Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία στα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης
Οι επιτήδειοι καραδοκούν και με διάφορα τεχνάσματα επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες όλων των ηλικιών. Στο στόχαστρο τους βρίσκονται, κυρίως, άνθρωποι λίγο μεγαλύτεροι, τους οποίους και φροντίζουν να αιφνιδιάζουν με μοναδικό στόχο να τους αδειάσουν τα πορτοφόλια, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, να τους αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα.
Οι δράστες είτε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, είτε πλησιάζοντας στο δρόμο τα ανυποψίαστα θύματά τους, είτε χτυπώντας τα κουδούνια και παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου, της κινητής τηλεφωνίας επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά τους ηλικιωμένους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν διστάζουν να ασκήσουν βία.
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω και θέλοντας να μην πιαστούν «αδιάβαστοι» στην περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με απατεώνες, τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης κάθισαν στα θρανία! Παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια έχοντας για δασκάλους τους στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους υποθέσεις, και έλαβαν πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούν να αποφύγουν τους επιτήδειους και τις κακοτοπιές!
Αστυνομικοί επισκέφθηκαν τους χώρους των ΚΑΠΗ και για αρκετή ώρα συνομίλησαν με τα άτομα τρίτης ηλικίας θέλοντας να τους παρέχουν την κατάλληλη ασφάλεια και να τους προφυλάξουν από ποικίλα περιστατικά εξαπάτησης. Παράλληλα, απάντησαν σε κάθε απορία τους γύρω από τους κινδύνους του διαδικτύου, εάν πρέπει να δίνουν τους κωδικούς των τραπεζικών τους λογαριασμών, τι κάνουν σε περίπτωση που κάποιος τηλεφωνήσει και παριστάνει τον γιατρό προσπαθώντας να τους πείσει πως τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους έπεσαν θύματα ατυχήματος ή προκάλεσαν κάποιο τροχαίο.
Θα ακολουθήσουν νέες δράσεις μέσα στον Μάρτιο
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε ειδικές εκδηλώσεις σε συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με την ΕΛΑΣκαι έχουν καλυφθεί εννέα παραρτήματα των ΚΑΠΗ, ενώ απομένουν άλλα τέσσερα παραρτήματα με τις ανάλογες δράσεις να έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. Συνολικά, εκτιμάται πως περίπου 150 μέλη των ΚΑΠΗ παρακολούθησαν σε αυτές τις συναντήσεις και ενημερώθηκαν για το πως μπορούν να προφυλαχτούν και να μην πέσουν θύματα απάτης και κλοπών.
«Σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ θελήσαμε να παρέχουμε πληροφόρηση στα μέλη των ΚΑΠΗ για φαινόμενα της εποχής, όπως είναι η αντιμετώπιση της προσπάθειας από επιτήδειους απατεώνες να τους εξαπατήσουν. Θέλαμε να δώσουμε απτά παραδείγματα ώστε να είναι ψιλιασμένοι, υποψιασμένοι και να μην εμπιστεύονται εύκολα τρίτους», δήλωσε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Κοινοτήτων, Γειτονιών και Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία του δήμου Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Ζαχαριάδης.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Ζαχαριάδης, επισήμανε πως τα ΚΑΠΗ είναι ένας επιτυχημένος θεσμός που έχει συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής, με στόχο να βοηθά τους ηλικιωμένους να έχουν ψυχολογική και σωματική ισορροπία και υγεία. Μεταξύ όλων των άλλων δραστηριοτήτων εντάχθηκε και ο κύκλος των συγκεκριμένων διαλέξεων από τα έμπειρα στελέχη της Ασφάλειας, με στόχο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ώστε ολοένα και περισσότερα άτομα να παρακολουθούν τις συζητήσεις για το πως «να μην πέσουν θύματα επιτήδειων».
Οι σημαντικότερες συμβουλές
Δεδομένου ότι τα περιστατικά είναι πολλά στη Θεσσαλονίκη και οι επιτήδειοι ολοένα και «σκαρφίζονται» τρόπους για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, η ΕΛΑΣ συμβουλεύει τους πολίτες να μην ανοίγουν την πόρτα τους σε άγνωστα άτομα και να είναι επιφυλακτικοί με όσους επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στο σπίτι τους.
Από τη στιγμή, ωστόσο, που κάποιος άγνωστος μπει στο χώρο του σπιτιού με οποιαδήποτε πρόφαση (έρευνα, πώληση προϊόντος, ανάγκη να πάρει ένα τηλέφωνο) να μην χάνεται η οπτική επαφή μαζί του και να μην του επιτρέπεται να τριγυρίζει στους χώρους.Οι αστυνομικοί συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό τους πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
Καλό είναι οι πολίτες να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το αγαπημένο τους πρόσωπο για να επιβεβαιώσουν την πληροφορία και να δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί ή οι συγγενείς τους. Επίσης, να καλούν από τα δικά τους τηλέφωνα και όχι από αυτά που θα έχουν μαζί τους οι δράστες και να μην δέχονται να τους οδηγούν άγνωστοι σε ΑΤΜ ή τράπεζα για να κάνουν ανάληψη χρημάτων. Στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος στην πόρτα τους ως υπάλληλος δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση δήθεν τεχνικού προβλήματος να μην πείθονται από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν είχαν καλέσει προηγουμένως.
Ειδικότερα, για τους απατεώνες που χρησιμοποιούν ως τέχνασμα πως είναι γιατροί, οι αστυνομικοί αναφέρουν πως από νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. Επίσης, στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Karfitsa