Ποιος έκανε την… αποκάλυψη;
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ γνωστοποίησε σήμερα ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ειρήνης ανέρχεται στις 338. Ωστόσο, τα ονόματα των υποψηφίων δεν αποκαλύφθηκαν, καθώς το Ινστιτούτο τηρεί αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας. Από τις υποψηφιότητες, 244 αφορούν φυσικά πρόσωπα και 94 αφορούν οργανώσεις.
Ο φετινός αριθμός υποψηφίων παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις 286 προτάσεις που είχαν κατατεθεί την περασμένη χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει χαμηλότερος από το υψηλότερο ιστορικά ρεκόρ των 376 υποψηφίων που είχε καταγραφεί το 2016.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η πλήρης λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων παραμένει απόρρητη για 50 χρόνια. Παρόλα αυτά, όσοι καταθέτουν προτάσεις δεν έχουν νομική υποχρέωση να διατηρήσουν την ανωνυμία των προτεινόμενων προσώπων ή οργανισμών.
Ο Αμερικανός βουλευτής Ντάρελ Άισα ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι προτείνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν το αξίζει περισσότερο». Στη συνέχεια, το γραφείο του Άισα διευκρίνισε πως η πρόταση βασίστηκε στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Τραμπ στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Τα μέλη της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν υποψηφιότητες κατά την πρώτη συνεδρίαση, η οποία – σύμφωνα με το Ινστιτούτο – έγινε στις 28 Φεβρουαρίου.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο ουκρανός βουλευτής Ολεξάντρ Μερέσκο έχει προτείνει από τον περασμένο Νοέμβριο τον Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα αμέσως μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές.
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει πυροδοτήσει εντάσεις με κάποιες επιλογές του – όπως τις διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς την εκπροσώπηση του Κιέβου ή της ΕΕ –, καθώς και τις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Χιλιάδες υπογραφές συγκέντρωσε η πρόταση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Ζιζέλ Πελικό, η οποία έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των θυμάτων βιασμού στη διάρκεια της πολύκροτης δίκης που είχε παγκόσμια απήχηση.
Μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου γνωστοποίησαν ότι έχουν προτείνει επίσης τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πάπα Φραγκίσκο.
Πέρυσι, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, ένα κίνημα επιζώντων από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, που διεξάγει εκστρατεία κατά της διάδοσης πυρηνικών όπλων αναδεικνύοντας με τις μαρτυρίες τους γιατί «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά».