη συνδυάστηκαν με σοβαρές παραλείψεις και αστοχίες του κρατικού μηχανισμού. Υπογράμμισε ότι, όπως αναφέρει το πόρισμα, η ευθύνη είναι κοινή και πρέπει να εξεταστούν τα πάντα από τη δικαιοσύνη.
Σχετικά με τις κατηγορίες για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το πόρισμα και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για το γεγονός ότι υπήρξαν αμφισβητήσεις γύρω από τους χειρισμούς που έγιναν στον τόπο του ατυχήματος. «Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τις ενέργειες που έγιναν εκεί, και οποιοσδήποτε ευθύνεται, είτε για παραλείψεις είτε για κακοδιαχείριση, θα λογοδοτήσει», δήλωσε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή για συγκάλυψη, τονίζοντας πως αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία και ότι η κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε τέτοιες πρακτικές.
«Η συγκάλυψη χτίστηκε ως αφήγημα από την αντιπολίτευση»
Για το ποιος έδωσε τα 650.000 ευρώ για το μπάζωμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «αυτό θα το βρει η έρευνα, εγώ δεν γνωρίζω ποιος πλήρωσε για τις ενέργειες αυτές» και τόνισε πως «και εμείς δικαιοσύνη θέλουμε και να πληρώσουν οι ένοχοι θέλουμε και να μην συγκαλυφθεί κανείς, γιατί δεν υπάρχει κανένα συμφέρον συγκάλυψης. Η συγκάλυψη χτίστηκε ως αφήγημα από την αντιπολίτευση και πότισαν τον κόσμο, τον δικαιολογημένα οργισμένο κόσμο, με περαιτέρω ζητήματα πάνω σε κάποιες αιτιάσεις. (…) Όποιος ευθύνεται για κακές ενέργειες που οδηγούν στο μπάχαλο, να πληρώσει, δεν έχω πει κάτι διαφορετικό. Επίσης, ακόμα και για τον κ. Τριαντόπουλο, επειδή μιλάμε για συγκάλυψη, έρχεται η κυβέρνηση και λέει επειδή θεωρεί αδύναμο το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ, ελάτε να το συζητήσουμε στη Βουλή, θα κάνουμε δεκτό το αίτημά σας και θα κάνουμε προανακριτική.
«Επίσης, για το μπάχαλο, έχουμε 4 διώξεις, πριν το πόρισμα, από τη δικαιοσύνη. (…) Αν χρειαστεί να είναι και άλλοι κατηγορούμενοι, θα είναι. Όποιον πει η δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δεν θα μπει εμπόδιο να διερευνηθεί. Οποιονδήποτε», ανέφερε σε άλλο σημείο. «Μακάρι να πάμε το συντομότερο δυνατόν σε δίκη, αλλά όχι βιαστικά», σημείωσε.
«Δεν αντιδικούμε με τους συγγενείς – Θέλουμε να δικαιωθούν»
«Βλέπετε εμείς να μη σκύβουμε το κεφάλι; Να κουνάμε κανένα δάχτυλο, να μην απαντάμε;», είπε απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου πως η κυβέρνηση δεν παραδέχτηκε τα λάθη της.
«Εμένα αυτό να σκύψετε το κεφάλι με προσβάλει γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν σκύβει το κεφάλι στον πόνο αυτών των ανθρώπων. Δεν το δέχομαι να υπάρχει αυτή η κατηγορία. Επειδή θα μπορούσε και το δικό μου παιδί να ήταν σε αυτό το τρένο, θέλω αλήθεια για όλους. Δεν αντιδικούμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ με τους συγγενείς και θέλουμε να δικαιωθούν απόλυτα οι άνθρωποι αυτοί.
Πολλοί δημοσιογράφοι και κόμματα της αντιπολίτευσης μετατρέπουν απαντήσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της αντιπολίτευσης σε απαντήσεις κατά συγγενών που ποτέ δεν έχουμε στραφεί κατά συγγενών. (…) Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και η δύναμή μας να είναι το επιχείρημα και η ανθρωπιά μας. Οι θέσεις στις οποίες καθόμαστε είναι προσωρινές. Δεν πρέπει να αντιδικούμε ούτε με τους συγγενείς, ούτε με την κοινωνία. Αλλά πρέπει να απαντάμε όταν μας λένε δολοφόνους, όταν μας λένε ότι συγκαλύπτουμε λαθρέμπορους, στην αντιπολίτευση», συνέχισε.
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «η δικαιοσύνη διέταξε δεύτερη πραγματογνωμοσύνη και θα πάρουμε απάντηση για το εύφλεκτο υλικό», τονίζοντας πως έχουν ληφθεί δείγματα από τον χώρο και σημείωσε πως όποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του, σχετικά με το μπάζωμα, που αλλοίωσε τον χώρο του δυστυχήματος, πρέπει να πληρώσει.
«Έχει πολιτική ευθύνη ο Καραμανλής, για αυτό παραιτήθηκε»
Σε ερώτηση για το εάν μπαίνει στο κάδρο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής για την σύμβαση 717, απάντησε: «Το ζήτημα πολιτική και ποινική διάσταση. Το πόρισμα δεν αναφέρεται, δεν αξιολογεί την 717, ήταν η θέση του προέδρου που εγώ εν πολύ συμμερίζομαι. Όποιος δεν έσπευσε να ολοκληρώσει την 717, πολιτικά και έπρεπε να κάνει κάτι και δεν το έκανε ή έπρεπε να το κάνει πιο γρήγορα, έχει ευθύνη πολιτικά. Δεν το έχουμε αρνηθεί, παραιτήθηκε το ίδιο βράδυ ο κ. Καραμανλής. Στο ποινικό, σε σχέση με την 717 και την σύνδεσή της με τις ανθρωποκτονίες, θα αξιολογηθούν από την δικαιοσύνη εάν είναι από αμέλεια, θεωρώ πως δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια. Εάν υπήρχε ποινική ευθύνη για την 717, τότε θα έπρεπε όλοι οι υπουργού να είναι κατηγορούμενοι για την Πατρών – Πύργου. Ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε πως αν είχε ολοκληρωθεί το 112, πολλοί συνανθρώποί μας θα είχαν σωθεί. Θα έπρεπε να πάνε κατηγορούμενοι;».
«Η ύπαρξη βουλευτικής ιδιότητας του κ. Καραμανλή δεν εμποδίζει την δικαιοσύνη σε τίποτα αν κρίνει να αναφέρει το όνομά του και να έρθει στη Βουλή. Δεν έχει καμία προστασία ο βουλευτής από την τέλεση ενδεχόμενων αδικημάτων ως υπουργός», σημείωσε.
«Είναι δικαιολογημένη η οργή του κόσμου, είναι αυτονόητο το αίτημα για δικαιοσύνη και τιμωρία. (…) Ένα από τα βασικά αιτήματα των πολιτών στον πρωθυπουργό και το 19 και το 23 είναι καλύτερο κράτος, γιατί έχει πολλές ανοιχτές πληγές. Έχουν γίνει πολλά πράγματα, αλλά έχουμε πολλές ακόμα ανοιχτές πληγές που πρέπει να τις κλείσουμε, όπως ο σιδηρόδρομος. Οι συστάσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ πρέπει να είναι ευαγγέλιο για την κυβέρνηση. Όλες οι συστάσεις περιγράφονται στους στόχους της κυβέρνησης», κατέληξε.