Η Ελλάδα αναζητά προτάσεις για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας με στόχο να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού αλλά και του Λιμενικού Σώματος
Στην εποχή των μη επανδρωμένων μέσων μπαίνει πλέον αποφασιστικά η χώρα μας, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), τα μη επανδρωμένα πλωτά συστήματα (USVs) και τα μη επανδρωμένα οχήματα (ROVs) έχουν φέρει επανάσταση στον πόλεμο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Προσφέρουν νέες δυνατότητες και στρατηγικές που επηρεάζουν τις παραδοσιακές μεθόδους του πολέμου καθώς, με τη χρήση εξελιγμένων αισθητήρων και πυραυλικών συστημάτων, μπορούν να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους με ελάχιστη παράπλευρη ζημιά.
Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε αρκετές σημαντικές ενέργειες στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων μέσων, ωστόσο, πλέον επιθυμεί να μπει και στον τομέα των πλωτών «κατασκόπων», ενισχύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά και του Λιμενικού Σώματος
Κινητικότητα από το ΕΛΚΑΚ
Δύο προσκλήσεις «εκδήλωσης ενδιαφέροντος» δημοσίευσε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), αμφότερες για το Πολεμικό Ναυτικό. Η μία αναζητά προτάσεις για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και η άλλη για εξέλιξη συστήματος μάχης κανονιοφόρων, με πρόβλεψη να μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυο με άλλα πολεμικά σκάφη.
Όσον αφορά την ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Θαλασσίων Σκαφών Επιφανείας (USV), γίνεται λόγος για δύο σχεδιάσεις, πολλαπλών διαμορφώσεων, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν εκτελώντας αυτόνομη ή ημιαυτόνομη πλοήγηση και αποφυγή εμποδίων. Ενδεικτικές αποστολές των σκαφών αποτελούν οι επιχειρήσεις επιτήρησης θαλασσίων περιοχών, η έρευνα και διάσωση, η προστασία κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η αντιμετώπιση και εξουδετέρωση απειλών σε φάσμα μορφών ναυτικού πολέμου.
Συγκεκριμένα, τα USVs χρησιμοποιούνται ευρέως για αναγνώριση και επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την κίνηση άλλων σκαφών, την κατάσταση του περιβάλλοντος και άλλες σημαντικές παραμέτρους. Χρησιμοποιούν αισθητήρες εικόνας και βίντεο, ραντάρ, σύστημα θερμικής απεικόνισης και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση και την καταγραφή δεδομένων.
Συνεχής επιτήρηση χωρίς ανθρώπινη παρουσία
Τα πλωτά μη επανδρωμένα μέσα χρησιμοποιούνται ακόμη για να εκτελούν ανίχνευση ναρκών και καθαρισμό ναρκοπεδίων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ ενδείκνυνται για να παρέχουν συνεχή επιτήρηση μιας περιοχής για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας. Εξοπλισμένα με συστήματα ηχοεντοπισμού (sonar) και άλλες τεχνολογίες, τα πλωτά μη επανδρωμένα μέσα εντοπίζουν τη θέση υποβρυχίων και άλλων ναυτικών στόχων και χρησιμοποιούνται για έγκαιρη προειδοποίηση και την παρακολούθηση κινήσεων υποβρυχίων, αυξάνοντας την ικανότητα των ναυτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν σε απειλές. Έχουν τη δυνατότητα να είναι εξοπλισμένα με πυραύλους ή άλλα όπλα, τα οποία επιτρέπουν την εκτέλεση στρατηγικών επιθέσεων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Νέα εποχή
Με τις εξελίξεις στον χώρο της αμυντικής τεχνολογίας να είναι καταιγιστικές και να δημιουργούν νέα δεδομένα σε κάθε θέατρο επιχειρήσεων, η Αθήνα φέρεται να έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση οπλικών συστημάτων που δεν απαιτείται η ανθρώπινη παρουσία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι στην κορυφή της λίστας. Τα πλωτά μάλιστα μέσα προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στον τομέα των ναυτικών επιχειρήσεων και έχουν ποικίλες εφαρμογές. Η δυνατότητά τους να εκτελούν αποστολές χωρίς την ανάγκη για ανθρώπινο πλήρωμα και η ευχέρεια για αυτονομία τα καθιστούν εξαιρετικά πολύτιμα εργαλεία για τις σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις, αλλά και άλλες υπηρεσίες.